sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Vuoden 2017 säästötavoite

Minulla on tällä kertaa ollut hieman vaikeuksia vuoden säästötavoitteen asettamisen kanssa. Varallisuustilanteeni alkaa olla varsin hyvä ja viihdyn työssänikin, joten paine säästämisen kanssa loistaa poissaolollaan. Olenkin joutunut miettimään, että löysäänkö painetta myös tavoitteenasettamisen kautta, vai lähdenkö tavoittelemaan kunnianhimoisempia lukuja. Käytännössä siis laitanko tavoitteeksi vuoden 2016 toteuman (20 000 €) vai jonkun kovemman luvun.

Löysemmän tavoitteen puolesta puhuisi muun muassa se, että vaimoni on haaveillut ulkomaanmatkasta, joka todennäköisesti tulee maksamaan tavallisia matkojamme enemmän. Helpommin tavoitettavalla tavoitteella matkalla ei tarvisi miettiä, että tähän se tavoitteen saavuttaminen nyt kaatui.

Tästä huolimatta tulevien kuukausien säästösummia koskevissa ennusteissa tuo 20 000 € vauhti yksinkertaisesti vaikuttaa liian löysältä. Näin ollen päätin laittaa siihen 10 %:n korotuksen, eli:

Vuonna 2017 tavoitteenani on laittaa säästöön 22 000 €

Tuon summan ei pitäisi olla liian helppo saavuttaa, niin se tekee ehkä tämän vuoden säästöprojektista hieman mielekkäämmän.

Sivutavoitteena aion myös pyrkiä siihen, että vuoden 2017 kulut olisivat pienemmät kuin vuoden 2016 kulut. Tämä johtuu siitä, että minusta tuntuu, että vuonna 2016 kuluissani oli hieman turhaa löysyyttä. Mitään merkittävää muutosta en kaipaa, mutta pienikin pudotus kelpaisi.

Toisena sivutavoitteena haluaisin jatkossa tehdä sijoituspäätökseni vahvempaan analyysiin perustuen. Tällä hetkellä sijoitukseni ovat aivan liikaa olleet fiilis-pohjalla tehtyjä päätöksiä ilman varsinaista tutustumista kyseisiin yhtiöihin. Yksi syy tälle on ollut se, että ne yhtiöt, joista olen analyysin tehnyt, ovat tuottaneet tulokseksi sen, että en ole halunnut kyseisiä yhtiöitä ostaa. Kun aikani ei yksinkertaisesti riitä jatkuvaan ja syvälliseen yritysten analyysiin, niin ostot ovat loppujen lopuksi perustuneet pinnalliseen analyysiin yhtiön arvostustasosta sekä analyytikoiden ennusteisiin tulevien vuosien tuloksista. Tai tekosyyhän tuo ajan riittämättömyys aina on. Todellisuudessahan aikaa riittää aina, mutta olen vain valinnut tehdä ajallani muuta. Jatkossa siis pyrin löytämään enemmän aikaa analyysille.

Näillä mennään vuoteen 2017.8 kommenttia:

 1. Aika usein olen huommannut että jos tulostuotto yhtiössä on 10% ollaan aika lähellä pohjaa. Tuo on aika hyvä ajoittamiseen. Toinen asia on tietenkin yhtiön valinta. Itse käytän teknistä analyysia ostohetken määrittämiseen yhdessä fundamenttien kanssa. Hyvä olisi olla käsitys siitä mitä menetelmällä saa eli miten se toimiin..

  VastaaPoista
 2. Menkää ihmeessä matkalle, saatte mukavia kokemuksia =)

  VastaaPoista
 3. yhdistäkää matka ulkomaisen osakkeenne AGM:n yhteyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten voisi harkita, mutta jenkit on liian kaukana ja Saksaa en puhu. :D

   Poista
 4. Lisääthän tekemäsi yhtiöanalyysit myös blogiisi, näitä olisi mielenkiintoista lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä valtaosa "analyyseistäni" on niin häpeällisen huonosti tehtyjä, etten kehtaa niitä muille jakaa. :D

   Lähinnä mietin "Kuinka todennäköistä on, että menetän tämän kanssa rahani". Käytännössä tuossa tulee arvioitavaksi nykyinen arvostustaso ja toiminnan syklisyys/defensiivisyys. Defensiivisenkin osakkeen kanssa voi menettää rahansa (tai ainakin tuotot), jos siitä maksaa liikaa ja samoin alhaisen arvostustason osakkeen kanssa voi menettää rahansa, jos yhtiön toimiala on syklinen eikä voi olla varma, että yhtiö selviää seuraavan laskusuhdanteen yli.

   Nyt kun tavoitteenani on tehdä parempia analyysejä, niin ehkä niistä voisi jonkun jakaakin muiden luettavaksi. En kuitenkaan lupaa mitään.

   Poista
 5. Täysin samanlaiset kokemukset analyysien kanssa. Kun ei poiminnoilla juuri indeksiä paremmin pärjännyt, luovutin ja aloin sijoittamaan indeksiin. Ehkä kohta taas innostun uudelleen. Ehkä sinun analyyseistäsi?

  VastaaPoista