sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Helpotuksia vuoden 2015 säästöprojektilleni

Olen aikaisemmin kertonut kuinka vuodesta 2015 tulee säästöprojektini kannalta vaikeampi kuin vuosi 2014. Kirjoituksen jälkeen on kuitenkin ilmennyt muutamia seikkoja, jotka helpottavat projektiani.

Ensinnäkin säätösummaani kasvattaa se, että uuden verokortin mukaan ennakonpidätysprosenttini onkin pienempi eikä suurempi kuin vuonna 2014. Tämä johtunee siitä, että vuonna 2013 tuloni olivat täysin olemattomat. Olin olettanut verottajan käyttävän edes jossain määrin hyväksi vuonna 2014 maksettuja ennakonpidätyksiä, mutta näemmä verokortissa on käytetty vain vahvistetun verotuksen tuloja. Näin ollen voin jatkaa verovelan kerryttämistä vielä tämän vuoden, kun tavoitettani määrittäessä olin olettanut joutuvani maksamaan tänä vuonna oikean määrän veroja.

Käytännössä tämän vuoden verorasite tulee olemaan aika lähellä oikeaa, koska joudun joka tapauksessa maksamaan jouluna ison summan mätkyjä vuodelta 2014. Tämä on kuitenkin huomattavasti miellyttävämpi vaihtoehto kuin se, että joudun maksamaan tänä vuonna sekä oikean määrän ennakonpidätyksiä että mätkyt. Käytän mieluummin ennakonpidätyksissä "säästämäni" rahat velkojen lyhennyksiin ja sijoituksiin kuin annan ne valtiolle sen takia, ettei minulle kertyisi lisää verovelkaa.

Toinen projektiani auttava seikka on se, että sain neuvoteltua itselleni merkittävän palkankorotuksen. Vähän tuo tilanne huvitti, kun omistaja selvästi ajattelee, että korkeampi palkka sitoo minua enemmän työpaikkaan, kun oikeastihan se vain aikaistaa sitä ajankohtaa, jolloin olen riippumaton työsuhteen tuottamasta palkasta. Jo nyt olen aika lailla sitä mieltä, että teen nykyistä työtä vain niin kauan kuin se tuntuu mielekkäältä. Jos lakkaan viihtymästä työssäni, niin etsin jotain muuta. Kovakaan palkka ei mielestäni juurikaan riitä kompensoimaan inhottavan työpaikan vaikutuksia onnellisuuteeni. Olen melko luottavainen työllistymismahdollisuuksiini, minkä lisäksi säästöni takaavat, että voisin olla vuosia ilman töitä. Näin ollen en tule pysymään pitkään paikassa, jossa en viihdy.

Tällä hetkellä tosin viihdyn vielä hyvin työssäni, mutta työpaikkaan liittyy tiettyjä seikkoja, jotka aiheuttavat sen, että tilanne saattaa muuttua nopeastikin. Se oli yksi syy, miksi pyysin palkankorotusta. Jos riskit viihtymiseni suhteen toteutuvat, haluan, että olen pystynyt sitä ennen säästämään mahdollisimman suuren summan rahaa. Jos voisin luottaa tilanteen vakauteen, niin en välttämättä olisi tarvinnut yhtään enempää. Asiat kuitenkin tosiaan ovat tällä hetkellä varsin hyvin, vaikka kiireistä onkin.


Näistä säästöprojektiani helpottavista seikoista huolimatta en aio vielä muuttaa tavoitettani. Kevään asuntomuutoksista aiheutuvat kulut selviävät lähikuukausina, joten olisi hölmön tuntuista muuttaa tavoite nyt ja heti pian taas uudestaan. Kun lopulliset menoni selviävät, pystyn antamaan paljon perustellumman uuden tavoitteen.


2 kommenttia:

  1. Verokortin ennakkopidätysprosenttia saat muuten kyllä itsekin säädettyä alaspäin kun vaan täytät tiedot tänne: http://www.vero.fi/fi-FI/VKV

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu voihan sitä säätää, mutta vaatisi käsittääkseni huijaamista lomakkeessa. Luonne ei anna periksi tietoisesti antaa verottajalle väärää tietoa, mutta jos verottaja itse tekee vääriä oletuksia, niin sen voin käyttää hyväksi.

      Poista