keskiviikko 26. elokuuta 2015

Aika suojautua hintojen nousulta?

Meille, joiden tavoitteena on saada kulumme katettua sijoitustemme tuotoilla, saattaa nyt olla oikea aika hankkia erityisesti energia- ja öljy-yhtiöitä. Meidän ei nimittäin kannata miettiä pelkästään sijoitustemme tuottoja, vaan myös kulujemme kehitystä. Vaikka sijoituksemme tuottaisivat odotustemme mukaisesti, saattaa maali siirtyä koko ajan kauemmas kulujemme kasvaessa odotettua enemmän.

Tällä hetkellä sekä sähkön että öljyn hinta ovat poikkeuksellisen alhaalla, joten nyt saattaa olla hyvä hetki suojata itsensä hintatason nousulta. Ostamalla esimerkiksi Fortumin osakkeita voi huolehtia siitä, että sähkön hintatason nousu tarkoittaa paitsi suurempaa sähkölaskua myös parantuvia sijoituksen tuottoja. Sähkön hintatason lasku puolestaan tarkoittaa tietysti huonontuvia sijoitustuottoja, mutta samalla pienempää postiluukusta tulevaa laskua. Me kaikkihan kulutamme sähköä jokapäiväisessä elämässämme, joten kaikkien taloudellista riippumattomuutta tavoittelevien kannattaa mielestäni harkita sähkön hinnan vaihtelulta suojautumista sijoitusten kautta. Suojautuminen kannattaa tehdä nyt, kun hinnat ovat alhaalla, eikä sitten, kun hinnat ovat taas nousseet.

Öljyn hinnan vaihtelulta puolestaan voisivat mielestäni suojautua ainakin ne, jotka aikovat ajaa autolla tulevaisuudessa tai jotka käyttävät öljylämmitystä. Auton polttoaineen hinta ei tosin läheskään täydellisesti seuraa öljyn hintaa, mutta tietynlaista syy-seuraussuhdetta niiden välillä on. Öljyn ja sähkön hinnalla on myös tietty kohtalonyhteys, joten sähkönkin hinnanvaihteluilta voi yrittää suojautua öljy-yhtiöiden kautta.

Öljy-yhtiöiden kanssa on tosin huomioitava, että öljyn hinta saattaa pysyä pitkään alhaalla ja edessä on todennäköisesti konkursseja öljyalalla. Mihin tahansa öljyalan yhtiöön ei siis kannata sijoittaa, vaan valinta kannattaa tehdä enemmänkin sillä perusteella, että minkä yhtiön uskoo selviävän matalista hinnoista pitkään, kuin sijoittamalla suurimman mahdollisen nousupotentiaalin yhtiöön. Sijoituskohteen pitäisi mielestäni pystyä tekemään voittoa ja jakamaan osinkoja huonoinakin aikoina.

Mielestäni nyt on erityisen hyvä aika tehdä kuvaamani suojaukset, koska Kiina-paniikki sai näiden jo ennestään huomattavasti laskeneiden yhtiöiden osakekurssit entistä alemmas. Itse lisäsin maanantaina pienen erän Fortumia, mutta rahatilanteeni ei harmikseni sallinut ollenkaan niin suurta tilanteen hyödyntämistä kuin olisin halunnut. Öljy-yhtiöt salkustani puuttuvat vielä täysin, mutta hieman olen sijoittanut "öljyyn" ostamalla Nordnetin Norja-superrahastoa. Norjan kehityksenhän odotan korreloivan vahvasti öljyn hinnan kanssa.

Ehkäpä osakekurssit jatkavat tässä vielä laskuaan ja pääsen kassatilanteeni parannuttua vielä hyödyntämään tämän markkinoiden tarjoaman mahdollisuuden rakentaa tulevaisuuden kuluni kattavaa salkkua.4 kommenttia:

 1. Kuinka sähköveron nostoa vastaan voi suojautua ostamalla Fortumin osakkeita?
  Ei lisää Fortumin tuottoja, päin vastoin.

  Itse pudotin kulutusta: hankin 10k€:lla, ILP+aurinkosähköpaneelit+LTO, sähkölasku pieneni n. 1400-1600€/v, riippuen sähkön hinnasta.
  Saattoi myös nostaa asunnon arvoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähkövero on tosiaan asia erikseen ja kulutuksen pienentäminen on järkevää, vaikka sähkön hinta oli mikä. Sähkön hinta tosin vaikuttaa siihen, millaisia investointeja on järkevää tehdä ilmalämpöpumppuihin sun muihin.

   Oma tuotantolaitos (esim paneeli) voi tosiaan olla toimiva ratkaisu sähköveron nousulta varautumiseen, mutta niiden hinnat ovat mielestäni vielä liian korkeita suhteessa tuottoon (varsinkin nykyisellä sähkön hinnalla). Sijoituksen maksettuaan itsensä takaisin laitteen elinkaarta ei välttämättä ole enää paljoa jäljellä, vaikka ilmeisesti aurinkopaneelit voivat kestää pitkäänkin, mutta entä jos ei kestäkään? Riskinhallinnallisesti heikko tilanne. Huollostakin tulee varmaan kustannuksia ja vaivaa? Lisäksi oma tuotanto ei oikein ole järkevää tällaiselle ihmiselle, joka ei tiedä missä tulee asumaan vuoden päästä, saati sitten 10-20 vuoden. Olen myös aina asunut osakemuotoisessa asunnossa, joten en varmaan saisikaan tehtyä noita valintoja, vaikka haluaisin.

   Ylipäänsä verojen nostolta voisi suojautua pitämällä varallisuutensa sellaisessa muodossa, että pääsee helposti muuttamaan sen kanssa ulkomaille, jos verottaja alkaa liian ahneeksi. ;)

   Poista
 2. Itse paneelithan kestävät n.30-50v, ilman huoltoa. Invertteri voi mennä 15v kohdalla, nykyhinta n.1000-1200€. Paneelien osuus investoinnissa oli n. 5,8k€ ja vuotuinen säästö rahassa n. 400-500€. Itse laskin, että maksaa itsensä näilläkin hinnoilla ja toisaalta tuo yhdistelmä; paneelit, LTO+ILP oli hinnaltaan alle puolet maalämmön vastaavista investoinnista suorasähkötaloon. Isoin etu mielestäni kuitenkin etu tulevia hinnankorotuksia vastaan ja toisaalta asunnon arvoon tai ainakin haluttavuuteen/myyntiaikaan varmasti parannus.
  Mutta näitähän voi laskea monella tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo myyntimiehet lupaavat 30-50 v, mutta teknologia on sen verran uutta, että ei taida olla vielä konkreettista kokemuspohjaista näyttöä siitä, mikä todellinen käyttöikä on. Ja itseä mietityttää, kuinka se vaikuttaa, että talvella siihen päälle saattaa tulla todella paksu lumikerros joka sitten vuorotellen sulaa ja jäätyy siihen paneeliin. Vai pitääkö ne ottaa pois talveksi (liikaa vaivaa minun makuuni). Veikkaan, että käyttöikiä arvioitaessa ei olla huomioitu Suomen olosuhteita vaan esimerkiksi keski-eurooppalainen ilmasto tai pahimmillaan laboratorio-olosuhteet.

   Joka tapauksessa 12 vuoden takaisinmaksuaika tuollaisen investoinnin kohdalla on aivan liian pitkä minun makuuni. Se pitäisi enemmän kuin puolittaa ennen kuin minua alkaisi kiinnostaa paneelin laitto. Sähkön hinnan nousu voi tosin muuttaa tuon yhtälön nopeastikin, vaikka itse paneelitekniikassa ei tapahtuisi muutoksia.

   Poista