tiistai 27. toukokuuta 2014

Mihin en halua sijoittaa?

Maailma on täynnä monenlaisia sijoitustuotteita ja omaa valintaprosessiaan voi pyrkiä helpottamaan aloittamalla määrittelemällä ensin ne sijoituskohteet, johon ei ainakaan halua rahojaan laittaa. Tässä kirjoituksessa ajattelin käydä läpi joitakin linjauksia, joita olen tehnyt harkitsemieni ostokohteiden osalta. Esitetyt asiat eivät ole missään tietyssä järjestyksessä.

1. En osta trendikkyyteen perustuvien yhtiöiden osakkeita

Jos yhtiön myynti ja tulos perustuu vahvasti siihen, että yhtiön tuotteet ovat trendikkäitä, niin joskus voi hyvinkin käydä, että kyseiset tuotteet eivät enää olekaan muodissa ja tällöin tulos kärsii (mahdollisesti peruuttamattomasti). En koe pystyväni objektiivisesti arvioimaan, mitkä tuotteet ovat massan näkökulmasta houkuttavia. Poltin jo aikaisemmin näppini Nokian kanssa, koska olen itse aina pitänyt Nokian tuotteista. Odotin turhaan, että ihmiset tulisivat järkiinsä ja lakkaisivat maksamasta satoja euroja omenalogosta. Nykyään pyrinkin pysymään erossa makuasioihin perustuvista osakkeista.

2. En osta yhtiöitä, jotka sijoittavat suuria summia (suhteessa yhtiön kokoon) epävarmoihin tuotekehitysprojekteihin

Tähän ryhmään kuulunevat lähinnä tietyt lääkekehitysfirmat ja uuden teknologian yritykset. Kyseisten yritysten arvo on lähinnä optio-arvo, eli siinä maksetaan lähinnä siitä mahdollisuudesta, että tuotekehitys saattaa sattua onnistumaan. Mahdolliset voitot ovat suuria, mutta niin ovat mahdolliset tappiotkin, koska yritykset eivät välttämättä kestä monia perättäisiä epäonnistumisia. En halua uhkapelata, joten en koske näihin yrityksiin. En myöskään halua yhtiöitä, joiden on joka vuosi pakko keksiä tuotteensa uusiksi (esim. älypuhelinvalmistajat).

3. En osta raaka-aineita tai muita tuottamattomia sijoituksia

Raaka-aineiden, kuten kullan, "tuotto" perustuu ainoastaan siihen, että joku saattaa joskus maksaa enemmän kuin itse maksoin siitä. Suuremman hölmön teorian mukaisesti sijoituskohteesta voi maksaa suurenkin summan, kunhan markkinoilta löytyy vielä suurempia hölmöjä, jotka ovat valmiita maksamaan siitä vielä enemmän.

Haluan sijoituskohteideni tuottavan kassavirtaa sen sijaan, että niiden arvo riippuisi ainoastaan muiden näkemyksistä sen arvosta. Jos arvioin sijoituskohteen tuottamat kassavirrat oikein ja ne täyttävät vaatimukseni, minulle ei välttämättä ole väliä, miten sijoituksen hinta käyttäytyy oston jälkeen. Pahimmat ylilyönnit voin toki hyödyntää osto- ja myyntipaikkoina.

Yllä sanotusta huolimatta saatan mahdollisesti joissakin olosuhteissa ostaa esimerkiksi kultaa. Pahoissa kriiseissä kulta pärjää hyvin ja se voi suojaustarkoituksessa olla ihan järkevä kohde. En usko, että silloinkaan pitäisin kultaa sijoituksena, vaan enemmänkin välineenä varallisuuden suojaamiseen. Kuten aikaisemmin olen kertonut, olen käyttänyt warranteja voittojeni suojaamiseen. En pidä warrantejakaan sijoituksena, mutta suojaamiseen ne ovat ihan hyvä vaihtoehto.

4. En osta suurten kasvuodotusten yhtiöitä

Käytännössä tämä tarkoittaa, etten osta suuren P/E-luvun yhtiöitä. Näppituntumani on, että ihmisten taipumuksena on enemmänkin yli- kuin aliarvioida korkean P/E-luvun yhtiöiden kasvunäkymiä, joten pettymykset kasvun suhteen ovat todennäköisempiä kuin iloiset yllätykset. Jos yhtiön arvo perustuu vahvasti kovaan kasvunopeuteen, niin korjattaessa näitä kasvuodotuksia alaspäin yhtiön arvo saattaa romahtaa nopeasti ja peruuttamattomasti. Kuten olen aikaisemminkin sanonut, tappioiden välttäminen on yksi tärkeimmistä asioista sijoittamisessa. Näin ollen kasvuyhtiöt eivät houkuta minua.

En muutenkaan valtavasti arvosta kasvua yhtiön arvon ajurina, koska a) kasvusta pitää maksaa, eli yhtiön tuottoja täytyy jättää yhtiöön investointeja varten (osinkona jakamisen sijasta) ja b) voin sijoittaa saamani osingot takaisin yhtiöön, jolloin saan kasvua, vaikka yhtiö itse ei kasvaisi. ROE on minusta kasvunopeutta tärkeämpi luku sijoittajalle.

-----

Tässä olivat ne sijoituskohteita poissulkevat kriteerit, jotka äkikseltään tulivat mieleeni. Mikään niistä ei oikeastaan ole ehdoton, koska jokainen tilanne on erilainen. Lisäksi voi olla vaikea määritellä, milloin yhtiön suosio perustuu trendikkyyteen ja milloin sillä on vain vahva brändi. Vastaavasti tuotekehityksen suuruuden ja riskisyyden määrittely voi olla vaikeaa. Joka tapauksessa pidän näitä peukalosääntöjä hyödyllisenä lähtökohtana sijoituskohteiden valintaprosessissani.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti