torstai 5. kesäkuuta 2014

Asuntosijoittaminen sunnitelmissa

Tarkoituksenani on ollut käsitellä tässä blogissa jossain määrin myös asuntosijoittamista. Tähän asti siltä osin ei ole juurikaan ollut sanottavaa, mutta nyt on aika tehdä pelinavaus sillekin sijoittamisen osa-alueelle.


Omistamme vaimoni kanssa jo yhden sijoitusasunnon, joka tällä hetkellä pyörii aika lailla omalla painollaan. Minun täytyy kuukausittain laittaa muutama kymppi rahaa lainojen lyhennyksiin, mutta en laske sitä rahaa kuluksi kuluseurannassani. Syynä tähän on se, että asunto tuottaa paljon enemmän kuin maksaa, joten olisi hullua käsitellä asuntoa kuluna, vaikka kassavirrat tällä hetkellä ovatkin negatiiviset (lyhennysten takia). En laske asuntosijoituksen tuottoja tai lyhennyksiä tässä blogissa raportoimiini säästöihin tai tuottoihin, joten en halua laskea sen kulujakaan, vaikka ne tietysti vähentävät sijoitettavissa olevaa rahamäärää. Kyse on kuitenkin vain muutamasta kympistä, joten suurta merkitystä asialla ei ole.

Kyseinen sijoitusasunto on vanha kotimme, joten sitä ei ole ostettu sijoitustarkoituksessa. Asuntosijoituksena sillä on kuitenkin tiettyjä etuja muihin asuntoihin verrattuna. Ensinnäkin etuna on se, että asunto ja taloyhtiö ovat meille tuttuja, koska olemme asuneet siinä vuosia. Näin ollen asunnon riskit ovat huomattavasti pienemmät kuin ne olisivat tuntemattomassa asunnossa/taloyhtiössä. Toiseksi olemme asuneet siinä yli kaksi vuotta, joten asunnosta tulevaisuudessa mahdollisesti saamamme myyntivoitto tulee olemaan verovapaata (ellei verovapautta poisteta ennen sitä). Lisäksi asunto on sijainniltaan erinomaisella paikalla.


Nyt suunnitelmissa on mahdollisesti ostaa uusi sijoitusasunto kesän lomien aikana. Tarkoituksena olisi hankkia asunto mahdollisimman suurelta osin lainarahalla. Voisihan sitä toki realisoida sijoituksia omarahoitusosuuden kasvattamiseksi, mutta nykyisillä korkotasoilla en pidä sitä järkevänä. Sijoitussalkkuni ja muu varallisuutemme (eli käytännössä nykyisten asuntojemme velaton osuus) luovat joka tapauksessa riittävän puskurin, joten isonkaan lainarahoitusosuuden ei pitäisi olla ongelma.

Laina-ajan aion ottaa mahdollisimman pitkänä ja alkuun maksaisin mahdollisimman pitkään pelkkiä korkoja. Näin saisin pienennettyä asuntosijoituksen kassavirroilleni aiheuttamaa rasitusta. Lyhennysvapaina vuosina kassavirtojen pitäisi olla positiivisia, joten minun pitää harkita, miten näitä ylimääräisiä rahoja käsittelen tämän blogin puitteissa. Sijoitukseenhan ne rahat joka tapauksessa menevät, mutta en tiedä lisäänkö nämä sijoitukset mukaan nykyiseen seurantaan vai teenkö niille ihan oman seurannan. Pitää miettiä asiaa tarkemmin, kun asia on oikeasti ajankohtainen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti