lauantai 20. tammikuuta 2018

Kannattaako kuukausikatsauksia kirjoittaa?

Edellisen kirjoitukseni kommenteissa Downshiftaus -blogin kirjoittaja Jarmo Vestola (josta muuten tutustumisen arvoinen juttu myös tämän päivän iltalehdessä, ks. tästä) kommentoi (todennäköisesti vitsaillen), että

"Väittäisin kuitenkin, että tällaisen jutun arvo on paljon paljon isompi, kuin jonkun tylsän rahankäytön kuukausikatsauksen, josta lukijalle ei jää käteen oikein yhtään mitään. Oikeastaan sellaisen kirjoittaminen on mielestäni jopa rikos, jolla varastetaan lukijan kallisarvoista aikaa."

Lue koko kommentti tästä.

Olen miettinyt samaa asiaa itsekin, joten päätin nostaa sen kokonaan omaksi kirjoituksekseen, sen sijaan että olisin vain vastannut tuolla kommenttiosiossa.

Olen tästä asiasta hyvin pitkälle Jarmon kanssa samaa mieltä. En ole enää pitkään aikaan jaksanut kuin korkeintaan silmäillä muiden kuukausikatsauksia. Luulen, että alkuaikoina muiden luvut saattoivat kiinnostaa, mutta nyt, kun takana on useita vuosia blogien lukemista ja kirjoittamista, niin eivät ne vaan oikein pysty tarjoamaan mitään uutta tai kiinnostavaa.

Tästä huolimatta olen itse kirjoittanut ja tulen jatkossa kirjoittamaankin kuukausikatsauksia sekä säästöihin että kuluihini.

Ensinnäkin näen, että noilla säännöllisillä katsauksilla on oma roolinsa lukijakunnan säilyttämisessä ja kartuttamisessa. Jotta blogille muodostuu säännöllinen lukijakunta, on juttuja tultava riittävän tiheästi. Mitä tiheämmin kirjoittaa, sitä paremmin lukijoita kertyy. Juttujen laatu tuntuu loppujen lopuksi olevan vähemmän merkittävä tekijä. Ainakin minun olisi mahdotonta keksiä koko ajan uusia kiinnostavia aiheita kirjoitettavaksi, niin on hyvä olla tuollaisia säännöllisiä täytejuttuja, joita voi käyttää kirjoitusrytmin ylläpitämiseksi.

Toiseksi nuo säännölliset katsaukset estävät minua lopettamasta kirjoittamisen kokonaan ja laskevat kynnystä uusien tekstien kirjoittamiselle. Kirjoittaminen on nimittäin vähän sellaista, että sen kanssa pitää pitää rytmiä tai rutiinia yllä, tai on aina vaan vaikeampi ja vaikeampi niin sanotusti "tarttua kynään". Luulen, että ilman kuukausikatsauksia tämä blogini olisi jo passivoitunut täysin. Luulen, että blogi olisi ajautunut tilaan, jossa "Siitä on jo niin pitkä aika, kun viimeksi kirjoitin blogiini, että en viitsi enää sinne kirjoittaa. Ei siellä ole enää kävijöitäkään, jotka tekstin näkisivät."

Kolmanneksi kuukausikatsaukset ovat blogissani myöhemmin käytettävissäni, jos olen kiinnostunut muistelemaan, miten mahdoinkaan asioista ajatella. Tässä kuitenkin joka vuosi ajatukset ja suhtautumiset asiohin muuttuvat, niin on varmasti mielenkiintoista myöhemmin katsoa omaa "evoluutiotaan".

Neljänneksi ne ovat tapa, joilla voin osoittaa muille, minkä polun olen käynyt läpi. Kun esimerkiksi 50 vuotiaana olen miljonääri, niin muiden on niin helppo kuvitella ja väittää, että se on tapahtunut jotenkin maagisesti sormia napsauttamalla tai puhtaan onnen seurauksena. Blogin raporttien avulla minun on helppo sanoa, että siellä se on netissä kaikki julkista tietoa, josta pystyy näkemään jokaisen askeleen, jonka olen ottanut kohti tuota lopputulosta. Esimerkiksi nyt minulla on vasta reilun 100 000 € verran nettovarallisuutta, mutta tiedän silti tuon miljoonan olevan väistämättömästi edessä. Ei siinä ole mistään onnesta tai taikatempuista kyse.

Eli tässä ovat ne neljä syytä, joiden mielestä minun ja muidenkin kannattaa jatkossakin kirjoitella kuukausikatsauksia, vaikka ne eivät ainakaan kokeneille lukijoille juuri mitään annakaan. Saa toki esimerkiksi kommenteissa kertoa, jos olet eri mieltä kuukausikatsausten kiinnostavuudesta.



9 kommenttia:

  1. Itse päätin jo blogin perustamusvaiheessa, etten kirjoita kuukausikatsauksia. Kuten sanoit, ne eivät ole kovin kiinnostavaa luettavaa, enkä usko että ne on kovin hyödyllisiä. Toisaalta, jos on järjestelmällinen luonne ja haluaa pitää tarkasti kirjaa kaikesta niin ei siinä mitään vikaa ole.

    VastaaPoista
  2. Itse kirjoitan kuukausikatsauksia itseäni enkä lukijoita varten. Varmasti ketään ei kiinnosta paljon olen rahaa käyttänyt esimerkiksi ruokaan, mutta itselleni se on tärkeä tietoa pyrkiessäni taloudellisesti riippumattomaksi. Lisäksi haluan että itselläni ja lukijalla on mahdollisuus katsoa koko vaurastumistaipaleeni ja se käy parhaiten ilmi kuukausikatsauksissa.

    VastaaPoista
  3. Minä taas yritän olla kirjoittamatta kuukausikatsauksia itseni takia. Niihin menee liikaa `kallista` aikaani ja niiden hyöty on nykyään kyseenalainen minulle. Tykkää tehdä laskelmia, joten ennemmän kuin hyödyn niistä, haluan tehdä niitä itselleni. On ihanaa nähdä, kun varallisuus kasvaa. Se koukuttaa. Mutta enää en koe, että siitä on hyötyä (voi siitä ollakin hyötyä, mutta hyöty on niin marginaalinen). Järkeni sanoo että minun kannattaa käyttää sekin aika johonkin muuhun vaikka vaan hymyilyyn ja nauruun (tai miten olisi läheisten ilahduttamiseen... esim lapsiarjessa jo napapieru on kova juttu, naurattaa aina, eli kummasta hyödyn enemmän A) tunti napapieruja nappuloiden napaan vai B) äiti tekee laskelmia. Toinen tuottaa silminnähtävää hyötyä (ilo) ja toisen hyöty on marginaalinen. Eli yritän päästää irti kuukausikatsauksista.

    VastaaPoista
  4. Hyvän vastineen kirjoititkin. Noinhan se tosiaan menee. En edes osannut ajatella asiaa näin syvällisesti. Aina sitä oppii jotain uutta. Oikeastaan tunnistan itseni kaikista noista perusteluistasi. Tosin sillä erotuksella, että kuukausikatsauksien tilalla itselläni on nuo urheiluaiheiset jutut. Onhan se helpompi pitää kirjoitusrutiinia yllä, kun vaihtaa vähän näkökulmaa ja kirjoittaa silloin tällöin myös jotain, joka ei vaadi niin paljon taustatyötä ja paneutumista. Huonomuistisena tarkistelen myös omasta blogistani aina silloin tällöin asioita, fiilistelen vaikkapa melontajuttuja lukien ja uusia suunnitellen vanhan datan pohjalta.

    VastaaPoista
  5. Minä taas pidän kuukausikatsauksen kirjoittamisesta sillä siitä on mukavaa nähdä oma edistyminen. Ja kyllä niitä lukijoita niillekin riittää ihan hyvin, ainakin minä olen saanut palautetta että kuukausikatsauksia on mukavaa lukea. Ja näkeehän sen kävijämääristä että kuukausikatsaus ovat aina kuukauden suosituimpien tekstien joukossa :D

    VastaaPoista
  6. Hyvä nosto! En jaksa kk-katsauksia kovin syvällisesti lukea, mutta jos ei ole kiirus, niin silmäilen toki läpi miten kanssabloggareilla on affäärit sujuneet. Itse en jaksa katsauksia kirjoitella, vaikka kyllähän niistä saisi hyvin jutun juurta.

    VastaaPoista
  7. Itseäni taas näin vasta-alkajana kiinnostaa ehkä eniten nimenomaan se, että millaisista tuloista päästään millaisiin saavutuksiin. Koen isoksi motivaattoriksi sen, että suht koht omiani vastaavista tuloista ja lähtökohdista on päästy pitkälle. Se luo toivoa siihen, että minullakin on mahdollisuus, kun vain jaksan olla kärsivällinen. On myös mielenkiintoista nähdä paljonko mihinkin muilla menee rahaa; se auttaa itseäkin aina välillä kyseenalaistamaan omaa kulutustaan ja mahdollisesti tekemään muutoksia. Toki blogillla tarvitsee olla muutakin sisältöä ollakseen oikeasti kiinnostava.

    VastaaPoista
  8. Itse kirjoitan juttuja itselleni omaksi päiväkirjakseni ja seurannakseni. Jos niitä joku haluaa lukea, niin saa lukea, koska julkisiahan ne kuitenkin on. En koskaan kirjoita mitään "lukijoille" ja lukijat mielessä, ja itselleni on ihan se ja sama onko tekstini jonkun mielestä tylsiä tai mielenkiintoisia. Itseäni nyppii vähän sellaiset tekstit, missä bloggaaja nostaa itsensä lukijoiden yläpuolelle johonkin sormea heristävän valistajan asemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kyllä tykkään todella paljon opettamisesta/kouluttamisesta/valmentamisesta, joten olen varmaan useinkin tuo sormea heristävä valistaja :D

      Poista