torstai 31. heinäkuuta 2014

Säästöjen tilannekatsaus heinäkuu 2014

Heinäkuun aikana sijoituksia tuli nettona tehtyä 1504 eurolla. Sanon nettona, koska myin heinäkuun lopulla korkorahastoni pois, mitkä luonnollisesti vähensivät säästömäärääni. Nämä rahat laitoin lähes kokonaan suoriin osakesijoituksiin. Tämän päivän reippaan laskun perusteella tein siirron liian aikaisin (eilen), mutta eihän näitä voi etukäteen tietää.Syitä korkorahastosta luopumiseen oli monia. Ensinnäkin kyseinen rahasto tuotti minulle noin puolessa vuodessa lähes neljä prosenttia, mikä on enemmän kuin odotin koko vuodelta. Vaikuttaa siltä, että korkosijoituksissa yliarvostus on vähintään yhtä kovaa kuin osakkeissa (riskipreemiot ovat liian pieniä), joten en pitänyt korkorahastoakaan kovin houkuttelevana sijoituksena. Toki korkotuotteissa yliarvostuksen purkautuminen ei johda yhtä nopeaan laskuun kuin osakkeissa, mutta silti.

Toinen syy oli siinä, että kolme seuraamistani yhtiöistä oli ns. "ostohinnoissa", joten tiesin voivani luopua korkosijoituksesta ja löytää vapautuville rahoille sopivan kodin nopeasti.

Kolmas syy oli siinä, etten koe enää tarvitsevani "hätävararahaa" ostoja varten. Salkkuni alkaa nimittäin olla sen kokoinen, ettei muutaman tonnin laina tekisi siitä erityisen riskistä. En tosin ole aikeissa ottaa lainoja ihan lähiaikoina, eikä minulla edes ole vielä lainoitussopimusta Nordnetin kanssa. Lainoitussopimuksen tehtyäni tarkoituksenani on ottaa lainaa vain kunnon laskun jälkeen (toivottavasti maltan mieleni), minkä lisäksi saatan esimerkiksi muutamaa päivää ennen palkkaa tehdä ostokseni lainarahalla tietäen, että voin maksaa lainan kokonaan pois palkan tullessa. Näin minun ei tarvitse hukata ostopaikkoja huonosti ajoittuvan palkkapäivän johdosta.Kokonaisuudessaan olen saanut säästöön 12 725 euroa. On mahdollista, että saan vuoden 2014 tavoitteeni täyteen syyskuun aikana. Tiukille se tosin menee, koska minulla on seuraavan parin kuukauden aikana näillä näkymin n. 500 euron edestä ylimääräisiä laskuja. Tiedän, että halutessani saisin 15 000 euron summan täyteen syyskuussa, mutta en aio vetää pankkitiliäni liian tyhjäksi ihan vain saadakseni mielivaltaisen rajan täyteen mielivaltaisena ajankohtana. Joku järki sitä pitää olla tavoitteidenkin kanssa. Alla ovat vielä perinteiset kuviot tämän vuoden ja viiden vuoden tavoitteideni toteutumista.

  

2 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää, jatka samaan malliin =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu hyvältä näyttää. Naureskelin tuossa juuri sitä, kuinka alussa pidin 10 000 euroa realistisena tavoitteena. Silloin minulla oli tosin ostoslistalla tietokonetta, televisiota yms., jotka nyt jäivät sitten hankkimatta. Toisaalta, vaikka olisin ne hankkinutkin, niin vaikuttaa siltä, että tuo 15 000 olisi silti onnistunut melko helposti.

      Poista