maanantai 8. kesäkuuta 2015

Työnteko on kallista

Nyt kävi sitten niin, että onnistuin työnhaussani. Sain työn, jonka titteli ja palkka ovat paremmat kuin työssä, josta lähdin. Oikeastaan kaikki kolme haastattelua, joissa kävin, olivat korkeamman tason hommia kuin edellinen työni, joten itseluottamus työnhaussa kannatti. Tai ei kyse välttämättä ollut edes itseluottamuksesta. Kokemukseni aikaisempaa työtäni tehdessä vain osoitti, että sovin paljon paremmin ylemmän tason kuin suorittavan tason tehtäviin. Näin ollen oli helpompi kirjoittaa hakemuksia ylemmän tason tehtäviin.

Työn saamisesta ei kuitenkaan ollut pelkästään positiivisia seurauksia. Työ vaatii, että hankimme talouteemme uuden auton, minkä lisäksi joudun hankkimaan uuden asunnon työasunnoksi, koska työpaikka sijaitsee toisella paikkakunnalla. Nämä menoerät tarkoittavat sitä, että palkkatason lisäys katoaa korkojen kera kulujen kasvuun. Tiedän myös, että tulen jatkossa käyttämään taas huomattavasti enemmän rahaa esimerkiksi ruokaan ja vaatteisiin.

Auton hankinta tarkoittaa myös sitä, että en pysty hetkeen tekemään sijoitushankintoja. Rahoitan hankinnan isolta osin Nordnetin lainalla, koska en halua tässä tilanteessa myydä osakkeita. Jatkossa palkasta jäävä ylijäämä menee siis tuon lainan lyhentämiseen.

Seuraava kysymys onkin sitten, miten käsittelen tuota hankintaa seurantataulukoissani. Perinteisen vaurastumisdogman mukaanhan auto ei ole varallisuutta vaan vastuu, koska sen omistaminen aiheuttaa negatiivisia eikä positiivisia kassavirtoja. Tästä huolimatta ei tuntuisi oikealta laittaa koko tuota auton hankintamenoa kuluksi heti hankintahetkellä. Voinhan tarvittaessa (tai oikeammin tarpeen loppuessa) myydä auton ja saada osan rahasta takaisin. Lisäksi autohan on tavallaan tuloja tuottava investointi, koska se on välttämätön palkkatyöni kannalta.

Olenkin päätynyt siihen kirjanpitokäytäntöä jäljittelevään ratkaisuun, että merkitsen auton varallisuuteen ja teen siitä kuukausittaisen poiston, jolloin auton kuluminen näkyy tasaisesti kuluissa, kuten myös muut autoon liittyvät kulut.

Ajattelin myös jatkossa seurata kahden paikan asumisesta seuraavia kuluja siten, että ne ovat omana ryhmänään kuluseurantataulukossani. Syynä tälle on se, että niistä pääsisin eroon lähes välittömästi työnteon lopetettuani. Olisi siis tavoitetasoa vääristävää laskea ne mukaan taloudelliseen riippumattomuuteen tähtäävässä kuluseurannassani.

Kun tulevat tuloni ja menoni selkenevät, tulen miettimään uudestaan tavoitteeni. Joudun vähintäänkin tinkimään nykyisestä tavoitteestani tai sitten mietin kokonaan uudet tavoitteet, jotka soveltuvat paremmin nykyiseen tilanteeseeni.


17 kommenttia:

 1. Onko toinen asunto omistus vai vuokra, entä nykyinen? Olethan tietoinen siitä, että voit samaan aikaan tietyissä tapauksissa asua kahdessa omistusasunnossa ja kahden vuoden jälkeen molempien luovutusvoitto verovapaata.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten varmaan ostaisin toiseksi asunnoksi yksiön, jonka voisi sitten laittaa sijoituskäyttöön, jos tilanne muuttuu. Nyt kuitenkin lisälainan ottaminen tuota hankintaa varten olisi käytännössä mahdotonta (paitsi ehkä myymällä kaikki sijoitukset, mitä en halua tehdä). Näin ollen tulen menemään vuokralle ainakin aluksi.

