tiistai 11. maaliskuuta 2014

Mihin sijoitan juuri nyt?

Tämä on ollut todella vaikea kysymys koko vuoden 2014 ajan. Osakemarkkinoiden arvostuskertoimet vaikuttavat todella kovilta. Esimerkiksi Shillerin P/E -luku on sellaisilla tasoilla (tällä hetkellä 25,6 eli 55 % historiallisen keskiarvon yläpuolella), että se on ollut nykytasoa korkeammalla ainoastaan it-kuplan aikana sekä juuri ennen finanssikriisiä ja 1930-luvun suurta lamaa. Näkisin, että jossain välissä arvostustasojen on palauduttava normaalimmalle tasolle (joka ei kuitenkaan todennäköisesti ole historiallinen keskiarvo). En siis näe (kehittyneiden markkinoiden) osakemarkkinoita kovinkaan houkuttavana kohteena tällä hetkellä, mutta ongelmana on, etteivät korkomarkkinat tarjoa yhtään houkuttelevampaa vaihtoehtoa.

Korot ovat historiallisen alhaalla ja tulevat väkisinkin lähivuosina nousemaan. Alaspäin korot eivät ainakaan pääse kovin paljoa, vaikka osa asiantuntijoista tuntuukin odottavan EKP:ltä vielä koronlaskua tai muita toimenpiteitä korkotason laskemiseksi. Joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin vastaan tulevat nousevat korot syövät pitkän koron rahastojen tuottoja, voiden kääntää ne jopa negatiivisiksi. Lyhyen koron rahastot puolestaan eivät ole vuosiin tuottaneet mitään, mitä voisi tuotoksi kutsua. Isommilla summilla voisi olla mahdollista saada järkeviä tuottoja yksittäisistä joukkovelkakirjoista, mutta näin piensijoittajana en ole löytänyt mitään järkevää kohdetta.


Kultaa tai vastaavia (esim. bitcoin) en pidä sijoituksena, koska ne eivät tuota mitään. Kyseessä on puhdas hintaspekulaatio. Suojaustarkoituksessa voisin joskus harkita rahojen siirtämistä kultaan, mutten nyt. Tällä hetkellä kun ei ole paljoa suojattavaa.

Alkuvuoden pidin rahoja isolta osin korkorahastoissa juuri havaitsemani osakemarkkinoiden yliarvostuksen takia. Tarkoituksenani oli säästää rahaa korkorahastoihin tulevaa pudotusta varten, jotta voin sitten ostaa paljon halvalla. Ongelmanahan tuossa on, että perusteetonkin nousu voi jatkua vielä vuosia. Työttömyys ja taloudellinen epävarmuus ovat vielä korkealla, joten siltä osin nousuvaraa on vielä. Kaikki lampaat eivät vielä juokse samaan suuntaan.

Jos pysyn pois osakemarkkinoilta menetän osakemarkkinoiden normaalit osinkotuotot ja saan tilalle vain olemattomat korkotuotot (jos niitäkään, koska korkojen odotetaan nousevan). Vaikka arvostustasojen täytyy mielestäni korjaantua ennemmin tai myöhemmin, ei osakemarkkinoiden tarvitse välttämättä koskaan laskea. Voi olla, että tuloskehitys ottaa hinnat kiinni, jolloin edessä olisi vain paikallaan polkevaa kurssikehitystä (ja kasvavaa osinkotuottoa). Näin ollen osakemarkkinoiden välttelyssä on omat ongelmansa.


Ukrainan kriisin iskiessä odotin osakemarkkinoiden tämän tekosyyn varjolla korjaavaan arvostustasojaan ainakin lähemmäs normaalia. Niinpä otin rahaa pois lyhyen koron rahastosta ostopaikkoja varten. Harmikseni lasku jäikin käytännössä yhteen päivään ja taas jatkettiin nousua. Käteinen alkoi kuitenkin poltella käsissä, joten "oli pakko" ostaa osakkeita. Tässä tilanteessa mielestäni ainoa järkevä teko oli pyrkiä ostamaan defensiivisiä osakkeita, jotka takaavat vakaan ja turvallisen tuoton tulevina vuosina. Nämäkin tulevat menettämään arvoaan, jos korjausliike tulee, mutta eivät yhtä paljon kuin muut, ja yhtiöiden kassavirtoihin puhtaasti arvostustasoihin perustuvat laskut eivät toivottavasti vaikuta. Liikaa maksaminen toki syö tuottoja, mutta kun vaihtoehdot ovat vähissä, niin pakko kai se on. Yritin toki poimia mielestäni aliarvostettuja sijoituskohteita, mutta nykytilanteessa niitä on vaikea löytää ja ero arvioimani "oikean" arvon (intrinsic value) ja markkinahinnan välillä on turhan pieni makuuni.

En aio ainakaan toistaiseksi kertoa yksityiskohtaisesti mitä olen ostanut. Lähinnä aion kertoa suuntaviivoja, millä perusteella olen sijoituksiani valinnut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti