perjantai 12. kesäkuuta 2015

Työttömyys voi tehdä hyvää sijoitussalkulle

Kuten ainakin säännölliset lukijat tietävät, olin tuossa hetken työttömänä ja sen johdosta myin ison osan sijoituksistani. Kurssit olivat nousseet voimakkaasti, enkä halunnut kantaa sitä riskiä, että joutuisin myymään sijoituksiani selvästi halvemmalla hinnalla elääkseni.

Myyntejä tehdessäni jouduin miettimään, millaisia sijoituksia voisin tämän työttömyydestä seuraavan tulotason tippumisen johdosta salkussani pitää. Luovuin pääasiassa sellaisista sijoituksista, joiden arvot heiluvat liikaa markkinatunnelmien mukana eli niitä, jotka laskumarkkinoissa laskisivat eniten. Salkussani halusin puolestaan pitää sijoituksia, joiden voin luottaa säilyttävän suhteellisen hyvin arvonsa tai vähintäänkin osinkonsa pörssiromahduksestakin huolimatta.

Kevään laskujen aikana tankkasin myös salkkuuni lisää sopivana pitämiäni osakkeita. Nyt sijoitussalkkuni alkaakin näyttää sellaiselta kuin sen oli tarkoitus olla alusta asti. Syystä tai toisesta sinne oli eksynyt sijoituksia, jotka eivät sovi alkuperäiseen suunnitelmaani, mutta nyt siis olen myyntien myötä päässyt niistä eroon. Jälkiviisaana osaa niistä olisi tosin pitänyt pitää salkussa, mutta olen silti tyytyväinen päätökseeni.

Nyt salkkuni on huomattavasti defensiivisempi kuin ennen. Viime aikojen kurssilaskut eivät ole tarttuneet salkkuuni niin pahasti kuin indekseihin yleisesti. Jenkeissä tosin indeksit ovat suoriutuneet paremmin kuin oma salkkuni, koska ongelmat Kreikan kanssa eivät koske heitä samalla tavalla kuin Eurooppaa. Minulla on salkussani parin jenkkiyhtiön osakkeita ja sijoitusteni defensiivisen luonteen lisäksi nämä jenkkisijoitukset ovat tuoneet hajautushyötyä ja vakautta salkkuuni.

Nyt tosin otin Nordnetistä lainaa auton hankintaa varten, mikä tarkoittaa sitä, että salkkuni tuottoprosentit ja volatiliteetti vääristyvät "vivun" takia. Minun on siis vaikeampi seurata, miten salkkuni oikeasti pärjää suhteessa indekseihin. Pari edellistä päivää näyttivät todella hyviä nousulukemia ja tänäänkin näytti hyvältä, kun ykkössijoitukseni Technopolis nosti ohjeistustaan kuluvalle vuodelle. Yleinen lasku voitti kuitenkin Technon hyvän suoriutumisen ja salkku on jo selvästi miinuksella. Rumasta laskusta huolimatta kaipa tuohon omaan lukuun (tällä hetkellä n. -1 % vivutettuna) pitää olla tyytyväinen, kun OMXH on -1,5 % ja DAX -1,6 %.

Joka tapauksessa, muillekin defensiivistä strategiaa noudattaville voi työttömyydestä olla hyötyä. Se konkreettisesti pakottaa miettimään, missä sijoituksissa riskiä yksinkertaisesti on liikaa. Toki saman voi tehdä ajatustasolla muutenkin. Eihän sitä tarvitse kuin miettiä: "Mitä näistä en omistaisi, jos olisi riski, että joudun myymään sijoitukset seuraavan 12 kk aikana?" Ajatusleikeissä vaan pakko ei ole yhtä konkreettinen kuin aidossa tilanteessa, joten lopputulos ei välttämättä ole yhtä hyvä kuin aidossa työttömyydessä. En nyt silti lähde suosittelemaan irtisanoutumista salkun tasapainotustarkoituksessa, mutta jos tulotason pudotus on muuten edessä, niin se on hyvä käyttää hyväksi ja miettiä uudelleen salkun sisältö.


3 kommenttia:

 1. Itselläni oli vähän sama tilanne kun halusin maksaa syksyllä Nordnetin lainan pois. Salkkua tuli vähän siinä trimmailtua ja otettua voittoja kotiin.

  VastaaPoista
 2. Omassakin salkussani on erittäin merkittävä TPS1V painotus, jota varmaan joutuu lisäämään jatkossakin, niin kauan kuin markkinoiden huumorihinnoittelu jatkuu. Helsingin Pörssin aliarvostetuin osake IMO.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo käsittämätön tuo Technon hinnoittelu. Varsinkin, kun vertaa arvostuskertoimiin, joita vastaavista jenkki- tai edes Ruotsin firmoista maksetaan.

   Itse en ikävä kyllä voi enää lisätä, koska Nordnetin lainojen korkotasojen prosenttirajat tulevat vastaan. Techno saisi kyllä jatkaa omien ostoja, niin hyötyisin näistä paniikkihinnoista edes sen kautta.

   Poista