lauantai 13. elokuuta 2016

50 000 euroa 32 kuukaudessa

Kun vihdoin sain opintoni valmiiksi ja siirryin työelämään vuoden 2013 lopulla, nettovarallisuuteni oli noin 8000 euroa. Kaikki tuo varallisuus oli kiinni vaimoni kanssa omistamassani asunnossa. Pankkitilini oli tyhjä, osakkeet oli tullut myytyä elämisen rahoittamiseksi ja luottokortinkin limiitti (1000 €) oli lähes kokonaan käytössä.

Nyt heinäkuussa 2016 nettovarallisuuteni nousi noin 59 000 euroon. Olen siis noin 32 kuukaudessa vaurastunut yli 50 000 eurolla. Valtaosa tuosta rikastumisesta on tullut ihan siirtämällä rahaa säästöön (lainanlyhennyksiin ja sijoituksiin), koska mistään erityisen hyvistä tuotoista en ole tänä aikana nauttinut. Rehellisyyden nimissä mainittakoon, että summa sisältää myös saamani 3000 euron rahalahjan vanhemmiltani. Sillä maksoin pois erään pienen taloyhtiölainan. Itse ansaitsemiani rahoja olen tuona aikana saanut säästöön reilut 40 000 euroa.

Nettovarallisuutta laskiessani olen pääosin arvostanut omistamani asunnot (tai oikeammin osuuteni niistä) hankintamenoon, paitsi ensimmäisen asuntomme, jonka olen arvostanut siitä olevan virallisen arviokirjan ilmoittamaan markkinahintaan. Todellisuudessa kaksi asuntoamme ovat todennäköisesti arvokkaampia kuin mitä ne ovat laskelmissani ja yksi ei ole niin arvokas. Keskimäärin asuntojen arvojen pitäisi kuitenkin vastata niiden todellista arvoa. Muu sijoitusomaisuus on arvostettu markkinahintaan.

Olen varsin tyytyväinen siihen tahtiin, jolla olen vaurastunut, vaikka olenkin noin 10 000 euroa jäljessä alkuperäistä suunnitelmaani. Sehän tässä säästämisessä on niin hienoa - vaikka epäonnistuu, niin on silti paljon pidemmällä kuin ne, jotka eivät edes yritä. Syykin alkuperäisistä suunnitelmista jäämiselle on helppo löytää. Olen tämän 32 kuukauden aikana ollut pari kuukautta työttömänä, minkä jälkeen siirryin työskentelemään toiselle paikkakunnalle. Alkuperäinen suunnitelmani ei ottanut huomioon kahden paikkakunnan elämisestä aiheutuvia ylimääräisiä kuluja. Ilman näitä kahta asiaa olisin varmasti suunnitelmani mukaisessa tahdissa.

Yksi tarkoitukseni tälle blogille oli tarjota motivaatiota muille vaurastumisesta tai taloudellisesta riippumattomuudesta kiinnostuneille ihmisille, ja toivottavasti nämä tulokseni toimivat edes jonkinlaisena innostuksen lähteenä vaikka vain yhdellekin lukijalle.

Sanotaan, että ensimmäinen sata tuhatta on vaikein. Olen nyt puolessa välissä tuota ja laskelmieni mukaan 100 000 euroa pitäisi tulla täyteen 2017 lopulla tai 2018 alussa. Korkoa korolle -efektin ja kasvavien tulojen takia siitä ei pitäisi olla enää pitkä matka taloudelliseen riippumattomuuteen.19 kommenttia:

 1. Olen itse lähes samanmoisessa tilanteessa 100k häämöttäisi aivan kulman takana :)

  VastaaPoista
 2. Hyvin olet saanut rahaa säästöön. Ei muuta kuin jatkossa samaan malliin ja parin markkinasyklin yli ja ali :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä tahti. Ensimmäinen 100k € on todella se vaikein ja tuon jälkeen seuraavat "sataset" vain nopeutuvat. Itselläni meni ensimmäisen 100k € saamiseen noin 7 vuotta, toiseen 2.5 vuotta ja kolmanteen 1.75 vuotta. Katsotaan meneekö seuraava "satanen" jo alle puolessatoista vuodessa.

  VastaaPoista
 4. Tosi hyvä vauhti sinulla! Charlie Mungerin sanoin: "The first $100,000 is a bitch, but you gotta do it" ;)

  Tosin pieni reality check meille kaikille säästäjille / sijoittajille. Viimeiset 7-8 vuotta on olleet aika suotuisia aikoja taloudellisesti, olettaen että kohtuullisesti palkattuja töitä on riittänyt. Matkan varrelle mahtuu varmasti vielä alamäkiäkin.

  VastaaPoista
 5. Hieno saavutus noin nopeassa aikataulussa. Aina kun lukee muiden onnistumisista, niin usko omiinkin tavoitteisiin vahvistuu.

  VastaaPoista
 6. Hieno tulos! Ja kiva kuulla muidenkin tarinoita siitä, miten "matkalla menee". Eiköhän se kohta ole se satanen siellä... Herätti mielenkiintoa kauankohan itsellä menee, että sen saisi kasaan.

  VastaaPoista
 7. Hieno säästötahti!

  Oma nettovarallisuuteni on vasta 10k, mutta aloitin aggressiivisen sijoittamisen ja säästämisen vasta vuosi sitten -8k tilanteesta. Tällä tahdilla 100k tulee täyteen 4-5 vuodessa. Salkkuni on tuottanut erityisen hyvin, joten todennäköisesti tuottotaso ei pysy aina näin korkealla, toisaalta taas, olen vasta urani alkuvaiheessa ja palkkakehitys näyttää suotuisalta.

  Olen seurannut blogiasi reilun pari vuotta melkein sen alkuajoista lähtien ja blogisi on ollut minulle merkittävä innostuksen lähde (parin muun blogin ohella). Kaikesta en ole ollut aina samaa mieltä, mutta kirjoitustesi taso on yleisesti pysynyt korkealla.

  PS. Ehditkö jossain vaiheessa päivittämään Q2 tilanteesi tuotto-välilehdelle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kun muistutit. Olin näemmä todella pahasti laiminlyönyt nuo pari muuta välilehteäkin. Niihin verrattuna Tuotot oli lähes ajan tasalla.

   Nyt on joka tapauksessa kaikki päivitetty.

   Poista
 8. Hyvä tahti! Tuostahan tulee keskimäärin reilut 1500€/kk mikä on todella hyvin.

  VastaaPoista
 9. Hyvä hyvä! En tiennytkään, että olet vasta näin vähän aikaa ollut sijoittajana :)

  VastaaPoista
 10. Ihana kirjoitus :) Itse on todettava, että ensimmäinen 10.000 euroa oli jo haastavaa, mutta nyt alkaa tuntua, että kyllä tämä tästä... 100.000 euroon on aika lailla matkaa, mutta seuraava tavoite, 20.000 euroa, alkaa olla aika lähellä... pikku hiljaa, pikku hiljaa :)

  VastaaPoista
 11. Itsellä tavoitteena 1 000 000 € 40 vuotiaana. Nyt tällä hetkellä sijoituksissa 3 opiskeluvuoden jälkeen 23 500 €, josta opintolainaa n. 10 000€. Sijoitusten prosentit 2 vuoteen +93%. Opintojenkin aikana säästäminen ja sijoittaminen on myös mahdollista tosin vaatii aika paljon itsekuria.

  VastaaPoista
 12. Tervehdys, säästäminen ja sijoittaminen tosiaankin kannattaa aina olipa tavoitteesi mikä tahansa.

  Minä olen 31-vuotias tavan köyhästä perheestä maailmaan ponnistanut duunari.
  Töitä olen kyllä aina tehnyt paljon ihan pienestä pitäen.
  "Vaurastumisen" aloitin 24-vuotiaana.

  Innostuin näiden blogien innoittaman nyt laskemaan omaa varallisuuttani jota en kertynyt 1 250te siis velatonta, osakkeita ei ole paljoakaan koska minä olen aina pitänyt kiinteästä omaisuudesta enemmän ja osaan toimia niiden kanssa paremmin.
  Minulla oli jos 100te salkku mutta raju kurssien heilunta ei sopinut ainakaan silloin minulle.

  Velaton minun pitäisi olla tällä menolla ilman uusia investointeja noin 10vuoden päästä.
  Mitään sen ihmeellisempiä tavoitteita ei ole, suunnitelmia kylläkin.
  Työntekoa en aio lopettaa enkä haaveile ulkomaille muuttamisesta mutta ehkä käyn talvikuukaudet olemassa lämpimässä kun velkoja ei enää ole.

  VastaaPoista
 13. Kiitos kaikille kommenteista, kannustuksesta ja kokemusten jakamisesta!

  VastaaPoista
 14. Hyvä kirjoitus ja tsemppiä jatkoon! Itse olen 24-vuotias opiskelija, ja kasassa nyt noin 90k. Aloitin sijoittamisen vuoden 2013 alussa 3000 euron alkupääomalla ja opintojen ohessa on työskennelty osa-aikaisena nyt reilut kaksi vuotta. Asun omistusasunnossa, johon otettu velkavipua. Lainanlyhennyksiä en maksa ennen valmistumistani, joten asumiskustannukseni ovat erittäin matalat. Mitään suurta perintöä en ole saanut, vaan säästänyt ja sijoittanut kaiken mahdollisen. Toki täytyy todeta, että onnellisuuteni on tästä varmasti kärsinyt jonkin verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovia lukuja etenkin opiskelun ohessa hankittuna.`

   Ymmärsinkö oikein, että koet, että onnellisuutesi on kärsinyt siitä, ettet ole voinut kuluttaa niin paljon kuin olisit halunnut? Mikä olisi ollut sellainen asia, johon kuluttamalla koet, että olisit voinut parantaa onnellisuuttasi enemmän kuin säästämällä?

   Poista
  2. En koe kärsineeni kuluttamatta jättämisestä lainkaan, sillä saan nautintoa säästämisestä. Uskon kuitenkin ihmissuhteiden kärsineen välillisesti rajun säästämisen varjolla. Ihmissuhteisiin panostaminen aiheuttaisi kuluja, joten siihen kuluttaminen olisi voinut parantaa onnellisuuttani. Toki tähän vaikuttaa monet asiat, mutta uskon rajun säästämisen olleen yksi vaikuttava tekijä, nimenomaan välillisesti.

   Poista