tiistai 15. heinäkuuta 2014

Raha, paino ja uskollisuus - Löytyykö näiden väliltä yhteys? (+bonus)

Olen viime päivinä mietiskellyt, mahtavatko säästäväiset ihmiset olla myös muita laihempia ja uskollisempia. Ajatuksen taustalla on se, että kaikissa näissä asioissa joudutaan vertaamaan toisiinsa pitkän tähtäimen hyötyjä ja lyhyen tähtäimen iloja. Syödäkö herkullista kakkua, vai pysyäkö laihana? Käydäkö vieraissa, vai pysyäkö onnellisessa (ja onnellisena) parisuhteessa? Säästääkö rahaa, vai tuhlatako kaiken, minkä sattuu saamaan?

Voisi kuvitella, että ihmiset, jotka ymmärtävät pitkän tähtäimen hyödyt yhdellä elämän osa-alueella, näkevät pitkän tähtäimen ylivertaisuuden myös muilla osa-alueilla. Vastaavasti, jos on ongelmia kontrolloida impulssejaan yhden asian suhteen, niin miksi impulssien hillintä olisi helpompaa jonkun toisen asian suhteen?

Yritin nopeasti googletella asiaa koskevia tutkimustuloksia, mutten löytänyt mitään. Jos joku tuntee asiaa tai osaa paremmin paikantaa tutkimustuloksia, niin mielellään kuulisin, mihin tutkijat ovat päätyneet.

...

Lyhyen kirjoituksen johdosta voin tähän perään vähän poiketa otsikossa ilmoitetusta aiheestakin. Yllä olevien kirjoitusten kaltaiset tekstit saavat nimittäin ihmiset usein ajattelemaan: "Tuntemani henkilö X on säästäväinen, mutta hän on lihava, joten väite yhteydestä ei voi pitää paikkansa" tai "Minä olen säästäväinen, minkä lisäksi olen normaalipainoinen ja uskollinen, joten väite on totta". Kyseistä ajattelutapaa voidaan mielestäni sanoa argumenttivirheeksi nimeltä hätäinen yleistys. Yksittäistapausten perusteella ei voida eikä tule tehdä johtopäätöksiä esitetyn yhteyden suhteen. Jotta voitaisiin tietää, onko yhteys todella olemassa, täytyisi tutkia riittävän suurta ihmisjoukkoa.

Vaikka yhteyden todettaisiin tieteellisin metodein olevan olemassa, niin silti joukossa olisi ihmisiä, jotka rikkovat havaittua "sääntöä". Voihan olla, että jonkun henkilön säästäväisyys ei perustu lainkaan pitkäjänteisyyden suosimiseen, vaan on seurausta jostakin muusta asiasta (esimerkiksi kasvatuksesta). Samoin esimerkiksi painoon voi vaikuttaa moni erilainen fyysinen ja psyykkinen seikka, jotka estävät pitkäjänteisen painonhallinnan.

Yksittäiset sääntöä vastaan puhuvat tapaukset eivät siis todista, että yhteyttä ei ole olemassa, mutta toisaalta monikaan säännön vahvistava yksittäistapaus ei myöskään vahvista yhteyden olemassaoloa. Vasta, kun asiasta on tehty tieteen kriteerit täyttävä/täyttäviä tutkimuksia, on syytä uskoa, että yhteys on olemassa.


2 kommenttia:

  1. Onko tämä siihen suuntaan mitä haet? http://www.scientificamerican.com/article/to-predict-success-chidren-look-beyond-willpower/

    VastaaPoista