perjantai 5. syyskuuta 2014

Tavoite saavutettu! ...eikä tunnu missään

Tänään sain tosiaan vuodelle 2014 asettamani säästötavoitteen täyteen. Olen tähän päivään mennessä saanut sijoitettua yli 15 000 euroa. Oikeastaan sijoitin tuon rahan jo maanantaina (1.9.), mutta silloin tein sijoituksen velkarahalla, joten en laskenut sitä vielä sijoitukseksi. Vasta nyt, kun maksoin tuon velan pois, voin sanoa säästäneeni tuon summan. Salkkuni on tällä hetkellä täysin velaton.

Tällä hetkellä vaikuttaa, että minun kannatti aikaistaa ostoani velkarahaa käyttämällä, koska tuon ostoksen jälkeen tulivat uutiset tulirauhasta Ukrainassa sekä EKP:n päätös laskea korkoja ja aloittaa uusi arvopapereiden osto-ohjelma. Nämä uutiset nostivat huomattavasti isoa osaa sijoituksistani, kuten myös tuota uusinta ostostani. En toki voinut tietää noista tapahtumista mitään etukäteen, joten ajoituksen onnistuminen oli lähinnä tuuria. Satuin vain näkemään sopivan osakkeen sopivalla hinnalla sopivan lähellä palkkapäivää, joten en malttanut odottaa.

Mutta takaisin tavoitteeni saavuttamiseen.

15 000 euron saavuttaminen ei ole tuntunut oikein miltään. Syy tähän on mielestäni helppo löytää. On jo pitkään ollut selvää, että syyskuun aikana tavoite tulee täyttymään, joten on vaikea innostua näin selvän asian lopulta tapahduttua. Loppujen lopuksi tavoite oli alimitoitettu, enkä joutunut suuremmin pinnistelemään sen saavuttaakseni.

Toinen syy vähäiseen innostukseen löytyy keskipitkän tähtäimen tavoitteestani (100 000 euroa viidessä vuodessa). Olen jo alkanut miettiä tulevien vuosien säästösummia ja vaadittu säästötahti vaikuttaa turhan kovalta suhteissa käyttävissä oleviin tuloihini. Näin on etenkin seuraavan kahden vuoden aikana. Vuoden 2014 lopussa uskoisin olevani noin 2 kk edellä suunnittelemaani tahtia, mutta vuoden 2015 aikana tuo etumatka todennäköisesti tulee menetettyä ja 2016 saatan jopa jäädä jälkeen tavoittelemastani kumulatiivisesta säästömäärästä.

En usko palkkani kasvavan lähivuosina riittävän nopeasti, jotta pystyisin tavoitevauhtiini. Syy tälle löytyy siitä, etten usko haluavani vaihtaa työpaikkaa. Viihdyn nykyisessä työssäni todella hyvin, joten otan mieluummin vähän pienempää palkkaa sieltä kuin isompaa jostain mahdollisesti inhottavasta työstä.

Oikeastaan vielä palkkatasoakin suurempi syy haastavalle säästötahtitilanteelle löytyy veroista ja lyhennyksistä. Vuonna 2014 olen maksanut selvästi vähemmän veroja kuin minun pitäisi, joten ensi vuonna ennakonpidätykset tulevat olemaan suuremmat, minkä lisäksi joutunen maksamaan mätkyjä 2015 joulukuussa. Myös lyhennyksiä tulee vuodelle 2015 enemmän kuin vuonna 2014. En maksanut asuntolainastani lainkaan lyhennystä ennen kesäkuuta, joten minulla oli siihen asti kuukausittain pari sataa euroa ylimääräistä sijoitettavaa. En ole laskenut lyhennyksiä sijoitukseksi (vaikka ne sitä oikeasti ovatkin) tämän säästöprojektin puitteissa, mutta ehkä minun pitää jatkossa harkita tilannetta uusiksi.

Nyt minun on turha tehdä mitään muutoksia tai uusia tavoitteita loppuvuodelle, koska keskipitkän tähtäimen tavoitteeni tavoittelu takaa sen, että pyrin loppuvuoden aikana saamaan mahdollisimman suuren summan säästöön, jotta seuraavien vuosien "taakka" ei ole liian suuri.

Joka tapauksessa ensimmäinen välietappi on nyt saavutettu!2 kommenttia:

  1. Onnittelut, hieno saavutus! 15000€ on aika mukava kasa rahaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista. Onhan se mukava kasa, mutta se ei tunnu siltä, kun matka tavoitteeseen on vielä niin pitkä. Nolla pitäisi saada vielä perään, jotta voisi oikeasti olla vapaa tekemään mitä tahtoo (vaikka silloinkin matemaattisesti laskettuun vapauteen olisi vielä matkaa).

      Poista