tiistai 3. syyskuuta 2019

Säästöjen tilannekatsaus elokuu 2019

Elokuun säästömäärä oli -1278 €, joka toisaalta ei taaskaan täysin vastaa todellisuutta. Säästömäärien mittaustapani ei oikein tunnu soveltuvan nykytilanteeseeni. Niin kauan kun kuukausittain rahaa meni säästöön, tapani toimi ihan hyvin, mutta nyt kun tarvin sijoitusteni tuottoja elääkseni, mittaustapani yliarvioi säästöjeni syöntitahtia. Aikaisemmin ei ollut väliä nostinko tuottoja (osingot) vai sijoitettua pääomaa (osakkeiden myynnit), koska nostoja ei käytännössä ollut. Tällä hetkellä kuitenkin on huomattava ero sillä, kummasta on kyse. Pääomien syöminen vähentää tulevia osinkoja, mutta osinkojen syöminen ei (muuten kuin osinkojen kasvutahti pienenee, kun osinkoja ei uudelleensijoiteta). 

En nyt tässä vaiheessa kuitenkaan aio tehdä muutoksia seurantatapaani, mutta pidemmällä tähtäimellä pitää ehkä miettiä vaihtoehtoista mittaustapaa tai oikaisuja, joilla saan ainakin vähennettyä lukujen vääristymistä. Muuten voi jopa käydä niin, että seurantani mukaan kumulatiivinen säästömääräni menee nolliin, mutta salkkuni edelleen on nettoarvoltaan kuusilukuisen summan suuruinen. Se ei olisi järkevä eikä toivottava tilanne, kun tarkoituksena on seurata talouteni todellista kehittymistä.

Toisena asiana sain nyt korjattua veromätkyt vuoden 2018 säästösummiin. Parin tonnin mätkyt laskivat vuoden 2018 lopullisen säästösumman 22 869 euroon. Ihan hyvä määrä sekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti