tiistai 10. kesäkuuta 2014

Intuitio ja sen käyttö sijoittamisessa

Usein sijoitus- tai muuta päätöstä perustellaan intuitiolla tarkoittaen jonkinlaista selittämätöntä tunnetta esimerkiksi sijoituksen arvon kehittymisestä. Intuitiota käytetään tällöin kaiken pyhittävänä tekosyynä ja lähes yliluonnollisena tiedon lähteenä, jonka ohjaamana kuvitellaan päästävän hyviin lopputuloksiin.

Tämä käsitys intuitiosta on mielestäni ihan väärä. Intuitio on vain ja ainoastaan aivojen tapa yhdistellä sillä jo olevaa tietoa tiedostamattomien prosessien kautta. Intuitio toimii hyvin ainoastaan, jos aivoilla oikeasti on paljon materiaalia eli tietoa ja ymmärrystä aiheesta. Tällöin se tiedostamattomienkin prosessien kautta päätyy oikeaan lopputulokseen.

Jos tietoa ja ymmärrystä ei ole, niin intuitio on täysin arpapeliä ja se voi joskus erilaisten psykologisten mekanismien kautta johtaa johdonmukaisestikin harhaan. Tästä on kyse, kun aloittelevalle sijoittajalle intuitio sanoo "Minusta tuntuu, että tämä osake lähtee nyt nousuun". Olemattomalla kokemuspohjalla tämä tuntemus on ihan tyhjän varaan rakennettu ja tällaisen tuntemuksen varassa tehtyjen sijoituspäätösten mahdollinen onnistuminen tai epäonnistuminen on täysin arpapeliä. (Tunnetusti sijoittajat pääsääntöisesti ajattelevat, että onnistuminen oli taidoista kiinni ja epäonnistuminen oli huonoa tuuria.)

Kun ymmärtää, että intuitio on vain tietojen ja riippuvuussuhteiden yhdistelyä tiedostamatta (samalla tavalla kuin analyysi on tietojen ja riippuvuussuhteiden yhdistelyä tiedostetusti), on mahdollista välttää ne väärät johtopäätökset, johon intuitio saattaa johtaa. Tiedostamaton ajattelu on nimittäin mahdollista tuoda tiedostetun ajattelun tasolle. Jos intuitiosi sanoo sinulle jotain oikeastaan ihan mistä tahansa asiasta, niin yritä miettiä, miksi olet alitajuntaisesti päätynyt kyseiseen johtopäätökseen. Jos et pysty perustelemaan asiaa tämän tietoisen mietintätyön jälkeen, ei varmastikaan kannata ainakaan kovin merkittäviä päätöksiä alkaa tekemään kyseisen aavistuksen varassa.

Luonnollisesti erilaisiin aavistuksiin kannattaa suhtautua eri tavalla. Jos intuitiosi kehottaa olemaan varovainen, niin silloin sitä kannattaa kuunnella, koska varovaisuus on jo muutenkin hyvä lähtökohta. Jos taas intuitio kehottaa panostamaan suuresti epävarmaan kohteeseen, niin kannattaa miettiä asiaa aika tarkkaan ennen päätöksen tekemistä.

Jos tämänkaltaiset asiat kiinnostavat, niin suosittelen uudestaan Daniel Kahnemanin kirjaa Thinking, Fast and Slow. Aiheeseen voi tutustua myös wikipedian kautta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti