keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Kuluraportti helmikuu 2016

Helmikuussa elämiseen meni rahaa 853 €, jonka päälle tuli työn kuluja 413 €. Kulujen puolesta varsin hyvä kuu siis. Peruskulut olivat ihan normaalilla tasolla, mutta tällä kertaa vuosittaisia kuluja oli "vain" 142 € (vakuutusmaksu ja työttömyyskassan vuosijäsenyys). Koska ei ollut vuoroni maksaa vastiketta, niin nuo vuosittaiset kulut sai helposti maksettua ja sain samalla pidettyä kulutuksen alle tuhannessa eurossa. Oikeastaan tuohon päälle olisivat tulleet vielä veromätkyt, jotka maksoin helmikuussa, mutta kun en muutenkaan ole huomioinut veroja kuluksi, niin en tee sitä mätkyjenkään kanssa. Mätkyt maksoin tammikuun rahoilla, joten helmikuun säästösummaan ne eivät vaikuttaneet.

Vaihdettuani työasuntoani työn kuluni olivat helmikuussa pienemmät kuin aikaisemmin ja niiden pitäisi pysyäkin alempana. Kuluja piti alhaalla myös se, että sain osani liikkeellä olevista taudeista, mikä sai minut tekemään muutaman etäpäivän ja muutenkin pysymään kotona tavallista enemmän. Ja kuten tavallista on: Tunnollinen työntekijä sairastaa viikonloppuna. Kuume nousi lähes heti, kun eräänä perjantai-iltana pääsin kotiin.

Korkoihin meni helmikuussa lähes tuplasti enemmän kuin odotan jatkossa menevän. Tämä johtuu siitä, että lainojen järjestelyn takia tammikuussa ei mennyt lyhennystä, joten helmikuussa maksettiin myös tammikuun korkoja. Korkoja meni yli 100 eurolla, kun jatkossa pitäisi mennä noin 60 €/kk.

Pankin vaihdoksen myötä myös luottokortin maksuaikatauluihin tuli muutoksia, mikä vaikutti hieman kassaan (ja sijoitettavissa olevan rahan määrään). Taidan tosin luopua luottokortin käytöstä, koska siitä näyttäisi menevän 3,50 € laskutuspalkkio, joka tarkoittaa vuodessa 42 €:n kulua. Jos vuoden aikana minulla on luottokorttia käytössä keskimäärin 600 €, niin se tarkoittaisi 7 %:n korkoa. Tuo on liikaa, joten taidan palata omalla rahalla elämiseen ja jättää luottokortin hätätilanteiden varalle. Jos tuo laskutuspalkkio menee vain paperilaskusta ja ei e-laskusta, niin sitten jatkan luottokortin käyttöä. En ole vielä tarkistanut, miten asia Danskella menee. Nordeallahan luottokortin käyttämisestä ei mennyt mitään kuluja, jos saldoa ei jäänyt auki.

Luottokortin käytöstä luopuminenhan tarkoittaisi, että minulta kertaluonteisesti jäisi sijoittamatta noin tuhat euroa, jotka vanhalla tavalla olisin sijoittanut. Tämä johtuu siitä, että joudun maksamaan edelliset velat pois, minkä lisäksi joudun jättämään tililleni rahaa seisomaan elämistä varten. Joutunen siis taas valitsemaan, että tavoittelenko pakkomielteisesti tavoitettani, vai toiminko niin kuin on pitkän tähtäimen taloudellisen tilanteeni kannalta järkevintä. Vaikka tavoiteorientoitunut olenkin, niin taidan valita jälkimmäisen vaihtoehdon.
6 kommenttia:

 1. Dansken laskutuspalkkion voinee välttää, jos tekee omatoimisen lyhennyksen ennen kuin lasku muodostuu. Helpompaa lienee kuitenkin ottaa ilmaisen laskutuksen omaava kortti vaikkapa S-Pankin tai Keskon plussaohjelman kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa voisikohan se noinkin toimia. Kiitos vinkistä.

   Poista
  2. Eipä tuo s-visa creditkään mikään ilmainen ole... Ote s-pankin sivuilta: "
   Milloin Visa-luoton tilinhoitomaksu veloitetaan?

   Kun maksat ostoksesi käyttämällä S-Etukortin luotto-ominaisuutta, laskutetaan ostokset sinulta erillisellä laskulla. Kun Visa Credit -ostoksistasi muodostuu perinteinen lasku tai e-lasku, lisätään laskulle koron lisäksi Visa-luoton tilinhoitomaksu. Tilinhoitomaksu veloitetaan myös silloin, jos maksat tekemäsi ostokset kerralla pois viimeistään eräpäivänä. Tilinhoitomaksua ei kuitenkaan veloiteta pelkästä tiliotteesta eli tilanteessa, jossa laskulla ei ole uusia tapahtumia tai laskutettavaa pääomaa."

   Poista
  3. ymmärtääkseni s-etukortin tilinhoitomaksu palautetaan seuraavassa laskussa mikäli on maksanut laskun kokonaan viimeistään eräpäivänä.
   Vähän samalla tavalla ymmärtääkseni myös keskon plussan kanssa eli tilinhoitomaksua ei tule kunhan hoitaa laskut viimeistään eräpäivänä kokonaisuudessaan.

   Poista
 2. Yksi vaihtoehto kortiksi American Express Basic. https://www.americanexpress.com/fi/fi/content/basic-card/

  VastaaPoista