maanantai 10. lokakuuta 2016

Tuotot Q1-Q3 2016

                       Oma         S&P500         Ero
tammi.16 -8,0% -5,0% -3,1 %



helmi.16 -5,2% -0,1% -5,0 %



maalis.16 7,0% 4,9% 2,2 % Q1 2016 -6,7 % -0,5 % -6,2 %
huhti.16 2,7% 2,2% 0,5 %



touko.16 1,6% 1,8% -0,2 %



kesä.16 -2,7% 0,3% -3,0 % Q2 2016 1,5 % 4,3 % -2,8 %
heinä.16 4,0% 3,7% 0,3 %



elo.16 1,6% 0,1% 1,4 %



syys.16 -0,8% 0,0% -0,8 % Q3 2016 4,8 % 3,9 % 0,9 %
Vuosi 2016 -0,8% 7,8% -8,6 %






Yllä olevasta taulukosta ja kuviosta näkee, että sijoitusteni suoriutuminen ei ole tänä vuonna ollut erityisen hyvä. Luulen, että alisuoriutuminen menee aika paljon muutaman yksittäisen sijoituksen piikkiin. Ensimmäinen niistä on Volkswagen, jonka osalta en koe tehneeni virhettä, koska en voinut tietää, millainen päästöhuijausskandaali yrityksessä oli tulossa. Toki reagointini skandaaliin olisi voinut olla parempi. Paljastus itsessäänhän tuli julkiseksi 2015, mutta sen vaikutuksia on näkynyt huomattavasti vielä tänäkin vuonna ja VW:n osakkeen arvo oli vuoden alussa merkittävästi korkeammalla kuin nyt.

Toinen virhesijoitus menee enemmän omaan piikkiin, koska Deutsche Bankin kohdalla tein selvästi virhearvion siinä, kuinka pitkä ja kallis matka sillä on edessä oikeusriitojensa kanssa. Sijoituksen arvo on laskenut niin paljon, etten ole oikein jaksanut edes seurata sitä enää, mutta silloin kuin sitä vielä seurasin, DB mielestäni teki perustoiminnoillaan ihan sellaista tuottoa kuin olin ajatellutkin. Kaikki rahat vaan katosivat oikeudenkäynteihin.

Kolmas heikosti suoriutunut sijoitus on ollut Telia. Sen kohdalla kävi sama kuin Volkswagenin kanssa, eli pian oston jälkeen tuli julki uutinen (lahjusskandaali), joka laski kurssia huomattavasti. Teliaa olen tosin lisäillyt tasaisesti kurssin laskiessa, joten jos huono suoriutuminen jatkuu tästäkin eteenpäin, niin sitten olen tehnyt ostojeni kanssa virhearvioinnin. Aika näyttää, oliko laskeviin kursseihin ostaminen hyvä idea vai ei.

Noiden kolmen lisäksi vertailuindeksistä jäämistä voi jonkin verran selittää se, että alkuvuodesta salkussani oli huomattavasti enemmän velkaa kuin nyt. Alkuvuoden laskussa siis velkavipu näyttää salkun arvon laskun korostettuna, mutta myöhemmissä nousuissa nousut eivät näy yhtä vahvasti vivutettuna, kun lainamäärä on pienentynyt selvästi. Pitäisi melkein ihan uteliaisuuttaan laskea, millainen itse sijoitusten tuotto on ollut, jos jättäisi huomioimatta lainavivun vaikutuksen. En tosin usko vaikutuksen olevan niin suuri, että maksaisi vaivaa tehdä kokonaan uudet taulukot.

Olen jatkuvasti odottanut isompaa laskua pörssikursseissa, mutta sitä ei ole kuulunut. Salkkuani olen muodostanut defensiivisempään suuntaan laskua odotellessa, minkä lisäksi olen vähentänyt käyttämäni lainan määrää. Nyt odotan mielenkiinnolla, miten salkulleni käy kun se lasku oikeasti tulee. Ja sehän väistämättä tulee ennemmin tai myöhemmin. Niin vahvasti en uskalla laskua odottaa, että muuttaisin sijoitussalkkuani käteiseksi, koska se "myöhemmin" saattaa olla paljonkin myöhemmin.

Nyt aion vain odottaa ja katsoa, mitä markkinoilla tapahtuu. Salkkua kasvattelen palkkatulojeni avulla ja mahdollisen laskun tullessa kasvatan ostojani käyttäen Nordnetin tarjoamaa velkavipumahdollisuutta. Ja jos oikein iso lasku tulee, saatan marssia kivijalkapankkiin hakemaan sijoitusluottoa käyttäen asuntoa vakuutena. Käteispinon päällä istuen en malta laskua odottaa.



4 kommenttia:

  1. Minkälainen on salkun allokaatiosi?
    Ilmeisesti harrastat osakepoimintaa, mutta muodostaako osakepoiminta koko salkkusi? Itse olen ratkaissut asian niin, että salkkuni ydin koostuu tavoitetilanteessa 50 % painolla passiivisista indeksituotteista globaalilla hajautuksella ja lopun 50 % pyhitän osakepoiminnalle. Osakepoiminnasta en ole valmis luopumaan johtuen sijoitusharrastuksen mielekkyydestä ja passiivisen sijoittamisen tylsyydestä. Jatkossa tätä allokaatiota on vara tarkistaa tarvittaessa suuntaan tai toiseen, mikäli toteumatuotot osoittavat salkun toisen puolen suorituskyvyn selkeästi paremmaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seligsonissa minulla on pari tonnia ja Norjan superrahastossa reipas tonni. Loput salkusta on suorissa osakesijoituksissa. Tai siis siltä osin kuin olen tässä salkun tuottoa seurannut. Lisäksi tuottoseurannan ulkopuolella on S-osuuksia, asuntoja, osuus työnantajayrityksessäni yms. Sijoitussalkkuni osuus kokonaisvarallisuudestani on itse asiassa vain noin 10 %.

      Minäkin harrastan osakepoimintaa lähinnä sijoitusharrastuksen mielekkyyden takia. Tulosten perusteella indeksisijoittaminen olisi järkevämpi valinta, mutta se olisi liian tylsää. Toisaalta arvosijoittaminen on alisuoriutunut viime vuosina, joten elättelen toivoa, että sijoitukset myöhempinä ajanjaksoina tuottavat paremmin kuin nyt on käynyt. Toisaalta en kyllä ole jaksanut/kerennyt tekemään niin syvällisiä analyysejä, että olisin itsekään riittävän vakuuttunut valintojeni arvoyhtiöluonteesta.

      Poista
  2. Itselläkin on salkussa kiinteä indeksiydin siltä varalta että osakepoiminnat eivät onnistu. Toistaiseksi suorat sijoitukset ovat tuottaneet sen verran indeksejä paremmin, että olen tarkoituksella ylipainottanut niitä. Saatan kyllä silti vielä tulevaisuudessa palata indeksien suosimiseen, mikäli se tuntuu järkevämmältä.

    Miksi olet muuten valinnut vertailuindeksiksi S&P500? VW, Deutsche tai Telia eivät mikään taida kuulua ko. indeksiin.

    T: Ikiholdaaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otin S&P 500:n, koska se on nähdäkseni "kypsin"/tehokkain indeksi maailmassa. Jos minun pitäisi valita yksi ainoa indeksi, johon pistää kaikki rahani, niin valintani voisi hyvinkin olla tuo (tai sitten joku World index).

      Toinen syy valinnalle oli siinä, että alun perin tarkoituksenani oli sijoittaa rahojani paljon laajemmin globaalisti, mutta Nordnetin kalliit hinnat ulkomaisille yhtiöille on johtanut siihen, että salkkuni on varsin Suomipainoinen.

      Kun olen seurannut eri indeksejä, niin tuntumani on, että salkkuni on seurannut eniten DAX:ia, eikä OMXH:ta tai S&P 500:aa. En ole kuitenkaan jaksanut vaihtaakaan vertailuindeksiä.

      Poista