lauantai 4. marraskuuta 2017

Säästöjen tilannekatsaus lokakuu 2017

Lokakuussa säästöön jäi 1541 €. Ihan ok, ottaen huomioon kuinka kalliiksi tämä muuttaminen on tullut. Tavoitteeseeni pääsyyn vaadittu tahti olisi kuitenkin vaatinut noin satasen enemmän. Nyt marras- ja joulukuulta vaadittu summa on isompi, kun pitää pystyä paikkaamaan tuo jäänti, ja ainakin marraskuu tulee olemaan haasteellinen kuukausi edelleen muuton takia. Tai ehkä on vähän tekosyy syyttää muuttoa. Rutiinien katkeaminen on nostanut ruokailukustannuksia entisestään, kun on niin paljon helpompi ja mukavampi hakea ravintolasta ruokaa kuin kokkailla itse. Pitäisi ottaa itseä vähän niskasta kiinni ja tehdä parannus. Ja onhan nämä viime viikot mennytkin paremmin kuin aikaisemmin.

Joka tapauksessa säästöön olen tänä vuonna saanut yhteensä 18626 €. Tavoitteeseen on siis matkaa vielä 3374 € eli 1687 €/kk. Olen tosin jossakin määrin luopunut tavoitteesta, eli minua ei suuremmin haittaa toteutuuko se vai ei. En aio tehdä toimenpiteitä (eli pihistellä) ihan vaan saavuttaakseni tavoitteeni. Lähelle mennään joko tapauksessa, joten se on ihan sama, saanko säästöön muutaman satasen enemmän tai vähemmän. Paljon tärkeämpiä ovat nämä muutokset, jotka aiheuttivat mahdollisen tavoitteen epäonnistumisen, mutta jotka tarkoittavat tuleville kuukausille paljon pienempiä kuluja ja siten paremman mahdollisuuden säästää. Voin siis mennä positiivisin mielin vuoteen 2018, vaikka vuoden 2017 tavoite jäisikin toteutumatta.

6 kommenttia:

 1. Vaikka et saavuttaisikaan tavoitettasi, on säästämäsi summa huima! :) Itse yritän päästä siihen, että säästäisin 40 % vuoden nettotuloista (n. 10000 €). En taida aivon tavoitettani saavuttaa, mutta aika lähelle pääsen! :)

  VastaaPoista
 2. Miksi pihistellä jos pääset muutenkin niin lähelle? Muutama satku ei tosiaan muuta tilannetta mihinkään :)

  VastaaPoista
 3. Nuo on lukemia mistä valtaosa vain voi haaveilla. Ja nimenomaan haaveilla ilman pihistelyä. Kyllähän noihin lukuihin on tietenkin mahdollista päästä hyvällä palkalla ja pienillä menoilla, mutta omalta kohdaltani täytyisi saada runsaasti lisätuloja ;) Hienosti oot kyllä saanu mammonaa ja alkaa varmaan jo olla rahalla vapaaksi toteutunut. Lähinnä siis henkisellä puolella vaikkei vielä sijoitusten tuotoilla voisi elää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tässä syksyn aikana on kyllä tullut selvä muutos tuolla henkisellä puolella. En tiedä onko se tuo 100 000 € nettovarallisuuden rikkoutuminen vai tämä yhdelle paikkakunnalle muutto vai mikä, joka sen muutoksen on tehnyt. Työpaikan ihan hyvä tilannekin varmasti vaikuttaa asiaan. Nyt on mielenkiintoista seurata tilannetta pari kuukautta ja katsoa, mihin tämä ajattelun muutos johtaa.

   Poista
 4. Ei tekosyitä! :) Tärkeintä on olla itselleen rehellinen ja tunnustaa onnistumisten ja epäonnistumisten todelliset syyt. Säästösummillasi on ihan sama jos joskus menee 100€ tai vaikka 1000€ johonkin ylimääräiseen, taloutesi ei siihen kaadu. Kuitenkin on muistettava että olet itse tavoitteesi asettanut suuremman hyödyn saavuttamiseen. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii usein kovaa työtä, kurinalaisuutta ja luopumista helpoista vastauksista. No pain no gain.

  Mikäli tavoitteiden saavuttaminen rupeaa tuntumaan pihistelyltä, ahdistavalta tai turhanpäiväiseltä, on tavoitteet ehkä arvioitava uudelleen?

  Itselleni kävi juuri niin, että rutiinien ja tavoitteiden unohduttua, talouteni luisui takaisin samaan tilaan mistä olin hetki sitten päässyt pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittelin tätä aihetta jonkin aikaa sitten:
   http://rahallavapaaksi.blogspot.fi/2017/09/saastotavoitteestani.html

   Tosiaan tavoite on ehkä väärä sana nykyään ja oikeampi olisi ennuste. Vuoden alussa ennustan, paljonko tulen saamaan säästöön ja vuoden lopussa katson miten kävi. Jos ero ennusteeseen alkaa vuoden mittaa näyttämään suurelta, niin on syytä arvioida tilanne uudestaan ja katsoa onko syytä muuttaa jotain.

   Tällä hetkellä, kun arvioin omaa tilannettani, niin minun pitäisi enemmänkin yllyttää itseäni kuluttamaan rahaa tiettyihin juttuihin, joita tarvisin (mutta en ihan heti), mutta joita en oikein raaski ostaa (vielä), kuin hillitä kuluttamistani. Ainoastaan ruokabudjetti on paisunut liikaa ja se näkyy puntarillakin, joten siitä voisi vähän nipistää.

   Fakta kuitenkin on, että minun on vaikea nähdä tulevaisuudessani vuotta, jolloin pistäisin säästöön alle 20 000 € (pl tietoiset välivuodet). Fakta on myös se, että en näe syytä pistää säästöön yli 20 000 €. Tuo tahti riittää enemmän kuin hyvin mihin tahansa todelliseen tavoitteeseeni, mutta tulen vaan luonnostaan säästämään enemmän kuin tuon, koska ei minulla ole minkäänlaista kiinnostusta tuhlatakaan sitä rahaa. Toisaalta nyt eletään sellaista poikkeuksellista aikaa, ettei minulla ole kiinnostusta pihistelläkään. Hyvin vähän on tullut jätettyä asioita tekemättä sen takia, että se maksaisi liikaa.

   En siis koe todellisena riskinä, että talouteni luisuisi pahasti väärille urille. Pahimmillaan pääsee ehkä käymään niin, että kulutan sen verran kuin minua puolet vähemmän tienaavat kuluttvat ihan luonnostaan.

   Poista