torstai 29. lokakuuta 2020

Talouskatsaus elo-syyskuu 2020

Kylläpä nyt on laiskottanut talouskatsausten kanssa. Kirjoittaminen nyt on ollut vähäistä muutenkin, mutta nyt en ole saanut edes talouskatsauksia aikaiseksi. Elokuu jäi kokonaan väliin ja syyskuunkin kanssa venyi ihan lokakuun lopulle. No tässä on nyt sitten molemmat kerralla ja katsotaan, miten lokakuun lukujen kanssa käy.

Elokuussa menot olivat 878,25 € ja syyskuussa 678,94 €. Kulut pysyivät siis todella hyvin kurissa ja syyskuun lukema oli alhaisin kulumäärä, mitä minulla on ollut koko seurantani aikana. Tähän asti pienimmät kulut olivat lokakuussa 2014, jolloin rahaa meni 685,99 €. Nähdäkseni syynä kulujen pienentymiselle on ollut se, että alkuinnostus ruoanlaiton kanssa on vähän kadonnut ja olen alkanut tekemään helpompia ja halvempia ruokia, kuten pakastepizzoja. Ja syömään ylipäänsä vähemmän. Toinen syy on kulujen epätasainen jakautuminen eri kuukausille ja nyt vaan on ollut kuukausia, joille ei ole osunut kovin montaa isoa laskua. Syyskuulle kyllä osui 122 € vakuutuslasku, mutta se ei riittänyt pilaamaan hyvää kuukautta.


Tuloja (kassavirtatulot verojen jälkeen) elokuussa oli 722 € ja syyskuussa 892,23 €. Syyskuun tuloja heikensi se, että laitoimme vuokralaisen lähdettyä yhden sijoitusasuntomme myyntiin, minkä johdosta emme saaneet siitä tuloja syyskuussa emmekä lokakuussa, mutta vastikkeet piti tietysti maksaa normaalisti. Lokakuussa asunto onneksi meni kaupaksi, joten jatkossa ylimääräistä vastikerasitetta ei ole.

Sijoitusasunnon myimme, koska alkoi tuntua, että asunnon arvo laskee niin kovaa, ettei vuokra"tuotosta" jää hirveästi käteen etenkään verojen jälkeen. Korjausvelkaakin vanhassa talossa on. Karkeasti arvioiden koko omistusajalta jäimme asunnosta ehkä hieman plussalle (en uskalla tehdä tarkkaa laskelmaa - tulee vain paha mieli). 

Olen tullut siihen tulokseen, että parempi pysyä sijoituskämppien kanssa laadukkaammissa kohteissa hyvillä sijainneilla kuin tällaisissa vanhoissa taloissa halvoilla alueilla. Kyllä sen asunnon pitäisi pystyä luottaa vähintäänkin säilyttävän arvonsa (toki maksoimme tästä kyseisestä asunnosta alun perinkin liikaa) ja mielellään saavan jopa arvonnousua kuin katsoa arvon sulavan ja elää vain toivossa, että kassavirrat riittävät kattamaan arvonmenetyksen. Vuokralaisetkin huonontuvat huonontumistaan rakennuksen ikääntyessä, kun uusiakin asuntoja paremmalla sijainnilla olisi paljon tarjolla.

Tulojen ja menojen erotus oli elokuussa -156,25 € ja syyskuussa 213,29 €, eli yhdessä nämä kaksi kuukautta jäivät lievästi plussalle. Osinkoja on alkanut tulla taas mukavasti, kun keväällä lykättyjä on hieman taas maksettu syksyn aikana. Lisäksi olen saanut hieman lisätuloa myymällä optioita (pääasiassa naked put, mutta myös välillä covered call). 

Nyt pitäisi vielä katsoa, miten saan asunnosta vapautuneet rahat parhaalla tavalla tuottamaan. Nythän on ollut viime päivinä ihan mukavia laskupäiviä, mutta pelkona on, että laitan rahat liian aggressiivisesti kiinni pörssiin ja lasku jatkuukin, tai sitten en laita tarpeeksi aggressiivisesti ja pörssit kääntyvät nopeasti taas nousuun. Kunpa olisi se kristallipallo.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti