perjantai 8. tammikuuta 2016

Vuoden 2015 tuotot

Viime aikoina on tullut todella heikosti hoidettua tuotoista raportointi. Välilehdetkin ovat pitkään olleet päivittämättä. Vuoden vaihtuminen pakottaa kuitenkin tarttumaan näihinkin ja sain jopa Tuotot -välilehden päivitettyä.

Tuottoseurantani kanssa on vuoden aikana ollut niin paljon säätämistä, että en ehkä täysin luota, että luvut ovat 100 % oikein, mutta eivätköhän ne olennaisesti oikein ole joka tapauksessa. Koko vuoden TWR tuotto näyttäisi olevan 12,92 %, kun vertailuindeksinäni pitämäni S&P 500 Total Return -indeksi tuotti vain 1,38 %. Tämähän ei toki kerro koko totuutta, koska oma indeksini lasken euroissa ja S&P 500 on dollareissa, ja tänä vuonna euro heikkeni voimakkaasti. Pitkällä tähtäimellä valuuttamuutokset oletettavasti kumoavat toisensa, joten en halua nähdä sitä vaivaa, mitä valuuttaerojen kirjaaminen vaatisi.

Sijoitustuotoistani puuttuvat myös täysin S-osuuksieni korkotuotot, koska niiden laskeminen päivätuotoiksi olisi työlästä ja toisaalta laskematta jättäminen vääristäisi pahasti tuottoja. Joka tapauksessa S-osuuksien merkitys pienenee jatkuvasti, kun niiden osuus sijoituksista pienenee muiden sijoitusten määrien kasvaessa.

Koko sijoitusprojektini ajalta olen saanut tuottoja 11,1 %, kun taas vertailuindeksini on tuottanut 16,6 %. Ei voi väittää, että olisi liian hyvin mennyt. Vuonna 2014 suurin syy heikoille tuotoille oli Ukrainan kriisi, joka veti kaikki Venäjään vähääkään liittyvät osakkeet rajusti miinukselle. Tilanteen parantuminen on tosin sittemmin tuonut takaisin noita menetyksiä, mutta silti Venäjän heikkous näkyy edelleen osassa arvopapereista.

Vuonna 2015 puolestaan iso syyllinen huonoihin tuottoihin on Volkswagen, jota satuin ostamaan juuri ennen kuin huijausskandaali tuli julkiseksi. Se yksinään vei noin pari prosenttia tuotoistani. En toisaalta murehdi tuota juurikaan, koska kyseessä oli asia, jota en mitenkään olisi voinut tietää. Jälkikäteen voi toki jossitella, että olisiko pitänyt luopua osakkeesta, kun tieto huijauksesta tuli.

Toinen tuottoja syönyt asia vuonna 2015 oli pieleen mennyt suojaus. Alkuvuonna noustiin nopeasti ja kun olin irtisanoutunut vanhasta työstäni, en halunnut ottaa liikaa riskiä osakemarkkinoilla. Kun nousu jatkui, niin ostamani myyntiwarrantit menettivät nopeasti arvoaan ja siinä meni muutama prosentti lisää tuotoistani. Tässäkin voisin jälkiviisastella ja sanoa, ettei olisi kannattanut, mutta jos keväällä olisikin tullut nyt viime päivien kaltaisia pudotuksia, niin olisi se verenpainetta nostanut, kun tiedossa oli kuitenkin, että palkkatulo tulee loppumaan eikä uudesta tulonlähteestä ole vielä tietoa. Rehellisyyden nimissä on tosin tunnustettava, että tuli sitä toisenkin kerran otettua kunnolla takkiin suojauksilla myöhemmin syksyn aikana. Käytännössä kuitenkin suojausten nettotappio muodostui kokonaan keväällä tehdystä suojauksesta, koska onnistumisiakin oli.

Alla olevista kuvaajista on helppo nähdä niin Venäjän kriisin kuin Volkswagenin skandaalinkin vaikutukset. Tavallaan on aika inhottavaa nähdä kuinka käsi kädessä tuotot olisivat menneet ilman noita kahta tapahtumaa. Sijoitan suoraan osakkeisiin, koska se on mielenkiintoisempaa kuin indeksisijoittaminen, mutta näiden parin vuoden perusteella merkittävimmät poikkeamat indeksistä ovat olleet lähes täysin kiinni (huonosta) tuurista. Se vie hieman mielenkiintoa siitä suorasta osakesijoittamisesta ja saa kyseenalaistamaan omaa tyyliäni. Ei kuitenkaan niin paljoa, että olisin tässä vaiheessa muuttamassa mitään.4 kommenttia:

  1. Sait noista piikeistä ainakin hiukan jännitystä elämään =)

    VastaaPoista
  2. Eurolla sai 2014 vuoden vaihteessa 1,22 taalaa ja nyt Eurolla saa 1.08 taalaa, joten euro on heikentynyt suhteessa dollariin. Eli valuuttakurssi on helpottanut, kun S&P on laskenut.

    VastaaPoista