tiistai 7. huhtikuuta 2020

Talouskatsaus maaliskuu 2020

Maaliskuussa menoni olivat 1787,05 €. Kuluni olivat yli 500 € enemmän kuin vuosi sitten. Isona syynä tähän olivat muutosta aiheutuneet kulut, joita oli lähes 400 €. Tämän lisäksi minulle tuli maaliskuussa maksettavaksi reilun 230 € edestä vakuutuksia, jotka aikaisemmin eivät kohdistuneet maaliskuulle (sekoittaen näin vertailtavuutta). Maksoin myös vielä vanhan kotimme vastikkeen (n. 240 €) maaliskuussa, kun emme olleet vielä saaneet sitä myytyä. Nyt huhtikuussa se tuli kuitenkin myytyä, joten jatkossa tuota kulua ei enää ole.

"Ylimääräisenä" kuluna oli myös petauspatja (100 €), jonka uusimista olen suunnitellut jo pitkään ja nyt korona auttoi vihdoin tekemään ostopäätöksen. Näen järkevänä yritysten tukemistapana sen, että ihmiset ostaisivat tänä vaikeana aikana niitä ostoksia, joiden ostamista ovat muutenkin suunnitelleet, mutta joita ei vaan ole tullut jostakin syystä ostettua. Näin ei tarvitse sortua "tuhlailuun", mutta ihan vaan oston ajoitus (nyt, eikä myöhemmin) saattaa olla iso apu, jos riittävän moni toimii näin. (Jälkikäteen arvioituna olisi kyllä pitänyt käyttää enemmän rahaa ja ostaa parempi patja, mutta kun en minä noista patjoista mitään ymmärrä, tuli ostettua turhan huono.)

Kun nämä ylimääräiset menoreiät huomioi, maaliskuun kulut olivat ihan hyvällä tasolla. Ruokaan meni kyllä taas melkein 600 €, mutta tällä kertaa se ei ole paljon, koska siihen sisältyy ne "varmuusvaraston" ostot, jonka olen kerännyt siltä varalta, että joudumme 14 pv eristykseen koronan takia. Ne kasvattivat maaliskuun kuluja, mutta kun tämä tauti väistyy, siinä on lähes parin viikon edestä ruokaa, jota ei siinä vaiheessa tarvitse ostaa. Jo huhtikuussa ruokakulut vähenevät merkittävästi, kun ei tarvitse enää ostaa noita ylimääräisiä ostoksia. Lisäksi tuossa on oikeastaan lähes kahden hengen ruoat, kun olen maaliskuussa pääasiassa maksanut myös vaimoni ruoat, kun yleensä olemme enemmänkin kumpikin huolehtineet omista ruoistamme.

Olisi tietysti ollut hyvä tukea myös ravintolayrityksiä ostamalla niiltä ruokaa kotiin, mutta kun olen ostanut tuota ruokaa kasseittain "varmuusvarastoon", siinä tulee ostettua paljon myös huonoksi menevää ruokaa, jota on pakko syödä koko ajan pois, ettei se mene vanhaksi ja roskiin. Toisaalta itseni ja talouteni kannalta on todella hyvä asia, että olemme tehneet niin paljon ruokaa itse kotona ravintolaruoan sijasta. Hyvääkin on ollut.



Tuloja puolestaan maaliskuussa oli (verojen jälkeen) 1082,87 €. Odotus oli paljon enemmästä, mutta koronan viivästyttämät yhtiökokoukset tekivät ison loven tulopuoleen. Toivottavasti valtaosa noista rahoista tulee silti vielä myöhemmin tänä vuonna. Näillä luvuilla kuitenkin kuukausi jäi 704,17 € miinukselle. Tosin jos menoista oikaisee pois muuttamisesta aiheutuneet kulut (ml. vanhan asunnon vastike), niin kuukausi olisi ollut vain hieman miinuksella.

Huhtikuun luvuista olen optimistinen, koska nyt ei pitäisi olla enää muutosta aiheutuvia kuluja ja osinkojakin pitäisi olla tulossa ihan kivasti.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti