keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Kuluraportti maaliskuu 2017

Maaliskuussa rahaa paloi enemmän kuin koskaan. Elämisen kulut olivat jopa 2060 €. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun 2000 € raja ylittyi. Lisäksi työn kuluihin* meni 469 €, joka on hieman enemmän kuin tavallisesti, mutta koska helmikuussa oli tavallista vähemmän, niin kyse on varmasti vain tankkausten ajoittumisesta kuun vaihteessa.

Syynä maaliskuun suurille elämisen kuluille oli aikaisemminkin mainitsemani auton jarrujen huolto. Olisi varmaan pitänyt huoltaa jarrut aikaisemmin, niin olisi voinut päästä vähemmällä, mutta kun en oikein autoista ymmärrä, eikä määräaikaishuolloissa niistä olla osattu riittävästi kertoa.

Auto piti myös katsastaa maaliskuussa, joten yhteensä autoon meni ylimääräistä rahaa noin 850 €.

Auton lisäksi rahaa meni 72 € työttömyyskassan jäsenyyteen. Pidän tuota ehkä vähän turhana kuluna, mutta kun se on niin pieni summa suhteessa siihen hyötyyn, mitä kassaan kuulumisesta on, maksan sen ainakin tänä vuonna vielä.

Monihan muuten kuvittelee noilla kassamaksuilla katettavan ansiosidonnaiset työttömyyskorvaukset, mutta tuo maksun suuruudenhan pitäisi antaa vinkin siitä, miten asiat oikeasti ovat. Valtaosa ansiosidonnaisista työttömyyskorvauksista tulee valtion kassasta ja siten myös niiltä, jotka eivät ole oikeutettuja ansiosidonnaiseen. Liitot ovat vaan osanneet lobata asian niin hyvin, että ne saavat kunnian korvauksista ja valtio kantaa kulut. Reilu peli kaikin puolin. Etenkin niiden osalta, jotka maksavat siitä, mutteivat hyödy.

Mutta takaisin asiaan.

Näitä mainitsemiani ylimääräisiä kuluja lukuunottamatta kuukauden kulut olivat varsin tavalliset. En siis ole kovin huolissani historiallisen suurista kuluista, eli siitä, että kulut olisivat karkaamassa käsistä. Tälläisia sattuu, eikä niistä tule välittää liikaa. Voin paljastaa sen verran, että nettopalkkani on suurin piirtein 3000 €/kk, joten puskuria siihen, että kuukauden tuloni eivät enää riittäisi, on vielä melkoisesti jäljellä.


*Työn kuluja ovat kahdella paikkakunnalla asumisesta johtuva ylimääräisen asunnon vuokra sekä ylimääräiset polttoainemenot, jotka johtuvat siitä, että joudun ajamaan kahden paikkakunnan väliä.


4 kommenttia:

 1. Voinen kertoa, ettei tällä hetkellä harmita yhtään, että olen maksanut työttömyyskassamaksua, kun sain ilmoituksen lomautuksesta maanantaina.

  Kyllä kuitenkin sen korvauksen suuruus omalla kohdalla on n. ~700€ / kk enemmän kuin mitä se olisi ilman kassaan kuulumista.

  On kuitenkin sanottava, että itsekin mietin joskus sen maksamisen järjellisyyttä... mutta en mieti enää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo "tuhtuu turhalta" vaatinee tosiaan kohdallani tarkennusta.

   Kyse on siis siitä, että asemani yrityksessä on sen verran korkea, että tiedän, ettei minua tulla irtisanomaan, vaan riskit ovat lähinnä, että irtisanoudun itse tai yritys menee konkurssiin. Tunnen myös yrityksen sen verran hyvin, ettei konkurssi ole todennäköistä. Jos taas irtisanoudun itse, niin en koe olevani moraalisesti oikeutettu työttömyysturvaan - etenkään, kun minulla on säästöjä, jotka riittävät hyvin kattamaan elämiseni. Pidän myös nopeaa uudelleentyöllistymistä erittäin todennäköisenä.

   En siis missään nimessä tarkoita, että pitäisin työttömyyskassan jäsenyyttä yleisesti ottaen turhana. Vain omalla kohdallani.

   Poista
 2. Investor Without A Cause13. huhtikuuta 2017 klo 20.14

  Työttömyyskassaan kuuluminen on vakuutus. Sen siis kuuluukin tuntua "turhalta". Vakuutustapahtuma eli työttömyys on toivottavasti epätodennäköinen tapahtuma, joka toteutuessaan on erittäin haitallinen. Kuten mainitset, työttömyyskassaan kuuluminen kuitenkin eroaa muista vakuutuksista siinä, että työttömyyskassan jäsenmaksut kattavat vain hyvin pienen osan vakuutuksen kustannuksista. Suurimman osan maksaa tosiaan "valtio" eli jokainen veronmaksaja. Kun joka tapauksessa maksan jo suurimman osan tätä työttömyysvakuutusta veroina halusin tai en, tuntuu järkevältä maksaa vielä se pieni lisämaksu kassan jäsenyydestä, jotta vakuutustapahtuman sattuessa saan veroistani parhaan hyödyn. Lisäksi työttömyyskassan jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan hyvä pointti, että maksan joka tapauksessa siitä, niin miksi en maksaisi myös sitä pikkumaksua, jolla pääsen mahdollisesti hyötymäänkin siitä. Toisaalta sen takia meillä tämä tulonsiirtojen järjestelmä ja verotus on kasvanut niin isoksi, koska meillä niin moni nostaa tarpeettomiakin tukia "että saisi niitä veroja vähän takaisinkin päin". Näen sen jossain määrin moraalittomana, että kuppaa järjestelmää, vaikkei rahoja tarvisi.

   Muita perusteluita laitoin jo vastauksena yllä olevaan aikaisempaan kommenttiin.

   Poista