lauantai 28. kesäkuuta 2014

Säästöjen tilannekatsaus kesäkuu 2014

Kesäkuuta on vielä yksi pörssipäivä jäljellä, mutta on jo nyt selvä, etten tule enää lisää sijoittamaan tämän kuun aikana, joten ajattelin kertoa säästömääristäni jo tänään.

Kesäkuun aikana laitoin sijoituksiin 1290 euroa, minkä johdosta kokonaissäästömääräni nousi 11 229 euroon. 10 000 euron raja meni siis vihdoin rikki ihan virallisestikin! Alla olevasta kuvasta näkee, että vuoden puolivälissä vuoden 2014 tavoitteeni alkaa olla jo aika lähellä. Tällä hetkellä odotan rikkovani 15 000 euron rajan elokuussa.


100 000 euron kokonaistavoitteeni on vielä kaukana (ks. kuva alla), mutta tavoitteen saavuttaminen tuntuu jo realistiselta, koska tulen pääsemään lähelle 20 000 euron sijoitusmäärää jo urakkani ensimmäisenä vuonna. Tämä vuosi ei toki ole täysin vertailukelpoinen tuleviin vuosiin, koska siinä on mukana noin 14 kuukauden tulot. Ensimmäinen lisäkuukausi tulee 2013 joulukuusta ja toinen pian saamastani lopputilistä. Joka tapauksessa seuraavan vuoden säästösummaksi suunnitelmani näyttää noin 19 000 euroa ihan 12 kk tuloilla, joten ainakaan suurta romahdusta säästettyjen eurojen määrässä ei ole odotettavissa. Kulujen lisäystä on toki odotettavissa, mutta elän toivossa, että pystyn saavuttamaan tavoitteeni niistä huolimatta.


Sijoitusteni jakaumasta voisin tällä kertaa paljastaa sen verran, että 2 900 euroa on Seligsonin rahastoissa ja loput suorissa osakesijoituksissa. Tämä ei ole mikään tavoiteallokaationi, vaan olen ainoastaan ostanut aina sitä kohdetta, joka on kulloinkin tuntunut parhaalta vaihtoehdolta. Toki viime aikoina olen herännyt siihen, että salkkuni ei kokonaisuutena ole sellainen kuin haluaisin sen olevan, ja tämä on vaikuttanut ostoihini.

Olen miettinyt, että kolmasosa Seligsonissa ja loput suorissa osakesijoituksissa voisi olla hyvä jakauma minulle. Seligson toisi hajautuksen kautta turvaa ja vakautta salkkuuni, mutta suurin osa varoistani olisi siinä mielenkiintoisemmassa sijoituskohteessa eli suorissa sijoituksissa.

Kuten tästä näkee, allokaationi ja suunnitelmani eivät ole mitenkään erityisen tiukkoja tai tarkkaan mietittyjä. Pörssikurssit vaihtelevat niin voimakkaasti, että haluan ostaa aina sitä halvimmalta tuntuvaa vaihtoehtoa sen sijaan, että ostaisin tietyn suunnitelman tai allokaation mukaisia sijoituskohteita. Tässä tavassa olen toki altis monelle sijoittajan perusvirheille, mutta pitää vain toivoa, että osaan riittävässä määrin välttää niitä. Pitkällä tähtäimellä salkkuni on tietysti oltava kokonaisuutena järkevän näköinen, mutta lyhyellä tähtäimellä allokaatiosuunnitelmat eivät ole tärkein ostokriteerini.


PS. Ensi viikon aikana tulen ensimmäistä kertaa raportoimaan myös tuotoistani. Stay tuned!

2 kommenttia:

 1. Hei,

  onko tarkoituksenasi avata jossain vaiheessa salkkusi sisältöä meille blogisi seuraajille? Olisi mielenkiintoista kuulla minkälaisiin sijoituspäätöksiin sinä olet päätynyt ja mitkä ovat kunakin ajankohtana mielestäsi juuri niitä edullisimpia sijoituskohteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tällä hetkellä usko, että täysin "avaan salkkua" missään vaiheessa (toki mieli voi myöhemmin muuttua), mutta voi olla, että vähitellen kerron yksittäisistä sijoituskohteista, miksi olen päätynyt hankkimaan juuri sitä. En haluaisi alkaa antamaan varsinaisia sijoitusvinkkejä, vaan enemmänkin lähestymistapani olisi kuvata sitä prosessia, minkä kautta olin päätynyt ostamaan juuri sitä tiettyä sijoituskohdetta. Jotain muitakin tiedonmuruja saatan pudotella silloin tällöin, jos käsittelemäni aihe hyötyy omaa "sijoitusuraani" koskevista lisätiedoista.

   Seligsonin salkkuni rakennetta voinen helpommin lähteä avaamaan yksityiskohtaisemminkin, koska hajautetun matalakuluisen rahastosijoittamisen osalta perustelut ovat helpommat eikä sen strategian kanssa voi mennä kovin pahasti metsään.

   Voi tosin olla, että tässä joskus innostun tekemään jonkun kunnon osakeanalyysinkin, ja jos sen lopputulos on "Osta", niin onhan se vähän pakko itsekin noudattaa omaa suositustaan.

   Poista