perjantai 9. toukokuuta 2014

Jospa lopettaisin säästämisen...

Ajattelin huvikseni katsoa, mitä säästöilleni tapahtuisi, jos lopettaisin nyt säästämisen ja pitäisin vain nykyiset sijoitukseni. Kuten alla olevasta kuviosta näkee, 20 vuodessa säästöni yli 8-kertaistuisivat yli 80 000 euroon, jos saisin säästöilleni 12 % vuosittaisen tuoton. Hieman realistisemmilla 8 % ja 10 % tuotto-odotuksilla kertyvät summat olisivat n. 39 000 € (8 %) ja 56 000 € (10 %). Jopa heikoimmalla eli 6 % tuotto-odotuksella rahat yli kolminkertaistuisivat n. 27 000 euroon. .


Näin suuret säästöt minulla siis olisi 20 vuoden päästä näiden viiden kuukauden aikana säästämieni rahojen avulla, vaikka en säästäisi enää euroakaan lisää. Joku voi pitää näin kovaa säästämistahtia turhana pihistelynä, mutta jos miettii, millaisen pesämunan voi saada aikaiseksi muutaman kuukauden tiukemman elämisen avulla, niin mielestäni se kannattaa.

Jos lopettaisin nyt säästämisen, voisin tuplata elintasoni (tai oikeammin kulutukseni, koska en usko elintasoni nousevan läheskään kulutuksen kasvun suhteessa) ja silti minulle kertyisi jatkuvasti lisää varallisuutta ja vielä kiihtyvällä tahdilla korkoa korolle -vaikutuksen takia.

Kuviossa olevat summat ovat toki nimellisarvoisia eli ne eivät huomioi inflaation vaikutusta. Kuviosta voi kuitenkin helposti nähdä inflaationkin vaikutuksen, koska noin 2 % vuotuisen inflaation vaikutuksen näkee yksikertaisesti katsomalla sitä seuraavaa alempaa viivaa. Jos esimerkiksi odotat saavasi 10 % nimellistuoton, niin näet riittävän lähelle osuvan arvion reaalituotosta (eli inflaation huomioivasta tuotosta) katsomalla 8 % tuottokäyrää.

Itse esimerkiksi odotan (=toivon) saavani noin 10 % tuoton sijoituksilleni ja odotan inflaation olevan suurin piirtein EKP:n tavoitteen mukainen 2 % vuosittain. Näin ollen odotan, että 20 vuoden päästä minulla olisi rahaa sellainen määrä, joka vastaa noin 39 000 euroa nykyrahassa. Vielä uudestaan on pakko korostaa, että tuon määrän saamiseen minun on täytynyt säästää vain 5 kuukautta. Aika pieni uhraus palkkioon nähden.

Joku muu saattaakin sitten lotota ja ihmetellä, kun ei sitä rahaa näytä kertyvän.


3 kommenttia:

  1. Onko tuotto-odotuksesi, 10 %, ennen vai jälkeen verojen? Nekin kannattaa huomioida laskelmissa

    VastaaPoista
  2. Oikeastaan olen ajatellut asian niin, että tuotto-odotus on ennen veroja, mutten odota verojen realisoituvan.

    Lähtökohtaisesti ostan osakkeet pitääkseni ne ikuisesti, jolloin arvonnousujen verot eivät tule maksettavaksi. Jos myyntejä teen, tulisi minun huomioida realisoituvan veron vaikutus myynnin järkevyyttä arvioidessani. Osingoista vero toki menee heti. Alun perin tarkoitukseni ei ollut sijoittaa merkittäviä määriä osinkoja maksaviin yhtiöihin, vaan sijoituskohteena oli tarkoitus olla lähinnä rahastojen kasvuosuudet, jolloin verot eivät realisoituisi ennen myyntiä (jota ei ole tarkoitus tehdä). Strategia on kuitenkin nyt muuttunut, ja verot pitäisi kyllä enemmässä määrin ottaa huomioon.

    Olen muistaakseni käsitellyt samaa aihetta jonkun toisen kirjoitukseni kommenttikentässä.

    VastaaPoista
  3. Ok! Itselläni on ydin - satelliitti tyylinen ajattelu, missä ydin muodostuu rahastoista ja satelliitit itse poimituista osakkeista. Tällöin pääsee hyödyntämään molempien "osakelajien" parhaita puolia haluamallaan painolla. Pidän ajatuksesta, että osingot jäävät rahastoon sisään, joka lisää tuottoa pitkällä aika välillä. Verovelka on ikään kuin ilmaista sijoituslainaa.

    VastaaPoista