maanantai 14. huhtikuuta 2014

Hyvä päivä markkinoilla

Tämä päivä oli hyvä sijoituspäivä. Oma osakesalkku päätyi 1,01 % plussalle yleisindeksin näyttäessä 0,90 % miinusta. OMXH ei tosin ole oikea vertailukohde, koska yli puolet osakesalkustani on ulkomaisia (eurooppalaisia) yhtiöitä, mutta sillä ei ole oikeastaan merkitystä, koska tarkoitukseni ei ollut hehkuttaa menestystäni, vaan jatkaa taas vahvistusharhan parissa.

Lähes kaikki sijoittajathan kuvittelevat olevansa keskimääräistä parempia sijoittajia, vaikka tilastollisesti korkeintaan puolet voivat olla oikeassa. Senkaltaiset päivät kuin minulla oli tänään ovat omiaan lisäämään tuota luottoa omaan osaamiseen. Ylituoton päivät ovat pysyvät kirkkaana mielessä, kun taas alituoton päivät unohtuvat, koska "nehän olivat vain poikkeamia". Lisääntynyt itseluottamus puolestaan lisää helposti riskinottoa.

Vain seuraamalla aikapainotettuja tuottoja voi oikeasti tietää, miten on pärjännyt suhteessa markkinoihin, eli onko itseluottamus edes suurin piirtein perusteltua. Hyvä opas aikapainotettujen tuottojen laskemiseen löytyy esimerkiksi Kohti taloudellista riippumattomuutta -blogista.

Kuten jo aikaisemmassa kirjoituksessani totesin, en aio vielä julkistaa pärjäämistäni suhteessa vertailuindeksiini, koska tietoa on ihan liian lyhyeltä ajalta. Sattuman vaikutus on aivan liian suuri. Koska tiedolla ei tämän takia pitäisi olla merkitystä yhtään kenellekään, en aio sitä julkistaa, vaikka se jotain saattaisi kiinnostaakin.

Näillä näkymin ajattelin julkistaa pärjäämiseni suhteessa vertailuindeksiini koko sijoitusajalta vasta H1 2014 päättyessä eli kesäkuun raporttini yhteydessä heinäkuun alussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti