perjantai 25. huhtikuuta 2014

Raha ei enää polttele käsissä

Viime päivinä on ollut todella vaikea löytää hyvää ostettavaa. Kaikki seuraamani yhtiöt ovat hieman tavoittelemani hinnan yläpuolella. Aikaisemmin olisin usein tässä vaiheessa kyllästynyt odottamaan hintojen laskua ja olisin vain maksanut sen, mitä markkinoilla kyseisenä hetkenä pyydetään. Nyt maltti on ollut huomattavasti parempaa ja tajusin, ettei raha enää ollenkaan polttele käsissäni samalla tavalla kuin ennen.

Aikaisemmin heti rahan tullessa tilille syntyi pakottava tarve ostaa tiettyjä tavoittelemiani yhtiöitä. Pelkäsin jääväni ilman halpoina pitämiäni osakkeita. Nyt olen saanut ostettua niiden yhtiöiden osakkeita, joista olen eniten haaveillut, eikä enää tarvitse pelätä, että "jään junasta". Näin ollen on paljon helpompi jäädä tarkkailemaan tilannetta. Lisäksi uudet ostot eivät enää prosentuaalisesti nosta salkkuni kokoa läheskään niin paljon kuin ennen, joten ostojen vaikutus odotettuihin tuottoihin ei tunnu enää niin suurelta kuin ennen.

Nyt siis maltan jo selvästi paremmin odottaa halvempia hintoja ja ylläpitää jonkinlaista ostospuskuria. Vähän mietityttää jäänkö sen johdosta nousuista paitsi, mutta toisaalta en minä kovin pitkään aio ostoja viivästyttää. Viimeistään seuraavan palkan lähestyessä luulisin tämänhetkisten odottavien rahojen vaihtuvan tuottaviin sijoituksiin.

Toisaalta tuloskausi on kesken ja on mielenkiintoista nähdä, mitä raportoidut tulokset tekevät sijoitussuunnitelmilleni. Harmikseni olen työkiireiden takia pystynyt aivan liian vähän tutustumaan yhtiöiden osavuosikatsauksiin. Heräsin tänään itsekin siihen, että viime aikoina sijoituspäätökset olivat syntyneet aivan liikaa tuntuman perusteella. Onneksi kaikki toimeksiannot eivät ole menneet läpi.

Sijoituspäätösten osalta voi vielä olla hyvä huomioida, että mahdollisen toukokuuilmiön takia voisi olla järkevää kasvattaa käteisvarantoja ja ostaa vasta myöhemmin halvemmilla hinnoilla. En tosin suuremmissa määrin aio perustaa sijoituspäätöksiäni anomalioille. Jos osakkeen hinta on hyvä, niin ostan riippumatta siitä, mikä kuukausi sattuu olemaan edessä. Sen verran voin antaa sen vaikuttaa, etten maksa lievää "ylihintaa" (tavoittelemaani hintaan verrattuna) ajankohtana, jolloin tilastollisesti voin odottaa markkinoiden laskevan lähikuukausina. Tämän vuoden toukokuuilmiötä voi vielä pahentaa sekin, että osakemarkkinoiden arvostustasot ovat aika kovat.

Sell in May and go away, mutta missään nimessä en aio mitään myydä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti