keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Isoja siirtoja

Viime päivinä on tullut tehtyä isoja siirtoja niin kuvainnollisesti kuin kirjaimellisestikin. Olen jo aikaisemmin maininnut, että saimme vanhan asuntomme myytyä. Nyt olemme myös löytäneet uuden kodin työskentelypaikkakunnaltani, tehneet kaupat ja kantaneet huonekalut vanhasta asunnosta uuteen.

Osaan yleensä muuten hyväksyä vaimoni halun elää ns. tavallista elämää, johon liittyy myös iso määrä (turhaa) tavaraa, mutta silloin, kun se on minun tehtäväni raahata sohvia ja laatikoita kerroksesta toiseen, niin minussa herää vahvasti ajatus "Etkö sinäkin voisi tätä minimalismia harkita". Bensa ja tulitikutkin kävivät mielessäni useammin kuin kerran.

No, pahin on onneksi takana. Tavaroiden järjestelyyn menee varmasti vielä paljon aikaa, mutta suurin siirtourakka on nyt hoidettu ja voimme alkaa vakiinnuttaa elämäämme uudessa osoitteessa.

Rahan osalta muutto tarkoittaa ensinnäkin, että meille tuli noin 70 000 € lisää asuntolainaa. Olin vähän laiska lainan kilpailuttamisen osalta, mikä hieman hävettää. Meillä oli kiire ja sain pankiltamme mielestäni ihan järkevän tarjouksen heti suoraan (marginaali 0,7), joten en lähtenyt vinguttamaan siitä kymmenystä/kymmenyksiä pois. Tavallaan maksan siitä, ettei minun tarvitse kokea sitä ärsytystä, jonka pankkien kanssa asiointi useimmiten aiheuttaa.

Toisaalta muutto tarkoittaa myös sitä, että voin luopua työasunnostani ja minun ei tarvitse enää ajaella kahden paikkakunnan väliä joka viikko. Näin ollen kuukausittain seuraamani "työn kulut" jäävät kokonaan pois. Nyt on mielenkiintoista nähdä, mihin tasolle kulut asettuvat seuraavana vuonna, kun tuo ylimääräinen menoerä katoaa. Odotan, että kuluistani katoaa enemmänkin kuin nuo "työn kulut", koska olen aika varovaisesti luokitellut kuluja työhön liittyväksi. Esimerkiksi ylimääräisiä auton huoltoja tai korjauksia en ole niihin laskenut.

Pidän kakkosasuntoani vielä lokakuun, minkä lisäksi muuttoon liittyy aika paljon ylimääräisiä kuluja, joten luulen lokakuun säästösummien olevan aika pienet, mutta sitten marraskuusta eteenpäin pitäisi tekemään merkittäviä parannuksia säästösummiin. Vuoden 2017 tavoitteen saavuttaminen on kuitenkin tällä hetkellä varsin epävarmaa.

Vuosi 2018 puolestaan näyttääkin sitten oikein hyvältä. Työn kulujen katoaminen tarkoittaa noin 5000 € lisää sijoitettavaa (miinus verot, koska iso osa tuosta kulusta on ollut vähennyskelpoista). Ehkäpä 25 000 € olisi sopiva tavoite? Tai sitten jonkin verran enemmän. Pitää laskea tarkemmin, kun vuoden vaihtuminen lähestyy.9 kommenttia:

 1. 0,7% kuulostaa hyvältä marginaalilta. Tavaraa tuntuu olevan aivan valtavasti muuttopäivänä, mutta jotenkin se mystisesti katoaa muutaman viikon asumisen jälkeen.

  VastaaPoista
 2. Aivan hyvä tuo marginaali minun korvaani ainakin. Meillä on isompi, mutta olemme toisaalta yhden pankin ansassa kun muut pankit ovat toistaiseksi kehoittaneet pysyä poissa :) Ja onnea uuteen kotiin!

  VastaaPoista
 3. Joo ihan hyvä marginaali se minunkin mielestä on, mutta tuntuu vaan, että parempaakin olisi ollut saatavilla, kun kerran tarjosivat suoraan tuota.

  VastaaPoista
 4. Isoja liikkeitä mutta ihan hyviä.

  Meillä marginaali 0,8, nordea olisi suostunut laskemaan sen 0,7 jos olisin maksanut 200€ muutoskuluja. Pläää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskit, ettei koron lasku ole muutoskulun arvoinen etu?

   Poista
  2. Olisi se ollut mutta vasta 19kk päästä tuo 200e olisi katettu. Seuraava askel olisi hakea hyvä tarjous op:sta jos se saisi Nordean tarjoamaan vaikka 0,65-0,7%. Sitten oli parempi diili :)

   Poista
 5. Luulisi, että kokonaiselämänlaatu paranee tuon siirron myötä. Kerro miten lähtee sujumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järjellä ajatellen elämänlaadun pitäisi parantua, mutta tunnetasolla se ei jotenkin vielä tunnu siltä. Vanha tyyli oli jo muuttunut niin rutiiniksi, että olin ihan tyytyväinen siihenkin. Ja nyt vielä päällä niin vahvasti kaikki se vaiva, joka muutosta aiheutuu, niin vielä en täysin ole sisäistänyt parannusta elämässäni. Mutta tosiaan järjellä ajatellen täytyyhän elämän parantua tästä siirrosta huomattavasti.

   Poista