   Tällä hetkellä lyhennämme vanhoja lainojamme aika vauhdilla, joten yksiön ostaminen saattaisi olla mahdollista noin vuoden kuluttua. Täytyy arvioida tilanne uudestaan silloin.

   Nuo verovapaudet on hyvä huomioida, mutta jotenkin en luota niiden pysymiseen. Ei todennäköisesti ole valtion tulotarpeiden tai kansan oikeustajun mukaista, että sijoittajat saavat verovapaata tuloa sijoituskämpistä, joissa ovat joskus sattuneet asumaan, joten tuo etu saattaa hyvinkin olla leikkauslistalla lähivuosina. Jos oletan pitäväni sijoitusasunnon vähintään 10-20 vuotta, niin verosäännökset ehtivät ennen myyntiä muuttumaan useaan otteeseen.

   Poista
 2. Lisäys vielä.

  "Kaksi vakituista asuntoa" haulla pitäisi Finlexistä löytyä esimerkki / esimerkkejä oikeuskäytännöstä.

  VastaaPoista
 3. Onnittelut, ei sulla kauaa nokka tuhissut =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Joo ei mennyt turhan kauaa, mutta vähän alkoi huolestuttaa tuo lähestyvä kesä. Viimeistään heinäkuussa Suomi pistetään kiinni ja kukaan ei palkkaa enää ketään. Nyt sain onneksi hyvän loman alle ennen töiden alkua, mutten liian pitkää.

   Poista
 4. Onnittelut! Toivottavasti kalleus jää tilapäiseksi ja ehkä uusi paikka ja paikkakunta avaa uusia mahdollisuuksia vaurastumiseen.

  Työskennellessäni ulkomailla ja lentoliput Suomeen juuri varanneena ei tätä työntekoa voi myöskään ilmaiseksi sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Hetken jo itsekin harkitsin työn hakemista ulkomailta, mutta sitten tulin siihen tulokseen, että ei ole vaivan arvoista, kun pitäisi alkaa tekemään hakemuksia eri kielellä ja kilpailu paikoista olisi todennäköisesti kovempaa kuin täällä Suomessa. Ja haastattelukutsut ne vasta kalliiksi tulisivat, kun pitäisi hankkia lennot ja todennäköisesti majoituskin.

   Poista
 5. Onneksi olkoon! Hieno saavutus ja todistaa että kyllä osaaville töitä löytyy :)

  Tuo poistojen käyttö omassa taloudenhallinnassa pisti jo hieman hymyilyttämään, mutta oikeassa olet että toki se paremman kuvan antaa kuin kertakulu.

  Ja vähän asian vierestä, mihin ihmeeseen herra viisikymppisenäeläkkeelle hävisi? Ei kai se nyt vielä tavoitteeseensa päässyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia.

   Viisikymppisenä eläkkeelle vaihtoi bloginsa nimeä tavoitteidensa muuttuessa. Uusi löytyy täältä:

   http://osinkokuningas.blogspot.fi/2015/05/blogille-uusi-nimi.html

   Poista
  2. Ja nyt vielä ilmeisesti heti perään uusi muutos: http://www.osinkokuningas.com/

   Poista
 6. Vasta löysin tämän blogisi toisen blogin lukulistan kautta, pitää jäädä seurailemaan tulevaisuutta :) Onnittelut uudesta työpaikasta!

  Se kysymys heräsi tästä, että minkälaista/minkä hintatason autoa olet ajatellut uuden tilanteen vuoksi? Tällä hetkellä esimerkiksi 90-luvun Toyotat ovat erittäin edullisia, muutaman tonnin luokkaa, kuluttavat vähän ja ovat melko turvallisiakin jo (airbag, abs, jne) puhumattakaan saavutettavista 500-800tkm ajomääristä ilman isoja remontteja. Tuollaisen hieman vanhemman ja edullisemman hankkimalla voisi edelleen laittaa suurimman osan paukuista sijoittamiseen. Jotenkin tuosta tekstistä saa vaan kuvan, että olet hankkimassa "bränikkää" peliä alle josta kustannuskin on sitten lähempänä 10k kuin esimerkiksi 3k summaa, olenko väärässä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa. Tämä on taas niitä juttuja, joissa joutuu avioliitossa elämisen takia tekemään päätöksiä, joita en yksin elävänä ehkä tekisi. Lisäksi päätökseen vaikutti se, etten tiedä autoista tarpeeksi osatakseni valita hyvän käytetyn, joten valituksi tuli juuri tuollainen uudehko peli. Ja tietysti valinnassa isolla painolla oli myös se, että kulutus on pientä ja että uudemman auton kanssa kalliit korjaukset ovat epätodennäköisempiä kuin noiden parin tonnin autojen kanssa.

