tiistai 1. huhtikuuta 2014

Ensimmäinen tilannekatsaus - Q1 2014

Nyt on sitten aika katsoa ensimmäisen kolmen kuukauden numeroita. Lukuisista taulukoistani ja kuvaajistani pitäisi valita oikeat luvut esitettäväksi julkiseen tietoisuuteen. Tärkein luku on tietysti säästöön laitettu summa, joka maaliskuun loppuun mennessä oli kasvanut 6985,74 euroon. Maaliskuun osuus tästä summasta oli 2425,74 €. Osa tuosta summasta oli tosin helmikuun palkasta sijoittamatta jäänyttä rahaa ja helmikuun säästösumma oli vastaavasti pienempi.

Tuottoja tuon säästetyn summan päälle on tullut joitakin kymppejä, mutta päätin tässä vaiheessa olla raportoimatta tuotoista tarkemmin. Salkussani on tällä hetkellä vain muutamaa osaketta ja mahdolliset yli- tai alituotot suhteessa vertailuindeksiini ovat puhtaasti sattumaa. Vasta pidemmällä tähtäimellä (kun salkkuni alkaa enemmän muistuttaa tavoittelemaani allokaatiota) on mielekästä seurata pärjäämistä suhteessa "markkinatuottoon". Tällöin toki raportoin tuotot alusta asti.

Suhteessa vuoden 2014 tavoitteeseen tilanne vaikuttaa aika hyvältä. Kuten alla olevasta kuviosta näkee, olen saanut säästöön jo lähes puolet tavoitteestani, vaikka ollaan vasta maaliskuun lopussa. Säästetystä summasta 1000 € olen tosin sijoittanut jo 2013 joulukuussa, minkä lisäksi n. 500 € on joulukuun palkkarahoista tammikuussa sijoitettua rahaa. Täytyy myös muistaa aikaisemmin kuvaamani alkuvuoden alhaisen veroprosentin vaikutus. Sen lisäksi olen unohtanut mainita, että asuntolainani lyhennykset nykyisestä asunnostani alkavat vasta kesäkuussa. Lyhennysten alkaminen tarkoittaa, että noin 200 euroa on pois siitä potista, jonka voin sijoittaa. Tätä lyhennystä en käsittele seurannassani sijoituksena (tästä kirjoituksesta huolimatta), mutta en kulunakaan, koska kyse on rahan siirtämisestä taskusta toiseen.


Viiden vuoden tavoitteeseeni (alla) onkin sitten jo pidempi matka. Välillä tuntuu, etten millään voi onnistua tuon 100 000 euron saavuttamisessa tavoiteajassa. Palkkakehityksen pitäisi olla nopeaa eikä ylimääräisiä kuluja saisi tulla juurikaan. Parhaani tulen kuitenkin tekemään, eikä tehtävän vaikeus ole syy olla yrittämättä. Shoot for the moon. Even if you miss, you'll land among the stars.


Alla on vielä yksi kuvaaja, jossa on myös tuottojen vaikutus mukana. Sinisellä on tavoite säästö + odotettu tuotto ja punaisella toteutunut säästöjen ja tuottojen summa. Tarkkasilmäisimmät saattavat huomata sinisen viivan muuttuvan jyrkemmäksi heinäkuun kohdalla. Tämä johtuu siitä, että optimistina odotan palkkani ennemminkin nousevan kuin laskevan nykyisen työsopimukseni päättyessä kesäkuussa. Saa nähdä, miten oikeasti tulee käymään. Joka tapauksessa toteutuneet säästöni tulevat pienenemään loppuvuodesta, vaikka saisinkin lisää palkkaa. Tavoitteenani on kuitenkin pysyä sinisen kuvaajan yläpuolella koko vuoden. Tämä ei kuitenkaan ole niin tiukka tavoite kuin säästötavoitteeni, koska pörssikurssien heilahtelu voi viedä sijoitukseni selvästi miinukselle, enkä voi siihen paljoakaan vaikuttaa. That's the nature of the game.Kuluistani tulen raportoimaan myöhemmin, kun saan kasaan tarvitsemani tiedot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti