lauantai 1. elokuuta 2015

Säästöjen tilannekatsaus heinäkuu 2015

Heinäkuussa aika lailla kaikki meni, mikä tuli - ja vähän enemmänkin. Palkkaahan sain vain osalta kuukaudelta, koska en ollut töissä koko kesäkuuta, jonka palkka siis maksettiin heinäkuussa. Tilillä oli onneksi vielä sen verran "ylimääräistä", ettei tarvinnut säästöillä elää. Kuukauden säästösumma 382 € muodostui käytännössä kokonaan asuntosijoitusten lainojen lyhennyksistä. Nuohan elävät tavallaan omaa elämäänsä normaalin tulot-menot jaottelun ulkopuolella. Oman asuntomme asuntolainaa emme lyhentäneet lisääntyneiden kulujen takia.

Elokuun puolella pitäisi vihdoin päästä tekemään oikeitakin lisäyksiä sijoitusvarallisuuteen, mutta totutun suuruisista summista ei missään nimessä ole kyse, koska kahden paikkakunnan elämisestä aiheutuvat kulut ovat niin suuret. Loppuvuodesta pyrin ehkä hankkimaan työasunnoksi omistusasunnon nykyisen vuokra-asunnon tilalle. Tuolla tavalla saisin vuokraeuroja muutettua varallisuutta lisääviksi lyhennyksiksi. Asumismuodon vaihto on onneksi mahdollista, koska nykyisessä työkämpässäni en joutunut sitoutumaan tavalliseen 12 kuukauden määräaikaan.

Joka tapauksessa kulupuolella tapahtunut radikaali muutos huonompaan tekee sen, että suunnittelemani 100 000 euron keskipitkän tähtäimen säästötavoite taitaa jäädä unelmaksi. Voisi vielä olla mahdollista, että saisin viidessä vuodessa kasaan 100 000 euroa, jos tuototkin huomioidaan. Se kuitenkin edellyttäisi, että tuottopuolella ei tapahdu negatiivisia yllätyksiä, minkä johdosta en pidä sitä järkevänä tavoitteena. Muutaman vuoden aikajänteellä toteutuvia tuottoja on melko mahdoton ennustaa, joten tavoitteeni toteutuminen jäisi suurelta osin sattuman varaan. Tavoite, jonka toteutuminen riippuu isolta osin tuurista, ei ole kovinkaan motivoiva.

Tämän vuoden säästömääräksi arvioisin tulevan noin 12 000 euroa. Tällä hetkellähän kasassa on 6446 €. En ainakaan vielä tee mitään virallista muutosta tämän vuoden tavoitteisiin, koska elämässäni on tällä hetkellä niin paljon epävarmuustekijöitä. Vuoden lopussa mietin tilanteen vakiinnuttua kokonaan uusiksi lähivuosien tavoitteet. Siihen mennessä tyydyn jännittämään, kuinka pahasti jään jälkeen alkuperäisestä tavoitteestani.

 

2 kommenttia:

  1. Eipä siinä mitään jos vähän jäät jälkeen, ihan hyvinhän olet jo säästänytkin :)

    VastaaPoista
  2. Onhan se niinkin. Ja toisaalta nykyinen työpaikka tuntuu niin hyvältä, ettei tästä ole niin kiire "eläkkeelle" kuin aikaisemmista. Mieluummin pidän työn, josta nautin, ja säästän vähän vähemmän, kuin olen työssä, josta en pidä, mutta josta saisin isot rahat.

    Harmittaa vaan, kun rahanpuute (ja liian iso lainamäärä) estää tekemästä tiettyjä valintoja. Kreikkakriisin huipulla (tai oikeastaan pohjalla) en voinut ostaa niin paljon osakkeita, kuin olisin halunnut ja nyt en voi ostaa asuntoa, vaan joudun asumaan vuokralla, koska omaa pääomaa ei ole riittävästi.

    VastaaPoista