tiistai 22. syyskuuta 2015

Muistutus hajautuksen tärkeydestä

Viime päivinä julki tullut paljastus Volkswagenin harrastamasta huijaamisesta päästötesteissä on ollut selkeä muistutus siitä, kuinka hullua hommaa on olla hajauttamatta sijoituksiaan. Vaikka sijoitus olisi kuinka varman ja turvallisen oloinen, niin aina on mahdollista, että yritys on harrastanut sellaista toimintaa, joka syö kymmeniä prosentteja markkina-arvosta muutamassa päivässä, kuten nyt Volkswagenin kohdalla on käynyt.

Tällaiset väärinkäytösriskit ovat luonteeltaan sellaisia, ettei niiden todennäköisyyksiä pysty arvioimaan sijoitusta tehdessä, joten ainoa tapa suojautua niiltä on hajauttaa riittävästi. Vaikka esim. kirjanpitoon koskevien väärinkäytösten osalta on mahdollista käyttää testejä, jotka kertovat jotain kirjanpitovääristelyiden todennäköisyydestä, niin tämänkaltaiset liiketoimintaan liittyvät huijaukset eivät ole kuin hyvin pienen piirin tiedossa, joten niitä ei käytännössä voi ennakoida.

Tahallisten väärinkäytösten lisäksi on myös yrityksen vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolisia seikkoja, jotka voivat tuhota kaikista turvallisimmaltakin vaikuttavan yrityksen. Esimerkiksi erittäin laaja ja vakava luonnonmullistus saattaa paitsi tuhota yrityksen tuotantolaitokset, myös aiheuttaa niin isoja vahinkoja, että vakuutusyhtiöt menevät nurin, jolloin yritys ei saakaan korvausta vakuutussuojasta huolimatta. Tätäkään ei voi kunnolla ennakoida, vaan siltä riskiltä suojautuminen vaatii hajauttamista paitsi eri yhtiöihin, myös eri maantieteellisille alueille.

Minunkin salkkuuni oli päätynyt hieman Volkswagenia ja olen saanut nähdä satojen eurojen katoavan sen sijoituksen arvosta. Olen kuitenkin pystynyt ottamaan asian huumorilla. Koen, etten olisi voinut mitenkään tietää, että näin tulee käymään, joten egoni on tavallaan ihan ehjä. Sellaista sattuu. Joskus käy huono tuuri ja jollakin toisella kerralla sitten hyvä. Talouteni ei tuohon laskuun kaadu, vaikka vertailuindeksille pärjäämistä tämä pudotus toki vaikeuttaa huomattavasti. Saa nähdä muistanko edes koko juttua enää kymmenen vuoden päästä.4 kommenttia:

 1. Juurikin näin. On liian iso riski olla hajauttamatta.

  VastaaPoista
 2. Millä gadgetilla teet tuon Twitter feedin blogiisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysytpä vaikeita. HTML/JavaScript on se gadget, mutta mistäköhän otin tuon koodin. Varmaan jostakin Twitterin sivuilta se löytyi. En oikein muista enää.

   Poista
  2. Englanniksi löytyy hyvät ohjeet Twitter feediin, puhelimella en jaksa kaivaa esiin

   Poista