maanantai 12. syyskuuta 2016

Onko eläkejärjestelmämme pyramidihuijaus?

Aika ajoin eläkejärjestelmäämme kuvataan sanalla pyramidi(huijaus). Tuo kuvaus on tavallaan ihan osuvakin, koska pyramidihuijaukseksihan kuvataan järjestelmää, jossa vanhojen sijoittajien "tuotot" maksetaan pääsääntöisesti uusien sijoittajien rahoilla, eikä todellisilla tuotoilla. Tällä määritelmää käyttäen eläkejärjestelmämme todellakin vaikuttaa pyramidihuijaukselta, koska vain pieni osa ulosmaksetuista eläkkeistä voidaan rahoittaa sijoitusten tuotoilla, kun taas valtaosa rahoista tulee nykyisiltä veronmaksajilta.

Tämä ei kuitenkaan kerro koko totuutta. Yrittäjillä olevaa pientä pelivaraa lukuunottamatta, järjestelmään osallistuminen on pakollista, mikä takaa sen, että peli voi jatkua ikuisesti (toisin kuin pyramidihuijauksessa, jossa usein jossain välissä tulee raja vastaan). Eläkejärjestelmässämme aina tulevat uudet nuoret, jotka maksavat vanhempien maksut, koska muuta vaihtoehtoa ei ole. Eri asia on, että pitääkö jossain välissä eläkkeiden tasosta leikata merkittävä osa pois, koska nuorten taakka kasvaa liian isoksi.

Eläkejärjestelmämme miettiessä, näen sen itse puhtaasti verona. Meiltä kerätään veroa, jolla maksetaan vanhempien ihmisten eläkkeet. Poliitikot haluavat esittää tuon veron oman tulevaisuuden varalle säästämisenä, jotta sen maksamisesta ei tulisi niin paha mieli, mutta tosiasiaa se ei muuta: Valtaosaa maksamistamme eläke-euroista ei käytetä meidän eläkkeisiin, vaan nykyisten eläkeläisten eläkkeisiin. Kun se meitäkin varten rahastoitu osa eläke-euroista sijoitetaan tehottomasti, pidän koko eläkemaksua ihan puhtaana verona. Kun tämän ymmärtää, alkaa suomalainen erittäin korkea verotus näkyä vielä pahempana.

Toisaalta, kun asian näkee verona, se ehkä helpottaa eläkejärjestelmämme alirahoitukseen liittyvää ahdistusta. Ei meidän työttömyyskorvauksiakaan makseta mistään vuosien varrella kerrytetystä rahastosta, vaan ihan verorahoilla (vaikka ay-liike ehkä haluaakin ihmisten kuvittelevan, että ansiosidonnaiset korvaukset tulevat heiltä).

Näin ollen ihmisten ei mielestäni tarvitse huolehtia kaatuuko tuo meidän pyramidimallinen eläkejärjestelmä kokonaan, vaan ainoastaan sitä, kuinka isoa eläkettä sieltä on varaa maksaa ja kuinka törkeää verorasitetta sen ylläpitäminen vaatii. Tällöin kyse on vivahde-eroista, eikä radikaalista ON tai EI tyylisestä vaihtoehdosta.

Itse en laskelmissani oleta saavani eläkejärjestelmästä mitään, vaan itse asiassa pidän kunnia-asiana, etten eläkkeelle päästessäni tarvitse ainoatakaan euroa tuolta järjestelmästä. Minä pystyn siihen, ja niin siihen pystyy valtaosa muistakin perinteisen työuran tekevistä ihmisistä. Koska minä pystyn siihen, en voi kuvitella eläväni niin, että olisin vanhana riippuvainen muiden halusta ja kyvystä elättää minut.

En toki halua paheksua ketään, joka perinteisillä eläkkeillä elää ja haluan itsellenikin varmuuden vuoksi sen turvaverkon, jonka verorahoitteinen järjestelmämme luo, mutta haluan vain vaatia itseltäni sen, että teen parhaani, etten tuota turvaverkkoa tule koskaan tarvitsemaan. Kun otan tulevaisuuteni omiin käsiini, minun ei koskaan tarvitse murehtia eläkkeen tasoa tai sitä taakkaa, jonka eläkkeeni aiheuttaa muille. Voin vaikka lahjoittaa eläkkeeni takaisin valtiolle, jos en itse sitä tarvitse.



4 kommenttia:

  1. Samat ajatukset itselläni. Mielummin olisin maksamatta tuota "veroa" ja sijoittaisin sen itse eläkepäiviä varten. Yrittäjillä on melko paljon vapautta säädellä omaa eläkemaksua.

    VastaaPoista
  2. Mietin asiaa itsekin taannoin ja olisin totta puhuen itse valmis järjestelyyn jossa maksaisin nykyisen sijaan vaikka puolikkaita eläkemaksuja työurani loppuun asti saamatta minkäänlaista eläkettä siitä eteenpäin.

    VastaaPoista
  3. Jos eläkejärjestelmä sattuisi romahtamaan "meidän" (+/-30 vuotiaiden) eläköitymisen aikaan tai ennen sitä niin luultavasti yhteiskunnassamme romahtaisi silloin paljon muutakin. Niin käy, kun joltakin ihmisryhmältä otetaan elämän edelytykset pois. Silloin voi omien sijoitustenkin hyödyntyäminen käydä vaikeaksi.

    Noh, itse en usko, että eläkejärjestelmä kokonaan lakkaa, mutta se voi toki olla niin pieni, ettei eläkkeellä huvitella tai sillä on vaikea kattaa pakollisia menoja, kuten lääkkeet.

    Itse aion kyllä nostaa kaiken, mitä takaisin eläkkeellä yhteistekunnasta saan, mutta mukava elintaso on kyllä varmasti itse kustannettava. Omalla palkallani nyt en tälläkään menolla kustanna kuin hyvin pienen eläkkeen itselleni.

    VastaaPoista
  4. Onhan tämä järjestelmä nykyisellään aivan hirveä.

    Suuret ikäluokat ja muut sopivasti syntyneet ovat maksaneet uransa aikana keskimäärin 10% maksua, saavat 60% korvauksen ansiotulosta ja pääsivät eläkkeelle noin 60 vuotiaina.

    70-luvulla ja jälkeen syntyneet saavat maksaa koko uransa ~25% maksua (tuskin tulee riittämään), korvaustaso tulee olemaan 40% ja eläkkeelle pääsystä voinee näillä näkymin haaveilla 70 vuotiaana.

    Ja vielä jotkut kiljuset vaativat parempaa eläkettä itselleen oikeudenmukaisuuden nimissä....

    -J
    (Luvut eivät aivan pilkulleen, mutta lähellä)

    VastaaPoista