lauantai 8. maaliskuuta 2014

Säästötavoitteeni

Aloitin säästöurakkani asettamalla itselleni 10 000 euron säästötavoitteen vuodelle 2014. Jo tammikuun lopussa kävi kuitenkin selväksi, että tavoite oli ihan liian helppo. Vaikuttaa siltä, että tulen saavuttamaan tuon alkuperäisen tavoitteeni jo kesäkuussa. Näin ollen nostin tavoitteeni 15 000 euroon ja lisäsin viiden vuoden tavoitteeksi säästää yhteensä 100 000 euroa (edellyttää kyllä melko suotuisaa tulotason kehitystä). Kyseiset summat ovat siis ne rahamäärät, jotka säästän/sijoitan, eli niissä ei ole tuottoja mukana.

Vaikka pystyisin täyttämään tavoitteeni, voi minulla olla kyseisinä ajankohtina huomattavasti erilainen määrä rahaa kuin tuo suunnittelemani summa. Itse asiassa koko sijoittamisen ideahan on siinä, että saadaan sijoitetulle rahalle tuottoa ja vaurastutaan korkoa korolle -vaikutuksen kautta. Näin ollen varsinkin viiden vuoden päästä minulla pitäisi olla selvästi enemmän kuin tuo suunnittelemani summa.

En kuitenkaan tällä hetkellä pidä tuon hetken yhteissummaa (säästöt + tuotto) kovinkaan tärkeänä, koska se voi täysin sattumanvaraisista syistä johtuen olla merkittävästi suurempi tai merkittävästi pienempi kuin odottamani rahamäärä. Pitkällä tähtäimellä voin odottaa saavani keskimäärin noin 8-12 % tuoton sijoittamalla osakemarkkinoille, mutta vielä viiden vuoden tähtäimellä vaihtelu on niin suurta, ettei ole järkevää perustaa suunnitelmiaan tähän pitkän tähtäimen tuotto-odotukseen. Käytännössä voin vaikuttaa vain vähän osakemarkkinoilta saamiini tuottoihin, mutta voin vaikuttaa paljon säästämiini summiin. Siispä keskityn projektissani säästömääriin tuottojen sijasta.

Pitkän tähtäimen tavoitteeni on saavuttaa taloudellinen riippumattomuus, eli kerätä niin paljon sijoitusvarallisuutta, että niiden tuotto kattaa elinkustannukseni "ikuisesti". Alhaisen kulutasoni takia tuo saattaa olla mahdollista jo 10 vuoden sisällä, mutta todennäköisesti kuluni eivät pysy näin alhaalla mahdollisen perheenlisäyksen yms. seikkojen takia.

Taloudellinen riippumattomuus ei kuitenkaan ole "loppupiste". En aio lopettaa työntekoa tai säästämistä sen saavutettuani, ja toisaalta, minun ei tarvitse odottaa siihen asti ollakseni "vapaa". Saavutettuani riittävän varallisuustason voin turvallisesti ryhtyä omiin projekteihini, vaikka se tarkoittaisikin säästötavoitteideni saavuttamisen lykkääntymistä.

Tavoitteeni tulevat todennäköisesti muuttumaan paljonkin elämäntilanteen ja tulotason muutosten mukana, mutta tällä hetkellä mennään näillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti