torstai 15. toukokuuta 2014

Käteisellä maksaminen

Blogissa Vähemmän on Enemmän käsiteltiin aihetta, josta olin itsekin ajatellut kirjoittaa. Omalla kohdalla käteisen vaikutus nimittäin tuntuu olevan päinvastainen kuin normaalisti ajatellaan. Kannattanee lukea edellä mainittu blogiteksti ennen tämän tekstin lukemisen jatkamista.

...

Käteisen menettämisen pitäisi tosiaan olla konkreettisempaa kuin korttirahan käytön ja siten käteisen menettämisen tuska on yleensä suurempi kuin kortilla maksaessa. (Kyseessä on eräs menettämiskammon (engl. loss aversion) ilmenemismuoto.) Omalla kohdallani näin ei kuitenkaan ole. Syynä tähän on se tapa, jota käytän kirjatessani kulujani menoseurantaani.

Käteisostosten seuranta olisi liian raskasta, koska silloin pitäisi säästää ja kirjata kuitteja, eikä silloinkaan ole takuuta, että muistan kaikki menot. Näin ollen olen päätynyt siihen, että nostaessani rahaa automaatista, kirjaan noston heti kuluksi. Käytännössä lähes kaikki nostamastani käteisestä menee ruokaan, joten ajattelen sitä ruokamenona, vaikken sitä ruokaostosten ryhmään luokittelekaan.

Kun nosto on jo valmiiksi kirjattuna kuluksi, ei käteisen käyttö aiheuta minulle menoa kuluseurantaani. Näin ollen ostokset ovat tekohetkellä "ilmaisia". Kun lompakossa on paljon (40 €) käteistä, on sitä todella helppo käyttää ja rahan menettäminen ei tunnu missään. Onneksi sentään käteisen vähentyessä pian edessä oleva uusi rahannostoreissu alkaa olla mielessä, eikä rahan käyttö ole enää yhtä helppoa.

Hyvin samankaltainen tilanne minulla on lounasseteleiden kanssa. Maksan ne aina palkkani yhteydessä, minkä jälkeen niillä tehdyt ostokset ovat "ilmaisia". Ruokaan onkin sen takia mennyt paljon enemmän rahaa kuin olisin muuten käyttänyt. Lounasseteleitä on toisaalta jäänyt myös yli, joten ruokakuluni eivät tosiasiassa ole ihan niin suuret kuin seurantani osoittaa.

Kuluttamiseen liittyy monia mielenkiintoisia psykologisia ilmiöitä, joita kannattaa miettiä omalta osaltaan. Jos tavoitteena on säästää, niin kannattaa pyrkiä tekemään kuluttamisesta mahdollisimman vaikeaa, jolloin tavaroiden jättäminen kauppaan helpottuu.


1 kommentti:

  1. Itse koen myös että käteisellä ostamisessa on pienempi kynnys, vaikkakin hieman eri syistä kuin sinä.

    Itse en oikein "kehtaa" kortilla mennä maksamaan pieniä ostoksia, kuten esimerkiksi jäätelötuuttia ja joissain paikoissahan on jopa korttimaksamiseen olemassa rajoitus minimisummasta (yleensä 1€). Kun rahapussista löytyy kolikoita on helppo tehdä tälläisiä pieniä heräteostoksia.
    Toinen syy on se, että käteistä käytettäessä kertyy paljon kolikkoja, jotka alkavat painamaan taskussa ja pullistuttavat ärsyttävästi rahapussia. Tämän takia olen usein ostanut jotain vain siksi, että rahapussi ei painaisi niin paljoa. Nykyisin tähän ongelmaan on onneksi tulleet talletusautomaatit, joita alkaa löytyä jo todella monesta paikasta.

    VastaaPoista