torstai 31. joulukuuta 2015

Vuoden 2015 säästöt

Joulukuussa sain säästöön 985,97 €, mikä toi koko vuoden säästösummani 10 500 euroon. Minulla oli jo säästössä pyöreä 11 000 €, mutta vuokralaisen vaihtumisesta aiheutunut välityskulu pakotti minut nostamaan 500 € säästöistäni. Oikeastaan en olisi tarvinnut noin paljoa, mutta halusin pitää säästösumman tuollaisena mukavana tasasummana.

Tässä kirjoituksessa ilmoitettuja lukujahan ei kannata verrata edellisvuoden vastaaviin, koska silloin seurasin vain varsinaisiin sijoituksiin meneviä rahoja, kun taas nyt mukana ovat myös lyhennykset. Näin oli mm. siitä syystä, että lainamääräni oli kasvanut liian suureksi, joten tarkoituksenani oli ohjata enemmän rahoistani lainoihin kuin sijoituksiin. Toisaalta en ole saanut velkaantuneisuuttani laskuun vuoden 2015 aikana, koska sijoitusasunnon remppa ja auton hankinta veivät isot summat rahaa. Ehkä tätä voi pitää puolustusvoittona, kun velkaantuneisuus ei noista kahdesta rahareiästä huolimatta lähtenyt kasvuun.

Tänä vuonna työpaikan vaihtamisesta johtuneet tulottomat kuukaudet sekä uuden työpaikan aiheuttamat ylimääräiset kulut tekivät sen, että säästösummissa oli suurta vaihtelua (ks. kuvio alla). Tulevaisuudessa oletettavasti on tasaisempaa ja toivottavasti saan työn kulujakin pienemmäksi, niin saan säästösummat taas suuremmiksi. Muutenhan tämä tonni kuussa -vauhti ei ole ollenkaan paha, mutta kun totuin jo paljon parempaan, niin harmittaahan tuo, kun onnistuin saamaan "vain" vähän päälle kymppitonnin kasaan.


Koko vuoden tavoitteesta (20 000 €) jäin todella pahasti juuri tuon työpaikan vaihtamisen takia. Sitä en tosin kadu yhtään, koska nykyinen työpaikkani on kaikin tavoin paljon parempi paikka työskennellä. Taloudellinen riippumattomuuskaan ei juuri tällä hetkellä tunnu enää niin tärkeältä, mikä on ehkä vienyt halun olla ihan niin tarkka rahan kanssa kuin ennen. Kuten mielestäni olen aikaisemminkin todennut: Jos kaikki on hyvin ja luottaa tulojensa säilymiseen, niin ei se taloudellinen riippumattomuus välttämättä ole niin tärkeä asia.

Projektia aloittaessani näin ei ollut. Voi myös olla, että viiden vuoden päästä tilanne on taas toinen, joten mielestäni projektiani on syytä jatkaa, vaikka voin ehkä sallia itselleni vähän löysempää tahtia kuin alun perin suunnittelin. Alkuperäiset neljän ja viiden vuoden suunnitelmat saavat todennäköisesti jäädä (koska pidän niitä jo melko mahdottomina saavuttaa) ja muista tulevaisuuden suunnitelmista ja tavoitteista kirjoittelen lisää myöhemmin.
.

7 kommenttia:

 1. Näin ne suunnitelmat aina tuppaavat muuttumaan. Pitää itsekin ensi viikolla suunnitella hiukan ensi vuoden kuvioita.

  VastaaPoista
 2. Itselläni jäi säästöön hienot 40.000€. Päälle 4.000€ osinkoja ja 20.000€ salkun arvonnousua.

  VastaaPoista
 3. Itsekin vaihdon työpaikkaa vähän aikaa sitten. Jännä tunne tosiaan se, ettei taloudellinen riippumattomuus tunnu juuri nyt ihan niin tärkeältä, kun on taas mielekäs työ ja sopivasti haastetta. Mutta tiedän hyvin miten tunteet muttuu, kun uutuudenviehätys katoaa. Eli sama 10v tavoite riippumattomuudelle edelleen voimassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ikinä ei tiedä, miltä myöhemmin tuntuu. Kiinteän aikatavoitteen sijasta taidan kuitenkin taipua siihen, että menen vuosi kerrallaan ja katson, mihin kulloinkin pystyn. 10 vuotta on todella pitkä aika. Vuosi 2020:kin on ihan hämärän peitossa.

   Poista
 4. Työn mielekkyydellä on suuri merkitys päämääriin ja tavoitteisiin. Vaikka taloudellisen riippumattomuuden päämäärä hidastuisikin tai jopa muuttuisi uuden työn myötä, se ei lopulta haittaa. Loppujen lopuksi suurin osa ihmisisistä pyrkii taloudelliseen riippumattomuuten, jotta voisivat tehdä valintoja jotka tuovat mielekkyyttä elämään. Nyt voit tehdä kumpaakin, mutta vaan eri aikataululla :)

  VastaaPoista