perjantai 26. joulukuuta 2014

Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden arvostustasot korkeammalla kuin ennen finanssikriisiä

Olen koko vuoden 2014 ajan vältellyt jenkkimarkkinoita, koska Shillerin P/E:llä mitattuna niiden arvostustaso on alusta asti ollut turhan korkealla tasolla. Arvostustasojen normalisoituminen (hakeutuminen keskiarvoon) tulee syömään ison osan tuotoista, joten en pitänyt esimerkiksi S&P 500 -indeksirahastoja houkuttavana sijoituskohteena.

Nyt 2014 lopussa on pakko myöntää, että tämän vuoden osalta olisi kannattanut sijoittaa Yhdysvaltoihin. Atlantin toisella puolella osakeindeksit ylittävät jatkuvasti uusia ennätyksiä, kun taas Eurooppa on kriisissä muun muassa rakenteellisten ongelmien ja Venäjän takia.

Yhdysvaltojen nousu on johtanut siihen, että Shillerin P/E on tänä päivänä 27,5. Vertailun vuoksi finanssikriisiä ennen lukema oli 27,4 (lähteen ilmoittama lukema tietyllä tarkkuudella - päiväkohtaisella tasolla varmaankin käyty korkeammallakin). Nyt, kun finanssikriisin lukema on ylitetty, on osakeindeksin arvostustaso ollut korkeammalla enää vain ennen 30-luvun suurta lamaa (27,8) ja IT-kuplassa (43). Nousuvaraa siis on vielä, mutta vain perustuen laumakäyttäytymiseen ja epärationaalisuuteen. Mitä korkeammalle mennään, sitä korkeammalta myös pudotaan.

Lasku ei kuitenkaan ala ilman syytä ja tällä hetkellä sellaista syytä ei ole ihan heti näkyvissä. Öljyn hinnan laskun vaikutukset taikka esimerkiksi Venäjän maksukyvyttömyys tai sotatoimet voivat aloittaa arvostustasojen laskun, mutta ne eivät todennäköisesti tee sitä heti. Kiinaan kohdistuu myös niin suuria odotuksia, että kriisillä siellä olisi maailmanlaajuisia seurauksia. "Musta joutsen" voi löytyä myös jostain ihan muualta.

Aion siis jatkossakin vältellä Yhdysvaltojen osakemarkkinoita. Muiden maailman indeksien arvostustasot ovat kohtuullisemmat, mutta jenkkimarkkinoiden lasku tulee varmasti vetämään nekin mukanaan. Niinpä aion aikaisemmin kertomallani tavalla keskittyä lainojen lyhentämiseen, kunnes arvostustasot palaavat normaalimmalle tasolle.

Vuoden 2014 aikana ostin romahdusriskistä huolimatta paljon osakkeita, koska halusin luoda kunnon osakesalkun. Nyt sellainen on kasassa, joten voinen helpommin olla kärsivällisempi rahojeni kanssa. Helppoa se ei tosin aina ole.



4 kommenttia:

  1. Pakko kommentoida tähän sen verran, että eikö rationaalisilla markkinoilla kurssitaso olisi jo laskussa jos näkyvissä olisi joku kurssitasoja laskemaan tuleva seikka? Siitä olen kyllä samaa mieltä, että pääosin ainakin suuren Jenkkifirmat on historiallisiin tasoihin verranttuna hinnoiteltu melko korkealle. En kuitenkaan osaa arvata onko edessä romahdus vai pysyvätkö kurssitasot vaan paikoillaan jos talouskasvu jatkuu ja korot alkavat nousta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rationaalisilla markkinoilla ehkä, mutta ovatko markkinat rationaaliset? Tehokas hintojen muodostus edellyttäisi, että sijoittajien mielipiteet eivät ole riippuvaisia toisistaan eli laumaluonteisuutta ei saisi olla. Liiallinen optimismi ja liiallinen panikointi ovat mielestäni ihmisille varsin ominaisia piirteitä, joten en löisi kovinkaan suurta vetoa massojen rationaalisuuden puolesta.

      Romahduksen osalta ajattelen asiaa niin, että talouden luonteesta johtuen aina on edessä romahdus. Se, kuinka kova romahdus on, riippuu siitä, kuinka korkealle ollaan ehditty nousemaan ennen sitä. Jos pahempia kriisejä ei ole ja kurssit ovat nousseet tasaisesti, niin ihmiset tuudittuvat turvalliseen oloon ja kurssit nousevat entisestään. Näin väistämättä edessä oleva romahduskin tulee tuolloin olemaan suurempi.

      Matala korkotaso ruokkii tätä myös, kun vaihtoehtoisia tuottoja ei ole tarjolla. Korkosijoitusten houkuttavuutta vähentää myös korkojen nousun tuottoja vähentävä vaikutus. Lisäksi väitetään jopa, että bondikupla on tällä hetkellä jopa osakekuplaa suurempi.

      Ottaisin mieluummin pienen (20-30 %) romahduksen tähän välin kuin 30-50 % romahduksen parin vuoden päästä. Ennemmin tai myöhemmin se musta joutsen ilmestyy jostain kuitenkin.

      Poista
  2. Korot ovat niin alhaalla, että raha valuu edelleen osakkeisiin. Tulokset ovat myös edelleen nousussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on. Siksi en olekaan valmis lyömään vetoa kurssilaskun puolesta lyhyellä tähtäimellä.

      Poista