perjantai 8. toukokuuta 2020

Talouskatsaus huhtikuu 2020

Huhtikuun kuluni olivat 982,67 €. Kun viime vuonna huhtikuun kulut olivat 1905,11 €, oli parannus tällä kertaa todella merkittävä. Sain huhtikuussa painettua kuluvan vuoden kokonaiskulut alle viime vuoden vastaavan ajanjakson kulujen (5320,58 € vs 5483,76 €). Jos tämän vuoden kuluista vähentäisi vielä muutosta aiheutuneet ylimääräiset kulut. Olisi ero viime vuoteen vielä suurempi (n. 730 € suurempi).

Huhtikuussa ruokailukuluni olivat varmaankin pienemmät kuin koskaan tämän bloggausprojektini aikana. Kauppoihin meni vain 327 € ja ravintoloihin ei mennyt euroakaan. Tai vaimoni tilasi kyllä pari kertaa meille pizzat, mutta vastaavasti hän söi ruokia noista minun ostoksistani. Koronan vaikutukset alkavat nyt näkyä selvästi noissa ruokakuluissa. Olen nyt tottunut tekemään ruokaa kotona itse ja vielä varsin edullista sellaista (vaikkakaan en ole ruokia valinnut budjetti edellä). Maaliskuun kulutasoa nostaneet varaston täyttämiset ovat myös nyt loppuneet. Saatoin ehkä huhtikuun aikana jopa hieman syödä aikaisemmin keräämästäni varastosta, koska en saanut motivoitua itseäni lähtemään kauppaan varastontäydennysostoksille, kun kerran ruokaa oli kaapissa valmistettavaksi. Koronan takia parin viikon karanteeniin joutuminen ei oikein tunnu enää yhtä todennäköiseltä riskiltä kuin aikaisemmin.

Huhtikuussa oli edelleen muuttoon liittyviä kuluja n. 90 €, minkä lisäksi ostin työkaluja n. 50 €:lla. Renkaat kävin vaihtamassa 30 €:lla ja yhteen yhdistyksen jäsenmaksuun meni 100 €. Puhelinliittymän vaihdoin Telian Dot-liittymään, jossa oli ensimmäinen kuukausi maksuton ja näyttää sitä käyttämällä puhelinlasku putoavan jatkossa n. 27 €:sta alle kymppiin, mikä on ihan mukavaa.

Toukokuu näyttää kulujen puolesta myös varsin lupaavalta, kun ei kerran koronan takia ole oikein paikkoja, mihin rahaa käyttää. Viime vuonna toukokuussa rahaa meni 1653 €, ja melko varmasti tänä vuonna tullaan jäämään selvästi alle sen. Viime vuoteen vertailtavuutta sekoittaa kyllä jonkin verran se, että aikaisemmin maksoin asuntomme vastikkeen vuorokuukausina, kun taas tällä hetkellä jaamme kulut kuukausittain puoliksi. Viime vuonna oli siis parittomina kuukausina (mm. toukokuu) selvästi korkeammat kulut kuin parillisina. Siksi kuukausitasolla tapahtuvan vertailun sijasta voi olla parempi keskittyä kumulatiivisen kulukäyrän ja rullaavan 12 kk kulujen kehitykseen.


Tuloja (verojen jälkeen) minulla oli huhtikuussa 942,81 €. Kun kuluni olivat 982,67 €, jäin harmillisesti n. 40 € miinukselle. Ilman osinkojen lykkäyksiä ja leikkauksia olisi tilanne kyllä ollut ihan toinen. Onneksi osan näistä saamatta jääneistä osingoista saan jo touko-kesäkuussa ja osan toivottavasti myöhemmin tänä vuonna. Mutta eipä se talouteni siihen kaadu, vaikka en saisikaan, koska käteistilanteeni on tällä hetkellä varsin hyvä. Kunhan vaan maltan olla ostamatta kovin paljoa lisää osakkeita, ja osinkoja ei ihan hirveästi leikata lisää, pystyn nykyisen osinkovirran ja kassani avulla elämään melko pitkäänkin (vuosia) ilman muita lisätuloja.




2 kommenttia:

  1. "Tuloja (verojen jälkeen) minulla oli huhtikuussa 982,67 €. Kun kuluni olivat 982,67 €, jäin harmillisesti n. 40 € miinukselle." Tässä taitaa olla joku virhe :D

    Itse laskin (parhaimmillaan) että olisin elänyt käteiskassalla ainakin 4 vuotta. Tuolloin minulla ei osakkeita ollut, mutta kyllähän se toi talouteen mielenrauhaa. Tällä hetkellä, käteisellä ja osingoilla, eläisin maksimissaan vuoden. Eikä mitään mukavaa elämää. Vaikka paljoa käteistä yleensä kannatakkaan pitää, niin kyllä tuota lukua mielellään vähän nostaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas lipsahtanut sama luku molempiin :) Kiitos huomauttamisesta. Korjattu.

      Itsellä kyllä pysynyt nyt mukavasti mielenrauha, vaikka kassavirtatulot ovatkin pienemmät kuin tulot. Tiedostan nimittäin sen, että omaisuus tuottaa muutakin kuin pelkän kassavirran ja luotan arvonnousun pitkällä tähtäimellä kattavan sen tulojen ja menojen vajauksen. Ja luotan myös, että vaikka lyhyellä tähtäimellä joutuisin arvonnousun puuttuessa (kuten esim. tällaisissa korona-kriiseissä) syömään pääomiani, pystynen elämään matalasuhdanteen yli siten, että suuri kuva ei muutu.

      Poista