keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Verosuunnittelua listautumalla: Case Fondia

Lakitoimisto Fondia on tätä kirjoittaessani listautumassa Helsingin pörssin First North -listalle. Anti on herättänyt huomiota, koska juridiikkaan keskittyviä yhtiöitä ei pörssin listoilla ole totuttu näkymään. Myös annin pieni koko on ihmetyttänyt.

Fondian tilinpäätöstä katsoessani aloin epäillä löytyisikö listautumisen perustelut verosuunnittelupuolelta.

Tyypillisesti listaamattomia yhtiöitä verotetaan löysemmin kuin listattuja, mutta se ei koske kaikkia. Yhtiön nettovarallisuus vaikuttaa vahvasti siihen, millainen verorasite osinkoihin kohdistuu, joten yhtiöiden omistajat aloilla, jotka tuottavat hyvin vaatimatta paljoa pääomaa, saattavat hyvinkin päätyä maksamaan enemmän osinkoveroa listaamattomana.

Lasketaan esimerkiksi Fondian osinkoverorasitteet listattuna ja listaamattomana.

Listaamattomana:
Nettovarallisuus (Oma pääoma): 2 926 t€
Nettovarallisuudesta 8 %: 234 t€
Sen osalta 25 % pääomatuloa 30 % verokannalla, joten osinkovero: 17,6 t€
Fondia ehdottaa jakavansa osinkoa 750 t€. Siltä osin, kun osinko ylittää 234 t€ (8 % nettovarallisuudesta) osinko on 75 % ansiotuloa, jolloin 50 % marginaaliverolla (eli lisätulosta maksettavalla verolla) osinkovero on tuolta osin 193,4 t€.
Yhteensä osinkovero olisi siis 210,9 t€.

Listattuna:
Osingosta (750 t€) 85 % on pääomatuloa, josta 30 % pääomatulovero: 191,2 t€.

Fondian osakkaat maksavat siis näillä oletuksilla n. 20 t€ vähemmän veroja listatussa yhtiössä kuin listaamattomassa. Nykyisinä osakkaina olevien juristien ansioveroprosentti (marginaalivero) tosin vaikuttaa huomattavasti laskelman lopputulokseen.

Vaikka verosäästö on huomattava, ei se ehkä siltikään ole syynä listautumiselle. Listautumisesta aiheutuu myös kuluja, joihin tuo säästetty muutama kymppitonni katoaa nopeasti.

Toisaalta laskelma on tehty Fondian nykyisellä osingonjaolla. Ehkäpä Fondian osakkaat haluavat jakaa enemmän osinkoa? Fondian listautumisesitteessä on kerrottu Fondian aikovan jakaa 2/3 tuloksestaan osinkona, joka tarkoittaisi reilun miljoonan osinkoa nykyisen 750 t€ sijasta. Tuolla miljoonan osingolla verosäästö nouseekin jo 50 t€:oon. Jos ansiotulon marginaalivero on suurempi kuin olettamani 50 %, on säästö vielä suurempi. Kun listautumisen kulut (sisältäen sekä listautumisen että sen jälkeen syntyvät vuosittaiset kulut) ovat vielä yhtiölle verovähennyskelpoisia, niin saattaa yhtälö pitkällä tähtäimellä kääntyä firman (vanhojen) omistajien eduksi. Fondia lakiasiaintoimistona pystynee myös tekemään poikkeuksellisen ison osan listautumisen vaatimista töistä itse.

Nyt kokonaisuutta katsoen arvioisin kuitenkin mahdollisen verosäästön olevan sen verran pieni suhteessa listautumisen kuluihin ja vaivaan, että en usko sen olevan ainakaan pääasiallinen syy listautumiselle. Saattaa kuitenkin olla, että joku muu yhtiö tekee vastaavat laskelmat ja päätyy sen johdosta listautumaan. Vastaavalla tavalla tällä hetkellä osa yhtiöistä päätyy olemaan listautumatta, koska voivat sen takia maksaa vähemmän veroja. Ikävä kyllä verojärjestelmämme ei ole sillä tavalla neutraali, että yhtiöt pystyisivät tekemään päätöksiään puhtaasti liiketoiminnallisilla perusteilla, vaan verotukselliset linjaukset ohjaavat myös yhtiöiden toimintaa. Ehkä joskus vielä lainsäädäntö saadaan sellaiseksi, että yhtiöiden kannattaa käyttää energiansa liiketoimintaan eikä verosuunnitteluun tai pykäläviidakon navigoimiseen. Mutta mitä silloin Fondian kaltaiset yhtiöt tekisivät?1 kommentti:

  1. Kyllä lakifirmoille riittää hommia ihan pelkästään sopimusten laatimisessa.. :) Itsekin lähdin minimimerkinnällä mukaan Fondiaan, saa nähdä sainko oman osani.

    VastaaPoista