sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Vuoden 2018 säästötavoite

Olen tässä harkinnut, minkä asettaisin säästötavoitteekseni vuodelle 2018. Olen ajatellut, että en halua asettaa liian tiukkaa tavoitetta, koska minulla on muutamia isompia ostoksia, jotka minun olisi syytä hankkia, mutta jotka helposti saattavat jäädä ostamatta, jos säästötavoite on uhattuna niiden takia. Olen myös ihan nauttinut siitä, että olen ollut hieman löysempi rahan kanssa. Syön esimerkiksi mielelläni hyvää ruokaa ravintolassa ja kokemus on nautinnollisempi, kun osaan aterian ajan olla miettimättä sen hintaa. Ja kun löysäämisestä huolimatta kuluni eivät ole karanneet ihan mahdottomasti (säästän vuoden aikana huomattavasti enemmän kuin kulutan), niin löysäämistä ei voi pitää suhteettoman huonona ideana.

Niinpä olin ajatellut, että vuoden 2018 tavoitteeni olisi 24 000 € eli 2000 € enemmän kuin vuonna 2017. Se kuitenkin tuntuu hieman liian helpolta. Minulta on nimittäin nyt jäänyt pois työn kulut, joihin vuonna 2017 meni 3660 €.

Näin ollen päätin, että vuoden 2018 tavoitteeni tulee olemaan:

25 000 €

Sen ei pitäisi olla liian vaikea, mutta ei myöskään tarpeettoman helppo maalitaulu nykytilanteessa.

Mahdollisille uusille lukijoilleni selvennyksenä: Säästösummaan lasken omalla rahalla tehdyt sijoitukset sekä lainanlyhennykset. Jos ostan sijoituksen lainarahalla, niin sitä ei lasketa ostohetkellä sijoitukseksi, vaan vasta kun maksan tuota lainaa pois (eli kun sijoitus muuttuu lainasijoituksesta oman rahan sijoitukseksi). Sijoitusten tuottoja en laske säästösummaan, poislukien hieman epäloogisesti sijoitusasunnon vuokratuotot, jotka lasken. Vuokratuottoja saan vuosittain vähän yli 4000 €, joten jos joku haluaa miettiä "puhtaita" palkkatuloista saatavia säästösummia, niin niiden pitäisi tavoitteeni mukaan olla vuonna 2018 hieman yli 20 000 €. Jos saan vuoden aikana jonkun isomman rahamäärän lahjana esimerkiksi vanhemmiltani, niin sitä en merkitse säästömääriini. Se menee tavallaan "kirjanpidon ohi" sijoituksiini tai lainanlyhennykseen. Tällaisia lahjoja olen nopeasti arvoituna saanut ehkä n. 5 % siitä, mitä olen itse säästänyt.

1 kommentti: