tiistai 9. elokuuta 2016

Säästä rahaa päivittämällä harvemmin

Oletetaan, että tapanasi on ostaa uusi 600 € arvoinen tietokone kahden vuoden välein. Et osta kalleinta mahdollista konetta, mutta vaihdat koneen aina ensimmäisten ongelmien ilmentyessä.

Mitä jos olisitkin kärsivällisempi ja vaihtaisit koneen vasta kolmannen vuoden jälkeen?

Kahden vuoden päivitystahdilla käytät kuudessa vuodessa tietokoneisiin 1800 €, kun taas kolmen vuoden päivitystahdilla rahaa menee vain 1200 €. Säästetty 600 € tarkoittaa 100 € ylimääräistä vuosittaista säästöä.

Sata euroa ei ehkä kuulosta paljolta, mutta mieti, mitä se tarkoittaisi, jos teet saman päivitystahdin pidennyksen kaikille ns. kestokulutushyödykkeille. Ostamalla auton, sohvan, TV:n, kännykän, pesukoneen, sängyn, matot yms vuotta paria myöhemmin kuin "normaalisti", voit säästää vuositasolla laskettuna jopa tuhansia euroja. Jo pelkästään lykkäämällä asunnon vaihtoa isompaan, voit säästää jopa nelinumeroisen summan rahaa. Tai miksei enemmänkin, jos harppaus on iso.

Uskon, että iso osa keskituloisista ihmisistä pysyy köyhänä (eli heille ei kerry varallisuutta), koska he ovat loputtomassa päivityskierteessä. He ajattelevat jatkuvasti, että "olen onnellinen, kunhan saan uuden X", ja siksi täyttävät tuon tarpeen heti kun vain on mahdollista. Onnellisuus päivityksestä ei kuitenkaan seuraa, vaan mieleen tulee hyvin nopeasti se seuraava päivitettävä asia. Ja kun kaikki on päivitetty, ensimmäiset ostokset ovatkin jo vanhoja ja kierros alkaa alusta.

Ainoa syy, miksi päivitystahdin pidentäminen vähentäisi onnellisuutta, ovat ihmisen omat sisäiset ajatukset. Odotukset tietynlaisesta elämästä ("kaiken oltava uutta") aiheuttavat onnettomuutta, jos ne eivät täytykään. Kun ymmärtää, että elämän hyvyys ei ole kiinni siitä, kuinka uusia ja kuinka paljon tavaroita ympärillä on, voi helposti alkaa pärjätä vanhalla tietokoneella tai autolla hieman pidempään ilman suurempaa tuskaa. Tämä muutos yksinään tekee ison muutoksen henkilökohtaiseen talouteen ja voi merkitä sitä, että säästettäviä euroja alkaakin löytyä, vaikka niitä aikaisemmin ei tuntunut millään jäävän yli.

Esitänkin lukijoilleni haasteen: Seuraavan kerran, kun harkitset päivittäväsi jonkin tavaran uuteen, lykkää hankintaasi vähintään kuukaudella. Tuon ajan jälkeen harkitse uudelleen, miten se ostamattomuus todellisuudessa vaikutti elämääsi. Onko elämäsi todella huonompaa, koska et ole heti ostanut haluamaasi tavaraa? Jos päivittämättömyys ei tee elämästäsi huonompaa, niin ostoa voi lykätä, koska uuden ostaminen ei tule tekemään elämästäsi parempaa. Uutuudenviehätys ei tule kestämään, joten ei kannata kuvitella, että uusi tavara tekisi sinut pitkällä tähtäimellä yhtään onnellisemmaksi kuin se vanha. Kestävällä pohjalla oleva ylijäämäinen henkilökohtainen talous puolestaan voi oikeastikin tehdä elämästä stressittömämpää ja nautinnollisempaa.13 kommenttia:

 1. Itse olen käyttänyt 10 vuottakin vanhaa läppäriä. Linux lubuntulla toimii hyvin vanhemmatkin läppärit ja lubuntua on helppo käyttää. Tietysti riippuu myös mihin tietokonetta käyttää.

  VastaaPoista
 2. Pöytätietokoneen kohdalla ei päivitystä taida nykyään tarvita ainakaan viiteen vuoteen jos on kerralla ostanut kunnollisen koneen eikä tarvitse uusinta uutta esimerkiksi pelaamista ajatellen. Monesti se 500€ markettikone tulee kalliiksi koska osat hajoavat/teho loppuu kesken parissa vuodessa, itse kasaan aina tonnin koneen palapelinä ja tähän asti olen pärjännyt kolmella koneella viimeiset 14 vuotta :)

  Kännykkä jos pysyy ehjänä niin kolmisen vuotta lienee sopiva vaihtoväli, menisi kenties pidempäänkin, mutta monesti esimerkiksi näyttö naarmuuntuu sen verran että lukunautinnon palauttamiseksi uusi on paikallaan. Eihän sen tarvitse maksaa tonnia (Apple?) vaan parilla sadallakin saa jo hyvän. Sama koskee telkkaria, ostaa kerralla semmosen mikä on hyvä niin ei tartte päivitellä kymmeneen vuoteen jos vaan tekniikka kestää.

  Hyvä kirjoitus joka varmasti herättää ajatuksia kulutukseen taipuvissa henkilöissä :)

  VastaaPoista
 3. Säästäväinen kuluttaja on varmasti luonnon ystävä. Itsekkin kaiken mahdollisen tekniikan hankin käytettynä. Nyt vaan tullut siihen pisteeseen ettei säästämällä pääse palkkatöistä eroon. Ratkaisuksi jäi vain tulojen kasvattaminen. Yrittäjyys palkkatöiden ohella melkein tuplasi tulot. T: Pantti

  VastaaPoista
 4. Minulla on kohta neljä vuotta vanha iPhone 4S, toimii erinomaisesti ja akkukin kestää hyvin. Tänä vuonna ilmennyt ensimmäinen ongelma: Pokemon GO:ta puhelin ei jaksa pyörittää :P Ei tarvetta vaihtaa.

  Tietokoneita olen ostanut viimeisten 17 vuoden aikana kaksi ja nyt miehen kanssa yhteenmuutossa yhdistettiin molempien koneista parhaat osat. 2,5 konetta.

  Vuoden -89 auton aion ajaa loppuun asti ja sen vakuutukset ovatkin nyt todella edulliset, joten kannattaa!

  Hyvä postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiireessä kirjoitettuun viestiini pari korjausta: Auto on siis vuosimallia -98 ja muistelen saaneeni yhden tietokoneen myös lahjaksi, joten 3,5 konetta 17 vuoden ajalla on tullut hankittua :)

   Poista
 5. Meikä on kyllä satsannut laatuun vuonna 2011 hankkimalla Macbook Airin. Nyt jo 5 vuotta vanha kone toimii kyllä edelleen hyvin, pieniä fiksailuja ja akun kestämättömyyttä huomioimatta.. Olihan se kyllä kallis investointi, mutta olen nauttinut käyttökokemuksesta kyllä joka euron edestä vs. työkoneet jotka olleet windowsseja..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllähän tollaki leipää leikkaa, mutta oikeet veitset tulee halvemmaksi + käytettävyys on ihan eri tasolla.

   Poista
 6. Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Pyrin aina ostamaan keskitasoa laadukkaampaa tavaraa, jolloin uutta ei tarvitse olla heti ostamassa. Läppärillä taitaa olla menossa kahdeksas vuosi, telkkari on muistaakseni kahdeksan tai yhdeksän vuotta vanha, iPad on ollut käytössä neljä vuotta. Oikeastaan vain puhelimet ovat olleet keskitason laitteita tai keskitasoa halvempia ja niitä onkin sitten saanut vaihdella useammin.

  Sanoisin että satsaamalla laatuun ei tarvitse olla jatkuvasti hankkimassa uutta. Sama ohje sopii kengistä ja vaatteista lähtien kaikkeen tavaraan.

  VastaaPoista
 7. Minulla on vaatteiden ja tietokoneiden kanssa se ongelma, että en tiedä, mikä on kestävää (ja hyvää) ja mikä ei. Olen valmis ostamaan kalliimman tuotteen, jos tiedän sen kestävän, mutta kun en erota "kallis ja kestävä" -tuotteita "kallis, mutta ei kestävä" -tuotteista, joten ostan halvemman tuotteen, jolloin se kestävyys ei nouse niin isoksi asiaksi. Halvemman voi ostaa useammin kuin kalliimman.

  Aikaisemmin tunsin tietokoneet paremmin, niin olisin osannut paremmin arvioida tietokoneiden laatua, mutta en ole pitkiin aikoihin seurannut tietokonemarkkinoita millään tavalla, joten olen melko kyvytön arvioimaan, mitä olen ostamassa. Pitää vaan toivoa parasta.

  Voisin toki käyttää aikaa tietokoneisiin tutustumiseen, mutta se ei oikein kiinnosta. Vielä vähemmän haluan opiskella, millaiset ovat hyvät kengät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti. Olen käyttänyt paljon aikaa tutkiessani ominaisuuksia ja speksejä valitessani mahdollisimman laadukkaan tuotteen tai etsiessäni parasta hinta-laatusuhdetta. Kaikesta perehtymisestä huolimatta on mahdollista, että kohdalle sattuu maanantaikappale, eikä tuote kestäkkään pitkään.

   Täytyy myöntää, että toisinaan tulee sorruttua myös laatumielikuviin selvittämättä onko tuote oikeasti laadukas vai ei. Jos tuote on valmistettu Saksassa, niin se on aina mielikuvissa laadukkaampi kuin vastaava Kiinassa valmistettu. Tai jos tuote sattuisi olemaan valmistettu Sveitsissä, niin sitä laadukkaampaahan ei voi mistään löytyä :)

   Poista
 8. Laitetaas viä vinkkinä hyvistä merkeistä mitä kannattaa hankkia käytettynä. Vanhemmissa astiakoneissa hyviä on ruotsissa kasatut Cylindat ja Askot. Pesukoneissa olen suosinut Mieleä. Kannettavissa Lenovon Thinkpad on järkevä kannettava. Näissä lämmönsiirto kunnossa mihin lättänät kannettavat hajoaa. Tölsyissä kannattaa vieläkin etsiä Panasonicin VT60 plasmoja. (Loistavia telkkareita joita vaikea löytää) Jääkaapeissa varmaan kaikki 90-luvulla valmistetut merkkiprändit on ollu hyviä.
  T:Pantti

  VastaaPoista
 9. Tänä ei päde pelkästään elektroniikkaan vaan myös vaikkapa vaatteisiin tai uuteen kampaukseen. Itse värjäsin hiukset lähemmäs luonnollista sävyäni ja säästän hyvän määrän rahaa, kun ei tarvitse päivittää hiuksia montaa kertaa vuodessa.

  VastaaPoista
 10. Niin totta! Minä kattelen ohjelmat viis vuotta vanhasta tölsästä,ajelen 12 vuotta vanhalla autolla ja poljen ainakin 15 vuotta vanhalla pyörällä. Kaikki hoitavat hommansa,mutta eivät tee kyllä naapuria kateelliseksi.. Hih!

  VastaaPoista