lauantai 31. joulukuuta 2016

Vuoden 2016 säästötavoite ylitetty reilusti

Joulukuussa 2016 säästöön jäi jopa 3193 €. Korkea säästösumma johtui siitä, että hankin marraskuussa uuden verokortin, jossa huomioitiin kaikki vähennykset (joita kahden paikkakunnan asumisesta tulee paljon). Jo marraskuulta oli tilille jäänyt ylimääräistä rahaa joulukuussa maksettavaa opintolainan lyhennystä varten, joka siis näkyy vasta nyt joulukuun luvuissa.

Joulukuun säästösumma toi koko vuoden säästöni jopa 20 113 euroon. Tämä tulos ylitti tavoitteeni (17 000 €) reilusti. Tein vuoden aikana pienen muutoksen tapaani huomioida veromätkyt ja veronpalautukset säästömäärissäni. Tänä vuonna se hieman helpotti säästöurakkaani, mutta kun tavoitteen ylitys oli niin selvä, niin olennaista merkitystä sillä ei ollut.

Tajusin syksyllä myös, että minulla on pieni epäjohdonmukaisuus tavassani laskea säästömääriäni. Olen pitänyt pääsääntönä, etten pidä sijoitusten tuottojen uudelleensijoittamista sijoituksena. Tästä huolimatta olen laskenut säästömääriini saamani vuokratulot. En muista, miksi olen päätynyt tekemään noin, tai oliko minulla ylipäänsä mitään järkevää syytä tälle laskentatavalleni.

Ehkäpä asuntosijoitustoiminnan voisi nähdä jonkinlaisena liiketoimintana ja sillä perusteella käsitellä vuokratuloja eri tavalla kuin esimerkiksi osinkotuloja, jotka ovat puhdasta sijoittamista? Ei ehkä mikään kaikista kestävin perustelu. Joka tapauksessa olen tavoitetta asettaessani ajatellut, että nettovuokratulot tulevat lainojen lyhennysten kautta lasketuksi säästömääriin, joten en ole ainakaan itseäni huijannut laskemalla ne mukaan toteuman seurannassa.

Koska olen mennyt jo pari vuotta tällä laskentatavalla, taidan jatkaa sen käyttöä jatkossakin, vaikkei se ihan oikein taida mennäkään. Jos joku haluaa tietää "todellisen" säästömäärän ilman noita vuokratulojen vääristävää vaikutusta, niin tämän vuoden säästömääristä voi poistaa noin 3700 €, niin pääsee aika lähelle.

Alla ovat säästötulokset viimeiseltä kolmelta vuodelta. Niissä on tosiaan huomioitu veromätkyt ja -saamiset, joten luvut eivät täysin täsmää aikaisempien vuosiraporttieni kanssa. Nyt niiden pitäisi kuitenkin tarkemmin kuvastaa todellista varallisuuden kerryttämistä vuositasolla.


Kuvion perusteella saattaisi kuvitella, että säästöprojektini tehokkuus on heikentynyt, koska en ole saanut nostettua säästömääriä parin vuoden takaisesta, vaikka tuloni ovat nousseet merkittävästi. Kyse on kuitenkin siitä pakon sanelemasta seikasta, että työhöni yksinkertaisesti kuluu tällä hetkellä valtavasti rahaa (ylimääräinen asunto ja matkat). Ilman noita säästöni olisivat tuhansia euroja suuremmat tällä hetkellä. Rahaa niihin meni vuonna 2016 noin 5000 €, mutta sitä ei voi suoraan laskea säästömäärän päälle, koska osa tuosta kulusta on verovähennyskelpoista. Ehkä ensi vuonna tähän asumisjärjestelyyn saadaan muutos ja rahat saadaan parempaan käyttöön.

En ole vielä päättänyt vuoden 2017 tavoitettani. Lähtökohtaisesti olen ajatellut, että 20 000 € voisi olla hyvä tavoite, mutta pitää tehdä vielä hieman laskelmia ennen lopullista päätöstä.

Uuteen vuoteen on kuitenkin hyvä lähteä tämän onnistumisen saattelemana.

Hyvää uutta vuotta kaikille!
5 kommenttia:

 1. komiat on summat. ihan kateeksi käy. tuosta on hyvä ponnistaa uuteen vuoteen.

  VastaaPoista
 2. 20 000€ vaikuttaa aika hyvältä. Itsekin kyllä merkkaisin lainan lyhennykset noin, onhan sekin nimittäin säästöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis varsinainen ongelma ei ole ne lainanlyhennykset, vaan se, millä nuo lyhennykset maksetaan (vuokratuotoilla). Kodin asuntolainan lyhennykset maksan palkallani ja ne ovat minun silmissäni selvästi (korko)sijoituksia. Mutta tosiaan sijoituskämppien lyhennykset maksetaan sijoituksen tuotoilla, mikä menee vastoin yleistä sääntöäni, jonka mukaan tuottoja ei lasketa uusiin sijoituksiin.

   Poista
 3. 20K€ säästäminen vuodessa on kyllä jo ihan kunnioitettava saavutus. Koron korko alkaa tuntua pääomassa jo hyvinkin pian. Samaa tahtia vain eteenpäin!

  T: Ikiholdaaja

  VastaaPoista
 4. Hieno juttu että sait noim paljon säästöön!

  VastaaPoista