perjantai 14. joulukuuta 2018

Säästöjen tilannekatsaus marraskuu 2018

Marraskuussa säästöön sain 1950 €. Tämä nosti koko säätöprojektini aikaisen säästösumman yli 100 000 euron rajan! Tarkalleen ottaen säästöön on tullut laitettua 100 463,40 €.

Marraskuun säästöjen jälkeen vuoden 2018 tavoitteeseen (25 000 €) on jäljellä enää vajaa 1400 €, joten senkin osalta vaikuttaa hyvältä. Vuonna 2017 sain säästöön 21 297 €, joten tavoitteen mukaisella suorituksella säästöön jäisi tänä vuonna vajaa 4000 € enemmän kuin viime vuonna.

Toisaalta, kun olen arvioinut tämän vuoden lopullista verotusta, niin luulen, että tiedossa on tuhansien eurojen mätkyt, joten voi loppujen lopuksi käydä niinkin, että tämän vuoden säästösumma jää verokorjausten jälkeen jopa alle vuoden 2017 tason. Ennakonpidätyksessä verottaja on nimittäin huomioinut aikaisempina vuosina olleita vähennyksiä (matka- ja majoituskulut kahden paikkakunnan elämisestä), joita tänä vuonna ei enää ole ollut. Olen siis koko vuoden maksanut liian vähän ennakonpidätystä.

Lisäksi olen realisoinut ihan liikaa tuottoja osakkeiden arvonnousuista. Pääasiassa kyse on sijoituksista, jotka ovat nousseet niin vahvasti, että en ole nähnyt niillä enää merkittävää nousuvaraa, minkä takia olen myynyt, mutta mahtuu mukaan myös Technopolisin osakkeiden julkista ostotarjousta seurannut myynti. Lisäksi välillä myyntien takana on ollut halu pienentää velkavipua. Näissä tosin voitot ovat tyypillisesti olleet pienempiä ja näin jälkikäteen katsoen myynnit ovat olleet liian aikaisia. Pitämällä olisin saanut niistäkin ihan hyvää arvonnousua vielä, vaikka markkinat muuten ovatkin lasketelleet. Jälkiviisastelu on toisaalta helppoa.

Joka tapauksessa nyt pitäisi yrittää vähän miettiä, kannattaisiko joitakin tappiollisia myydä ainakin väliaikaisesti pois salkusta, ettei ensi vuonna tarvitse ihan mahdottomia mätkysummia kaivaa verottajalle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti