keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Mitä jos luopuisin autostani?

Autoni on ollut todella vähällä käytöllä viimeisen vajaan vuoden aikana. Auton omistaminen tunnetusti tulee erittäin kalliiksi, joten päätin vähän laskea, mitä autosta luopuminen oikeasti tarkoittaisi taloudelleni. Ensinnäkin auton pitämisestä syntyy nämä suorat vuosittaiset kulut:

Liikennevakuutus 254 €
Autovero 176 €
Huolto 250 €
Renkaiden vaihto x2 70 €
Yhteensä 750 €

Huollon summa on karkea arvio keskimääräisestä, kun joka toinen vuosi pitäisi riittää öljynvaihto ja joka toinen tulisi sitten isompi määräaikaishuolto.

Näiden varsinaisten kulujen lisäksi olen vuodelle 2020 merkinnyt kuluihini 12*70 € = 840 € poiston. Tämä vastaa siis karkeaa arviotani auton arvonalentumisesta, joka on mielestäni aivan oikeaa kulua, vaikka sitä ei rahalla maksetakaan vaan omaisuuden arvon menettämisellä. Tuo arvonmenetyksen konkreettinen rahallinen vaikutus realisoituu siinä vaiheessa, kun pitää ostaa uusi auto vanhan tilalle. Poiston kanssa auton vuosittainen kulu nousee kohdallani 1590 euroon.

Tämän lisäksi täytyy huomioida tuottojen menetys, joka syntyy siitä, että rahani ovat sijoitusten sijasta kiinni tässä pelkkiä kuluja tuottavassa autossani. Arvioisin autoni realistisen myyntihinnan olevan n. 8000 €, jolle 6 %:n tuotto tarkoittaisi 480 € vuotuista tuottoa (verojen jälkeen n. 350 € verokannasta riippuen)

Jos siis luopuisin autostani, talouteni olisi vuositasolla noin 2000 € paremmalla mallilla kuin se on auton kanssa!

Kun ottaa huomioon, että vuosikuluni ovat noin 15 000 € tasolla, on tuolla yksittäisellä tekijällä valtava merkitys kokonaisuuteen (13,3 %).

Toki todellisuudessa vaikutus ei ole ihan noin suuri, koska joutuisin jollakin muulla tavalla sitten kulkemaan ne matkat, jotka nykyisin kulkisin autolla. Mutta koska laskelmani ei sisällä polttoainekuluja lainkaan, lieventyy tämä vaikutus polttoainekulut huomioimalla jonkun verran.

En kuitenkaan ole tällä hetkellä luopumassa autostani. Olen muuttamassa uuteen osoitteeseen, jossa todennäköisesti tarvin autoa useammin kuin nykyisessä (kaikki on kauempana kotoa). Lisäksi on mahdollista, että tulonhankinta alkaa vaatia autoa. Jos tekisin päätöksen, että en aio enää tehdä minkäänlaisia töitä, vaan elelen vain omaisuuteni tuotoilla, niin autosta luopuminen olisi ehdottomasti järkevää ja todennäköisesti sen tekisin, mutta tuollaista päätöstä en ole vielä valmis tekemään. Niinpä aion pitää edelleen pitää autoa varalla. Jos kuitenkin auto jatkaa pihalla seisomista yhtä vähällä käytöllä kuin nykyään, niin silloin ehdottomasti luovun siitä jossain vaiheessa.

4 kommenttia:

 1. Auto on kyllä varallisuutta ajatellen kaksiteräinen miekka. Ihan käsittämättömän suuri kuluhan se on, vaikka matkustaisikin julkisten kalleimmalla tai toiseksi kalleimmalla lipulla, mutta ah, minkä vapauden autosta saa. Pohdin itsekin useasti josko luopuisimme autosta, mutta erilaisten laskelmien kautta on tullut todettua, että vapaus ja ajallinen säästö on välillä tärkeämpää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se vapaus siinä on isoin auton säilyttämisen tekijä. Ei tee mieli olla sidottu julkisten aikatauluihin eikä takseja raaskisi käyttää, vaikka ne tulisivatkin kokonaisuutena halvemmaksi.

   Poista
 2. Meidän perhe luopui omasta autosta muutamia vuosia sitten kun vaimoni kanssa halusimme vähentää menoja ja molemmat pääsivät kulkemaan kotoa töihin paikallisjunalla ovelta ovelle, joten valinta oli helppo.

  Lapsemme syntymän jälkeen olemme käyttäneet vuokra-autoa aina tarvittaessa koska mummolaan bussilla matkaaminen toivottoman hidasta ja autolla voi aina pysähtyä syöttämään lasta tai vaihtamaan vaippoja.

  Ajatuksena on kyllä taas hankkia auto kunhan tulot sen mahdollistavat. Omalle ajalle ei voi laskea arvoa ja julkinen liikenne on valtaosin hidasta ja epäkäytännöllistä jopa pääkaupunkiseudulla. Ja kuten jo mainittu, niin oma auto antaa minullekin vapauden tunteen ja ennen kaikkea helpottaa arkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vielä kaksi autoa tällä hetkellä. :(

   Jos edes luopuisi toisesta, niin täysin ei tarvisi auton tarjoamista mahdollisuuksista luopua, mutta ikävä kyllä luulen, että tarvin eniten autoa juuri samoina aikoina kuin vaimoni tarvii omaansa. Mutta pitääpä tässä muuton jälkeen tarkkailla, mikä oikeasti olisi mahdollista ja mikä on oikea "tarve".

   Poista