   Poista
 7. Onneksi olkoon! Ja kerta kaikkiaan upea veto alkaa tekemään poistoja henkilökohtaisessa taloudessa! Tästä täytyy ehdottomasti ottaa mallia, jos joskus auton kaltaista "varallisuutta" omaan taseeseen hankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Poistot oli melkeinpä pakko ottaa käyttöön, koska en keksinyt muutakaan tapaa, joka kuvaisi oikein talouteni kehitystä. Jos autoa ei kirjaisi millään tavalla varallisuuteen, niin näyttäisi, että olisin yhtäkkiä köyhtynyt valtavasti, mikä ei vastaa todellisuutta. Jos taas poistot jättäisi tekemättä, niin varallisuus näyttäisi ajan kuluessa todellisuutta isommalta.

   Henkilökohtaista tasettahan olen pitänyt jo pidemmän aikaan, joten senkin osalta poistot on suhteellisen helppo toteuttaa.

   Poista
 8. Itse ajelen parin tonnin ruoskalla... aina pitää korjailla katastuksen jälkeen =D

  Vaihdoin nyt toivottavasti osoitettani viimeisen kerran kun ostin www.osinkokuningas.com domainin. Voitko ystävällisesti päivittää osoitteen blogrolliisi, kiitos paljon =)

  VastaaPoista
 9. Hei,

  Olisi mukava, jos kirjoittaisit enemmän auton valinnasta. Miksi päädyit Nordnetin lainaan? Vertailitko muita rahoitustarjouksia? Minkä merkin ja mallin valitsit, miksi? Auto on usein yksi talouden kalleimmista menoeristä, asumisen ja ruoan jälkeen, mielelläni lukisin kokonaisen bloggauksen aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin tuota hetken, mutta en taida kirjoittaa täyttä kirjoitusta aiheesta. Auton valinta oli tosiaan perheen sisäinen konsensus-päätös, enkä halua liikaa kirjoittaa vaimostani tai muutenkaan paljastaa liian tarkkoja yksityiskohtia elämästämme. Haluan kuitenkin pysyä vielä anonyyminä.

   Nordnetin lainaa otin sen verran kuin voin hopeatasolla (2,49 % korko) turvallisesti ottaa. Nordnetin etuna on se, että lainan voi maksaa pois täysin haluamallaan tahdilla ja sitä voi nostaa lisää, jos vahingossa tulee lyhennettyä liikaa. Autoliikkeen lainan kanssa olisi pitänyt sitoutua maksuohjelmaan ja korko ainakin kyseisessä liikkeessä olisi ollut paljon kovempi. En tiedä, millaisia rahoitusvaihtoehtoja muissa liikkeissä olisi ollut, mutta muissa ei ollut tarpeitamme vastaavaa autoa. Pankkien tarjouksiakin olisi ehkä voinut katsoa, mutta ne jäivät nyt hankkimatta, kun oli parempiakin vaihtoehtoja.

   Nordnetin lainaa tosiaan halusin ottaa vain hopeatason verran turvallisuuden takia ja korkoprosentin takia. Loput olisin tarvittaessa ottanut autolainana, mutta sain äidiltäni loppuosan verran korotonta lainaa. Autolainan etuna Nordnetiin verrattuna olisi ollut, että sen kohdalla osakekurssien lasku ei pakota myynteihin. Äidin lainassa on vielä paremmat ehdot, mutta pitää silti yrittää malttaa maksaa se mahdollisimman pian pois.

   Poista