keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Sijoitettuna oli 10 000 €... ja sitten ei ollutkaan

Saavutin eilen alkuperäisen säästötavoitteeni 10 000 euroa. Samalla kävin kuitenkin läpi tapaani kirjata sijoituksia ja päädyin tekemään muutoksen, jonka jälkeen sijoitettu summa olikin enää noin 9800 euroa.

Olin aikaisemmin vähentänyt sijoitusten myyntien johdosta säästösummasta vain hankintahinnan, jolloin tilanne oli sama kuin en olisi sijoitusta koskaan tehnytkään. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että myyntivoittojen takia tämä tapa johtaa virheelliseen lopputulokseen. Näin on, koska myyntivoiton realisoinnin jälkeen pystyn sijoittamaan summan, joka on suurempi kuin alkuperäinen sijoittamani summa. Jos tästä ei vielä selvennyt, mistä puhun, niin kerron vielä havainnollistavan esimerkin:

Minulla on 100 euroa, jonka sijoitan. Sijoituksen arvo nousee 200 euroon, jolloin myyn sen. Tällöin aikaisemmin vähensin 100 euroa säästämästäni kokonaissummasta. Sen jälkeen minun on mahdollista ostaa 200 eurolla uusia sijoituksia, jotka tulisivat säästömäärän lisäykseksi. Tosiasiassa olen pystynyt säästämään/sijoittamaan vain sen alkuperäisen 100 euroa, mutta seurantani näyttää 200 euroa. Koska haluan seurata, kuinka paljon pystyn säästämään tuloistani, enkä pelkkiä hankintamenojani, tämä aikaisempi kirjaustapani oli tarkoitukseeni väärä. (Seuraan toki hankintamenoja edelleen ja niiden osalta 10 000 euron raja on rikki.)

Näin ollen muutin kirjaustapaani sellaiseksi, että myynneissä vähennykseksi kirjautuu koko myyntisumma. Oletan, että tulen myöhemmin sijoittamaan myynnistä saamani rahan kokonaan, jolloin loppujen lopuksi seurantani näyttää oikeaa, vaikka se myynnin jälkeen hetkellisesti näyttääkin virheellistä lopputulosta. Esimerkiksi yllä käyttämässäni esimerkissä myynnin jälkeen säästösummani olisi -100 euroa, mutta ostettuani uusia sijoituksia säästösummana olisi se alkuperäinen 100 euroa niin kuin pitääkin.

Tein saman muutoksen myös koskien saamiani osinkoja. Saamani osingot kirjautuvat uudessa tavassa kokonaisuudessaan suoraan säästösumman vähennykseksi.

Verojahan tämä kirjaustapani ei huomioi (etenkin osinkojen kohdalla kärsin veroista välittömästi ennakonpidätyksen takia, enkä voi edes tappioiden avulla vähentää verojen vaikutusta), mutta en (toistaiseksi) pidä sitä tarkoitukseni kannalta olennaisena asiana.Nyt on kova houkutus sijoittaa se pari sataa ihan mihin tahansa, jotta saan sen 10 000 euroa taas rikki. Ei se huono idea olisi laittaa ne johonkin Seligsonin rahastoon, mutta sitten käteisvarani jäisivät niin pieneksi, ettei niillä voisi järkevästi käyttää hyväksi ostopaikkoja seuraamissani yhtiöissä. Alle 500 euron ostoja en nimittäin aio tehdä.

No nyt on vielä reilu viikko aikaa katsoa ja miettiä. Melko varmasti tulen ennen kuun loppua sijoittamaan vähintään sen 200 euroa. Se nyt vaan on pakko saada se 10 000 euroa rikki tämän kuun aikana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti