maanantai 29. syyskuuta 2014

Säästöjen tilannekatsaus syyskuu 2014

Syyskuuta on vielä yksi pörssipäivä jäljellä, mutta on jo selvää, etten enää tule tekemään lisäsijoituksia, joten raportoin jo nyt. Oikeastaan en voi hetkeen tehdä lisäsijoituksia, koska sorruin tekemään lainarahalla suurehkon sijoituksen, enkä siten voi (=halua) tehdä uusia sijoituksia ennen kuin saan lainataakkaa pienennettyä. Lokakuun sijoitukset tulevatkin käytännössä olemaan sijoituslainan lyhennyksiä, vaikka ne sijoituksina raportoinkin. Nuo syyskuun lainaostot eivät siis näy vielä sijoituksena, koska sijoitusseurannassani lainan nosto kumoaa kyseisen oston. Kirjaamistavassani vain omalla rahalla tehdyt ostot näkyvät sijoitussummassani.

Syy lainalla tehdylle ostolle löytyy heikkenevästä eurosta. EKP:n toimet ovat heikentäneet euroa ja nähdäkseni heikkeneminen jatkuu (tai ainakin tämä olisi käsittääkseni tarkoituksena). Suunnitelmissani on ollut ostaa osakkeita Yhdysvalloista, ja koin, että odottelu saattaa valuuttakurssimuutosten takia tulla kalliiksi. Voi tosin olla, että hätäily tuli vielä kalliimmaksi, jos viime päivien volatiliteetti johtaa suurempaan laskuun.


Syyskuun sijoitussumma oli 1587 euroa. Suurehko summa selittyy suurelta osin sillä, että olen vetänyt pankkitilini melko kuivaksi lainarahan käytön takia. Ei ole järkeä seisottaa rahaa nollakorkoisella pankkitilillä, kun joudun maksamaan sijoituslainasta 5 % korkoa.

Lokakuussa säästösumma ei tule olemaan lähellekään noin suuri, koska kävin syyskuun aikana huollattamassa auton ja minun täytyy lokakuussa maksaa pois luottokorttivelka, jota käytin huollon maksamiseen. Tällä tavalla luoton käyttämisestä ei aiheudu minulle kuluja.

Jo aiemmin kerroin saavuttaneeni vuodelle 2014 asettamani tavoitteen 15 000 euroa. Kokonaisuudessaan säästössä on nyt 15 423 euroa ja ennusteeni tämän vuoden säästösummalle on tällä hetkellä n. 19 000 euroa. Tietokoneeni on tosin osoittanut hajoamisen merkkejä, joten mahdollinen uuden tietokoneen osto johtaisi todennäköisesti siihen, että jään tuosta summasta. Muitakin yllättäviä kuluja voi tietysti tulla.

 
 
 

2 kommenttia:

 1. Hyvin olet menossa tavoitteitasi kohden. Tuletko pian kertomaan mitä menit ostamaan? Pitäisi itsekin raportoida pian syyskuun kulut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan rehellisesti sanottuna useimmat ostokseni eivät perustu niin syvälliseen tutkimiseen/tutustumiseen, että haluaisin lähteä niitä jakamaan. Lähtökohtaisesti katson syystä tai toisesta kiinnostavia matalan P/E:n ja/tai P/B:n firmoja ja mietin, ovatko tuottotasot kestäviä ja onko jotain hyvää syytä matalalle arvostustasolle. Jos mitään hälyttävää ei löydy, niin ostan.

   Saatan kertoa jostakin ostoksesta, jos siihen liittyy jotain muuta, mitä haluan kertoa, mutta ihan vaan lukijoiden uteliaisuuden tyydyttämiseksi en ajatellut salkkuani avata. Voihan se mieli tietysti muuttuakin joskus.

   Poista