maanantai 5. toukokuuta 2014

Ostin (ja myin) warranteja

Päädyin tuossa viime tiistaina ostamaan DAX-indeksin myyntiwarranteja. Kysehän on lyhyesti sanottuna option kaltaisesta johdannaisesta, joka sallii minun hyötyvän kurssilaskusta.

Syynä myyntiwarrantien ostoon oli osakemarkkinoiden korkean arvostustason ja mahdollisesti edessä olevan toukokuuilmiön lisäksi se, että DAX-indeksi oli jälleen lukemassa, jonka yläpuolella vaikuttaa olevan jonkinlainen näkymätön katto, jota ei onnistuta läpäisemään. Tuosta on aikaisempien nousuyritysten jälkeen palattu selvästi alemmalle tasolle hakemaan vauhtia.

Juuri DAX myyntiwarranteja ostin sen takia, että kaksi viidestä salkkuni osakkeista on saksalaisia. Lisäksi OMHX-indeksiin pohjautuvia warranteja ei taida olla tai niitä on ainakin huomattavasti huonommin saatavilla.

Uskoin siis suhteellisen vahvasti, että kurssit tulisivat lyhyellä tähtäimellä laskemaan, mutta en halunnut myydä osakkeitani tämän näkemyksen perusteella. Warrantit tarjosivat hyvän tavan toteuttaa näkemystäni luopumatta sijoituksistani.

Ostin warranteja suurin piirtein samalla summalla kuin salkkuni oli plussalla. Näin ollen pahimmillaan menettäisin tähän asti saavuttamani tuotot tuolla "vedonlyönnillä" kurssilaskun puolesta. Pyrin tosin olemaan ajattelematta asiaa vedonlyöntinä tai spekulointina, vaan enemmänkin saavuttamieni voittojen suojaamisena.

Tänään DAX kävikin sitten 1,5 % miinuksella, jonka aikana myin warrantini reilun 30 % voitolla. Euroissa tuo nyt ei tee kuin noin 100 euroa, mutta salkkuni on sen johdosta tänään yli prosentin plussalla indeksien ollessa miinuksella. Warrantit tekivät sen, mikä niiden tarkoitus olikin, eli suojasivat salkkuani pörssikurssien laskulta.

Uskoisin laskua olevan vielä luvassa, mutta en enää niin vahvasti, että voisin perustella itselleni johdannaisposition pitämistä. Tuossakin warrantissa juoksuaikaa on vain kesäkuun puoleen väliin asti, mikä tarkoittaa, että lyhytaikainenkin nousupätkä voi helposti tehdä tuon sijoituksen arvottomaksi. Lisäksi warrantin aika-arvo vähenee nopeasti, joten warrantin arvo esimerkiksi DAX-indeksin arvolla 9500 on huomattavasti suurempi tänään kuin kuukauden päästä. Muutenkin, mitä lähempänä juoksuajan päättymistä ollaan, sitä todennäköisemmin teen paniikissa typeriä päätöksiä warrantin myynnin suhteen. Tällainen pikkuvoitto lyhyen pitoajan jälkeen oli ihan riittävä tähän väliin.

Näitä tarinoita lukiessa kannattaa muistaa, että jos tuo johdannaispeli olisi mennyt täysin pieleen, olisin todennäköisesti ollut siitä hiljaa ja kaupan vaikutus olisi näkynyt vain tuotoissani (sitten kun niistä raportoin). Tunnetusti vain onnistumisista kerrotaan ja epäonnistumisista vaietaan (minkä jälkeen ne unohdetaan, koska "olenhan sijoitusguru, joka ei tee virheitä").


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti