lauantai 17. syyskuuta 2016

10 miljoonaa euroa

Jälleen kerran mediassa on ollut juttua siitä, kuinka säästämällä voisi vaurastua, ja johon ihmiset ovat rynnänneet kertomaan, kuinka säästäminen on mahdotonta, huijaus, uhkapeliä jne. En edes viitsi linkittää tähän mitään tiettyä artikkelia, koska noita tulee tasaisin väliajoin ja aina samanlaisin seurauksin. Vihamielisten kommenttien tulva täyttää kommenttiosion, koska ihmiset eivät voi käsittää, kuinka joku kehtaa väittää, että hekin muka voisivat vaurastua.

Ajattelin kuitenkin tämän kommentoinnin vastapainona esittää vähän omia laskelmiani siitä, minkä ajattelen itselleni olevan mahdollista:

Odotan olevani taloudellisesti riippumaton, kun täytän 40. Tuossa vaiheessa kaikki elämisen kuluni tulevat siis katettua pääomani tuotoilla. En kuitenkaan todennäköisesti aio siirtyä tuolloin eläkkeelle, vaan jatkan työelämässä tai sitten siirryn yrittäjäksi.

Siitä hetkestä lähtien, kun pääomatuloni kattavat menoni, voin luonnollisesti sijoittaa kaikki ansiotuloni. Oletan tuossa iässä tienaavani karkeasti 4000 euroa kuukaudessa nettona. Päätin huvikseni katsoa Seligsonin tavoitelaskurilla, kauanko minulla menisi 10 miljoonan euron keräämiseen, jos alan pistää 4000 euroa kuukaudessa sijoituksiin. Laskuri antoi vastaukseksi 34 vuotta. Tuo tarkoittaisi, että saavuttaisin 10 miljoonan euron rajapyykin ollessani 74-vuotias.

Iän puolesta ei mikään mahdottomalta kuulostava lukema. Odotan nimittäin eläväni yli 80-vuotiaaksi. Viimeisinä vuosina en tosin todennäköisesti pysty enää tienaamaan tuollaisia summia sijoitettavaksi, mutta noilla varallisuusmäärillä lisätyn pääoman vaikutus viimeisiltä vuosilta ei ole kovinkaan suuri.

Lisäksi "kympin" saavuttamista helpottaa se, että minulla pitäisi edelleen olla se taloudelliseen riippumattomuuteen vaadittu pääoma, joka oletettavasti on ajan myötä kasvanut myös, sekä se, että tulojeni voi odottaa kasvavan vielä 40:n ikävuoden jälkeenkin, kun taas laskelma odottaa jatkuvasti sijoitettavan sen 4000 €/kk. Voisin esimerkiksi tehdä niin, että tuossa vaiheessa puolet tulojen kasvusta menisi elintason kasvattamiseen ja puolet säästösumman kasvattamiseen. Tällä tavoin voisin kasvattaa elintasoani pikku hiljaa, menemättä kuitenkaan liiallisuuksiin. Kuten olen aikaisemminkin todennut, pelkkä tulojen kasvu ei ole mikään syy kasvattaa menojakin. Jonkintasoista menojen kasvua voi kuitenkin odottaa tapahtuvan.

Mitä sitten tekisin eläkeikäisenä 10 miljoonalla eurolla? Se jääköön vielä salaisuudeksi, mutta joitakin suunnitelmia minulla on jo. Sen verran voin todeta, että en aio kerätä rahaa/varallisuutta ihan pelkästä rahan keräämisen ilosta. En myöskään aio jättää niitä perillisilleni, vaan he saavat ansaita omaisuutensa ihan itse. Yksi pieni osasyy "kympin" keräämiselle olisi se, että voisin osoittaa muille:
Se on mahdollista8 kommenttia:

 1. Minä olin neljänkymmenen kieppeillä,kun jäin taloudellisesti riippumattomaksi (irtisanoudun silloin vakitöistäni ja saan nyt tuloni pääomastani). Samalla perustin yritykseni eli saan tuloni yritykseni kautta. Eli kyllä tuohon asti on hyvinkin mahdollista ihan tavallisesti säästämällä ja sijoittamalla. Itse tähtään 10 vuoteen saavuttamani miljoonan rajapyykin (10 miljoonaa on minusta jo silkkaa hulluutta, ainakin tässä vaiheessa). Aikataulu on kuitenkin vapaa, koska haluan myös nauttia elämästä (nytkin ulkomaanlomalla). Ja koska myös tällä nykyiselläkin pääomalla elän kivasti ja saan silti säästöön 2000-4000 e kk.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinänsä minäkään en halua 10 miljoonaa. "Ongelma" vain on, että minä tykkään tehdä asioita, joista yritysmaailmassa maksetaan hyvin. Näin ollen voi hyvinkin olla, että painan hyväpalkkaisessa työssä eläkeikään asti, jolloin tuo 10 miljoonaa saattaa hyvinkin toteutua. Toisaalta tykkään tehdä tiettyjä asioita, joista ei makseta juuri mitään, ja on lähes yhtä todennäköistä, että valitsen downshiftata ja tehdä vain niitä pääomatulojeni tuella. Aika näyttää kummalle polulle päädyn. Vai jollekin muulle.

   Poista
 2. Mainitsit, että noin 10v päästä tienaisit 4000€ nettona kuukaudessa. Jos oletetaan, että nettopalkkasi nousee 3% vuodessa niin se tarkoittaisi, että tienaat tällä hetkellä nettona n. 2976€ joka tarkoittaisi karkeasti ottaen 4580€ kuukausipalkkaa. Oletan tässä, että lomarahoja ja bonareita ei laskettu mukaan ilmoittamaasti 4000€ nettopalkkaan.

  Saako siis tiedustella oletko johtotehtävissä ja töissä pääkaupunkiseudulla jos bruttopalkkasi on tällä hetkellä tuollaista luokkaa? Toisaalta jos ynnäilen vuoden 2015 säästösi ja menosi saan bruttopalkaksesi vaivaiset 3000€ kuukaudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ottanut linjakseni, että en kerro palkkatietoja suoraan, mutta ne ovat tosiaan aika helposti laskettavissa noista julkisesti raportoimistani luvuista, minkä oletkin varsin ansiokkaasti tehnyt. Tuo 4580 ei varmaan ole kaukana, jos otetaan mukaan lomarahat. Johtotehtävissä olen, mutten pääkaupunkiseudulla.

   2015 lukemaa (eli eroa nykyhetkeen) taas selittää se, että olin alkuvuonna alemman palkan työssä, sitten olin pari kuukautta työttömänä (kun päätin irtisanoutua), ja uuden paikan saatuani olin hetken aikaa selvästi nykyistä alemmalla palkalla. Paikan ja palkan vakiinnuttua palkkakehitys on ollut varsin nopeaa, joten tuo 4580 € brutto on ihan hyvä arvio.

   Poista
  2. Itse tienaan asiantuntija lomarahat mukaan luettuna 4500€ kuukaudessa joten olen yllattynyt etta johtotason tehtavissa oleva samanikainen mies ei tienaa minua enempaa...

   Poista
  3. Se selittyy monella tekijällä, joita en tarkemmin lähde avaamaan, mutta mainittakoon nyt kuitenkin pari juttua. Olen ikääni nähden ollut vasta vähän aikaa työelämässä, kun koulun penkillä tuli vietettyä vähän liikaakin aikaa. Toiseksi suomalaisten käsitykset siitä, mitä johdon palkat ovat, ja mitä ne johdon palkat todella ovat, ovat kaksi eri asiaa.

   Todettakoon vielä, että olen palkkaani erittäin tyytyväinen. Kun kulujen jälkeen säästöön jää nelinumeroinen summa, niin ei voi valittaa, eikä se ole minulta pois, jos joku muu saa enemmän. En olisi rahan takia valmis vaihtamaan työpaikkaani.

   Poista
 3. Sijoitajalle on huono juttu jos kaikki muutkin alkavat säästämään ja sijoittamaan. Talous romahtaa ja yrityksset sulkevat ovensa kun ihmiset eivät enää shoppaile. Eli toivotaan että ihmset jatkossakin tekevät pitkää päivää ja tuhlaavat rahansa. Sijoittaja vaurastuu silloin helpommin.

  VastaaPoista
 4. Onhan tuo hurja summa kun jo sata tonnia kuulostaa alottelijan korviin kaukaselta haaveelta. Huvittavinta tässä on, että esimerkiksi näyttelijöille ja urheilijoille tuo on nykyään karkkirahaa jonka tienaamiseen menee alle vuosi. Onhan ne sirkushuvit tietysti ison rahan bisnes josta maksetaan jotta ihmiset unohtavat työläisluokkaiset murheet hetkeksi, mutta kertoo osaltaan miten vääristynyt rahanjako nykypäivänä on liike-elämän jyrätessä, vaatteita kyseisten miljonäärien päälle tekevät tai ruokaa tuottavat maanviljelivät saavat käytännössä almuja...

  VastaaPoista