tiistai 7. huhtikuuta 2015

Tuotot Q1 2015

Vuoden kolme ensimmäistä kuukautta ovat ohi ja on taas aika kertoa vähän tuotoistani. Alkuvuoden aikana salkkuni tuotti 17,99 %. Tästä lähes kaikki saavutettiin vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana, kun taas maaliskuussa salkkuni tuotti vain 0,5 %. Syynä tähän on se, että työtilanteeni muututtua päätin suojata hyvät alkuvuoden tuotot, kunnes tilanne selkenee.

Suojauksen johdosta salkkuni pysyi maaliskuun ajan tasaisena, vaikka pörssit ja omistamani yritykset nousivatkin suhteellisen voimakkaasti. Alla olevasta kuvasta näkee, kuinka vähäisiä salkkuni arvonmuutokset olivat normaalin verrattuna (1 kk vrt 12 kk). Harmikseni vaan suojaus suojasi tällä kertaa minua voitoilta eikä tappioilta, mutta sitähän ei voinut etukäteen tietää. Olin vain tilanteessa, jossa minulla ei ollut varaa tehdä tappioita.


Suojauksen aikana tulin enemmän ja enemmän siihen tulokseen, että minun pitää muuttaa salkkuni sijoituksia käteiseksi. Pörssin arvostustasot ovat kuitenkin aika korkealla, eikä nykyisellä työtilanteellani minulla ole varaa menettää kymmeniä prosentteja sijoitusteni arvosta. Nyt olenkin myynyt sijoituksiani siten, että selviän hyvin menoistani, minkä lisäksi voin tarvittaessa käyttää ostopaikkoja hyväkseni niiden ilmetessä. Olen myös luopunut suojauksesta (ja realisoinut niistä kovat tappiot) riittävien myyntien jälkeen.

Täysin en ole kuitenkaan omistuksiani rahaksi muuttanut. Osakesalkussani on edelleen n. 11 000 euron edestä osakkeita ja rahastosalkussa 2 500 euron edestä rahastoja. Lisäksi S-osuuksissa on noin 1200 €. En usko työttömyyteni venyvän niin pitkäksi, että joutuisin noita enää realisoimaan, ja näin pysyn mahdollisissa nousuissa ainakin osittain vielä mukana.

Alla ovat vielä tuottokuvaajani Q1 ajalta ja koko sijoitusajalta. Kuvioistakin näkee tasaisuuden maaliskuun aikana.

 
Kokonaiskuvaa katsoessa näkee myös, että sain kurottua umpeen S&P 500 -indeksillä olleen etumatkan. Olisin mennyt jopa siitä reilusti ohi ilman suojausta. Kuvaaja ei tosin kerro koko totuutta, koska dollarin vahvistuminen/euron heikkeneminen on tehnyt sen, että euromääräisesti mitattuna dollarimääräiset sijoitukset ovat paikallaan junnaamisen sijasta tuottaneet todella hyvin. Joka tapauksessa olen varsin tyytyväinen tuohon saavuttamaani n. 18 %:n tuottoon. Varsinkin, kun valtaosa noususta on tapahtunut nyt loppuaikoina, kun salkkuni on ollut jo kohtuullisen kokoinen, eikä tuolloin alussa, jolloin salkussani oli vain pari tonnia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti