keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Joulukuun ja koko vuoden 2014 säästöt

Joulukuun aikana laitoin säästöön tasan 1200 euroa. Summa koostui lähes täysin hankkimistani S-ryhmän osuuksista. Noiden lisäksi lyhensin vain sijoituslainojani sen verran, että sain säästösumman pyöreään tasalukuun.

Joulukuun säästösumma toi lopulliseksi säästösummakseni 18 700 euroa. Tuo summa on siis 13 kuukauden ajalta, koska laskin mukaan 2013 joulukuun säästöt (1000 €). Tavoitteenihan oli 15 000 euroa, joka täyttyi jo syyskuussa ja oli selvästikin aivan liian pieni. Vaikka olisin maksanut veroja niin, ettei mätkyjä tulisi maksettavaksi, niin tavoite olisi ylittynyt yli 2000 eurolla.

Alla kuviosta näkee kuukausittaiset säästömäärät. Pienin säästösumma oli 1000 euroa ja suurin 2500. Suurimpaan eli tammikuun säästösummaan sisältyy myös vuoden 2013 joulukuun rahoja, mikä osittain johti päätökseeni tänä vuonna seurata säästömääriäni 13 kuukauden ajalta kalenterivuoden sijasta.


Perinteisen tavoite vs toteuma -kuvion sijasta ajattelin tällä kertaa esittää asian vähän eri tavalla ja antaa samalla hieman lisätietoa. Alla olevasta kuviosta näkee paitsi tavoitteeni (sininen) ja määrän, jolla tavoite ylittyi (punainen), myös lainanlyhennysten kautta tapahtuneen nettovarallisuuden lisäyksen. Ensin kuviossa on sijoitusasunnon lyhennyksen osuus (vihreä), jonka voisi ihan hyvin laskea mukaan säästösummaankin. Kyse on kuitenkin sellaisesta varallisuudesta, joka tulevaisuudessa tuottaa minulle sellaista kassavirtaa, jonka varassa voin elää palkkatulon sijasta. Ihan ylimpänä on vielä oman asunnon lyhennys (purppura), jota en missään nimessä laskisi sijoitusvarallisuuteen, mutta nettovarallisuuden kasvua sekin on ja vähentäähän sekin tulevia asumiskuluja (korkoja).


Kun yllä olevaa kaaviota katsoo, niin yksi mahdollisuus keskipitkän tähtäimen tavoitteeksi voisi olla 100 000 euron nettovarallisuuden lisäys neljässä vuodessa, nykyisen - 100 000 euron sijoitusvarallisuuden lisäys viidessä vuodessa - sijasta. Tai ehkä molemmat.

Nyt meillä on kuitenkin asuntojen kanssa niin epäselvä tilanne, etten osaa vielä sanoa, mikä on realistinen tavoite lyhyellä tai keskipitkällä tähtäimellä. Kun edessä olevien kulujen tarkat määrät selviävät, on paljon helpompi määritellä, mitä haluan tehdä ja missä ajassa.

Vuoden 2014 suoritus säästöjen suhteen oli varsin kova, mutta en kasvaneista tuloista huolimatta odota yhtä hyvää ensi vuodelta juuri noiden epäselvien asuntoihin liittyvien kulujen takia. Pitkällä tähtäimellä noiden kulujen (investointien) tulisi kuitenkin kääntyä voitoksi, vaikka ne lyhyellä tähtäimellä kassavirtoja rasittavatkin. Ja pitkän tähtäimen projektihan tämä taloudellinen riippumattomuus on.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti