torstai 10. joulukuuta 2020

Talouskatsaus loka-marraskuu 2020

Taas pääsi lipsahtamaan yksi raportti välistä, mutta meneehän se näin kaksi kerrallakin. Eipä ne kuukaudet niin hirveästi toisistaan eroa.

Lokakuun kulut olivat 813,16 € ja marraskuun 918,66 €. Lokakuu oli aika peruskuukausi ilman suuria satunnaisia tai vuosittaisia kuluja paitsi muutaman pelin ostin Steamin alesta 66,60 €:lla. Marraskuu oli samoin melko peruskuukausi paitsi pieni lääkärillä käynti maksoi 150 € ja urheiluvarusteita ostin n. 80 €:lla.

Kulutus vaikuttaa vakiintuneen nyt melko matalalle tasolle. Tämän vuoden kokonaiskulut vaikuttaisivat jäävän alle 15 000 € ja ensi vuosi todennäköisesti jää selvästi alle senkin, koska tämän vuoden alkuvuonna kulut olivat vielä korkeammalla tasolla, minkä lisäksi käytin tänä vuonna tonnin uuteen sänkyyn, mikä ei luonnollisesti tule tapahtumaan uudestaan ensi vuonna. Toki jos korona hellittää ja matkailu tulee taas mahdolliseksi, voi olla, että ulkomaanmatkailu tulee viemään taas osansa.


Tuloja (kassavirtatulot verojen jälkeen) lokakuussa oli 741,47 € ja marraskuussa 1043,07 €. Lokakuussa tuloja laski vielä se, että yksi sijoitusasuntomme oli myynnissä ja siitä aiheutui kuluja, mutta ei tullut vastaavasti tuloja. Lokakuun aikana asunto meni kaupaksi, joten marraskuussa tuli taas normaalimmat vuokratulot ilman ylimääräisiä kuluja. Marraskuussa sain poikkeuksellisen paljon tuloja optioiden myymisestä (n. 393 €) ja lokakuussakin jonkin verran (n. 190 €). Koko vuoden aikana olen saanut optioista n. 1160 €. Optiotuloja vähensi se, että en pitänyt pahimpia koronakuukausia (maalis-elokuu) hyvänä aikana myydä optioita. Nopeiden hintamuutosten todennäköisyys oli liian suuri ja kun noiden optiopositioiden tappiot eivät ole vähennyskelpoisiakaan.

Tulojen ja menojen erotus oli siten lokakuussa -71,68 € ja marraskuussa +124,42 €. Vuoden kumulatiivinen miinus on viime kuukausina vakiintunut tuonne 3000 € paikkeille, johon tosiaan sisältyy se n. 1000 € sänkyostos. Eli sänkyostoksella oikaistuna olen miinuksella "vain" 2000 €, ja jos oikaisen pois myös autosta tekemäni poiston (70 €/kk eli 770 €), jolla ei ole kassavirtavaikutusta, niin miinussaldo onkin enää reilun tonnin. Eli jos varallisuudessani on arvonnousua kokonaisuudessaan yli tuon reilun tonnin, on talouteni tasapainossa. Yhden vuoden arvonnousu ei tosin ole se relevantti luku, vaan se, millaista arvonnousua omaisuuteni tuottaa pitkällä tähtäimellä. Ja nyt, kun sijoitussalkustani on tullut siivottua se huonolaatuisin asuntosijoitus, on kokonaisuuden arvonnousupotentiaalikin paremmalla mallilla kuin aikaisemmin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti