keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Säästöjen tilannekatsaus marraskuu 2014 - 12 kk urakkaa takana

Jälleen kerran raportoin hieman etuajassa säästöistäni, kun kerran rahat ovat jo kiinni, eikä lisää sijoituksia ole tiedossa. Marraskuun aikana päätin sijoittaa 1076,52 €, jotta sain kokonaissäästösummaksi tasan 17 500 euroa. Tuo summa on samalla se summa, jonka olen saanut 12 kuukauden aikana säästettyä. Aloitin nimittäin säästöurakkani joulukuussa 2013, vaikka olenkin koko ajan puhunut vuoden 2014 säästötavoitteesta. Kyse ei siis ole ollut 2014 aikana säästetyistä euroista vaan 2014 loppuun mennessä säästetyistä euroista.

Koska useimmat taitavat elää kalenterivuosittain, minkä lisäksi 12 kk säästösummaa on helpompi verrata omaan elämään kuin 13 kk summaa, ajattelin erityisesti korostaa tämän kuun loppusaldon merkitystä. Jatkossa asetan tavoitteeni kalenterivuosittain, joten silloin tavoitteiden ja niiden toteutumien seuranta on helpompaa.

17 500 € säästösumma tarkoittaa keskimäärin 1 458 euron säästöä kuukausittain. Tämä on ollut noin 45 % bruttotuloistani eli tuloista ennen veroja. Useimmat muut tuntuvat seuraavan säästösummaa suhteessa nettopalkkaan, mutta itse olen toistaiseksi pysynyt bruttotasolla. Syynä tälle on ollut lähinnä laskennan yksinkertaistaminen, mutta toisaalta eipä se kovin vaikeaa olisi lisätä taulukkoon saraketta veroja varten ja tehdä pieni muutos laskentakaavaan.

Harkitsin, haluanko kertoa näin paljon tuloistani, mutta toisaalta onhan lukijan ollut tähänkin asti suhteellisen helppo arvioida ainakin nettotuloni, koska kerron tarkkaan sekä kuluni että säästöni.

Alla on taas perinteisiä kuvia säästöjen etenemisestä suhteessa tavoitteisiin. Tämä vuosi on mennyt paljon paremmin kuin odotin ja sen perusteella voisi kuvitella 5 v säästötavoitteen saavuttamisen olevan helppo nakki. Ensi vuosi tulee kuitenkin olemaan vaikea säästämisen näkökulmasta, mikä puolestaan voi näin lyhyessä pyrähdyksessä vaikeuttaa huomattavasti myös koko projektin toteutumista. Mutta siitä enemmän myöhemmin...2 kommenttia:

 1. Tuo 45% BRUTOSTA on tosi kova juttu!

  Taitaa mennä 65% huitteille netosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota luokkaa taitaa olla netto. Laskin jossain välissä säästön netostakin, mutten näistä viimeisimmistä luvuista, niin en tiedä tarkkaan.

   Tuossa säästöprosentissani on kuitenkin se juttu vielä, että olen tänä vuonna maksanut liian vähän veroja ja joudun kärsimään siitä ensi vuonna. Jos olisin maksanut oikean määrän veroja, niin tuo bruttosäästöprosenttini olisi huomattavasti pienempi.

   Poista